128 Gb Flash Bellek Kaç Gb Görünüyor ?

Mert

Yeni Üye
128 Gb Flash Bellek Kaç Gb Görünüyor?

Flash bellekler, veri depolama alanı sağlamak için sıkça kullanılan cihazlardır. Özellikle USB bellekler, taşınabilir özellikleriyle günlük yaşamda büyük kolaylık sağlar. Ancak, çoğu kullanıcı "128 GB flash bellek kaç GB görünüyor?" sorusuyla karşılaşır. Bu soru, flash belleğin gerçek kapasitesi ile işletim sisteminin gösterdiği kapasite arasındaki farktan kaynaklanır. Peki, neden bir 128 GB'lık flash bellek, işletim sistemlerinde daha düşük bir kapasite olarak görünür? Bu makalede, 128 GB flash belleğin neden farklı göründüğünü ve bununla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlayacağız.

Flash Belleklerin Gerçek ve Görünen Kapasite Farkı

Flash belleklerin kapasitesi, üreticiler tarafından genellikle "1 GB = 1.000.000.000 bayt" şeklinde tanımlanır. Ancak, bilgisayarlar ve çoğu işletim sistemi, veri kapasitesini hesaplamak için "1 GB = 1.073.741.824 bayt" tanımını kullanır. Bu, matematiksel olarak daha büyük bir değer olduğundan, 128 GB'lık bir flash bellek, bilgisayarınızda daha düşük bir kapasite olarak görünecektir. Örneğin, 128 GB'lık bir flash bellek, işletim sistemine göre yaklaşık olarak 119 GB veya 120 GB gibi bir değerde görünebilir.

128 GB Flash Bellek Kaç GB Görünüyor?

Bir 128 GB flash bellek, bilgisayarınızda yaklaşık olarak 119 GB ile 120 GB arasında görünebilir. Bu fark, yukarıda bahsedilen "birim farklılıkları" nedeniyle meydana gelir. 128 GB, 128.000.000.000 baytlık bir kapasiteyi ifade ederken, işletim sistemi 128 GB'lık kapasiteyi 120.000.000.000 bayt olarak kabul eder. Dolayısıyla, bellek üzerinde depolanan veriler, gerçek kapasiteye göre daha düşük bir değerde görünür.

128 GB Flash Bellek Neden Az Görünüyor?

Bu durum, yalnızca bellek kartlarının veya USB belleklerin depolama kapasitesine yönelik bir "hesaplama farkı"ndan kaynaklanır. İşletim sistemleri, her bir gigabaytı 1.073.741.824 bayt olarak kabul ettiği için, kullanılan kapasite daha düşük görünür. Bu nedenle, 128 GB olarak satılan bir flash bellek, işletim sisteminde yaklaşık 119-120 GB olarak gösterilir. Bu, aynı zamanda "formatlama" ve "sistem dosyaları" gibi unsurların da etkisiyle, kullanılan alanın bir kısmını daha da düşürebilir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

1. 128 GB flash bellek 120 GB olarak mı görünüyor?

Evet, bir 128 GB'lık flash bellek, genellikle 119 GB ile 120 GB arasında görünür. Bu fark, depolama birimlerinin hesaplanma şekliyle ilgilidir. Üretici firmalar 1 GB'ı 1.000.000.000 bayt olarak kabul ederken, işletim sistemleri 1 GB'ı 1.073.741.824 bayt olarak kabul eder.

2. 128 GB'lık bir flash bellek neden tam olarak 128 GB görünmüyor?

128 GB'lık bir flash bellek, formatlama sırasında sistem dosyalarının da depolanması nedeniyle hafifçe daha az görünür. Ayrıca, işletim sistemi ve depolama cihazı arasındaki hesaplama farkı nedeniyle kapasite biraz eksik görünebilir.

3. Flash bellek kapasitesindeki fark normal midir?

Evet, flash belleklerin kapasitesindeki fark tamamen normaldir. Depolama cihazlarının üreticilerinin kullandığı tanımlar ile işletim sistemlerinin kullandığı tanımlar arasındaki fark, kapasiteyi etkiler. Bu durum, sadece flash belleklerde değil, sabit diskler ve SSD’lerde de aynı şekilde geçerlidir.

4. Formatlama işlemi kapasiteyi etkiler mi?

Evet, formatlama işlemi sırasında bazı sistem dosyaları oluşturulur ve bu dosyalar depolama alanını kullanır. Bu nedenle, bir flash bellek formatlandığında, başlangıçta belirtilen kapasitenin biraz daha azı kullanılabilir hale gelir.

5. Flash bellek kapasitesini artırmak mümkün mü?

Hayır, flash belleklerin kapasitesini değiştirmek mümkün değildir. Bellek kapasitesi üretici tarafından belirlenir ve donanımsal olarak değiştirilemez. Ancak, belleği daha verimli kullanarak daha fazla veri depolayabilirsiniz.

Flash Bellek Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Flash bellek satın alırken, kapasite dışında diğer faktörlere de dikkat etmek önemlidir. İşte bazı ipuçları:

1. Hız: Flash belleklerin okuma ve yazma hızları farklılık gösterebilir. Verileri daha hızlı aktarmak için yüksek hızlara sahip bir flash bellek tercih etmek önemlidir. USB 3.0 veya USB 3.1 destekleyen bellekler, USB 2.0'a göre çok daha hızlıdır.

2. Dayanıklılık: Flash belleklerin dayanıklılığı, sık sık veri yazma ve silme işlemleriyle azalabilir. Yüksek kaliteli ve dayanıklı bellekler, uzun süreli kullanımda daha güvenilirdir.

3. Güvenlik: Özellikle hassas verileri taşıyan kullanıcılar, şifreli veya parmak izi okuyucu özelliklerine sahip flash bellekleri tercih edebilir. Bu tür güvenlik önlemleri, verilerin korunmasına yardımcı olur.

Sonuç

128 GB'lık bir flash bellek, işletim sisteminde genellikle 119 GB ile 120 GB arasında görünür. Bu, sadece hesaplama farklarından kaynaklanan bir durumdur ve tamamen normaldir. Flash bellek seçerken kapasitenin yanı sıra hız, dayanıklılık ve güvenlik gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanıcılar, flash belleklerin farklı boyutlarını ve özelliklerini karşılaştırarak ihtiyaçlarına en uygun olanını seçmelidirler.

Eğer bir flash bellek hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, üretici verilerini kontrol etmek ve kullanıcı yorumlarını incelemek faydalı olabilir.