30 yıl sonra Oklahoma City'deki bomba saldırısına yeni bir bakış

anKeRcKO

Yeni Üye
David Glover birkaç gri tuğlaya benziyor. Bir zamanlar 19 Nisan 1995'te Timothy McVeigh tarafından bombalanan ve 168 kişiyi öldüren Oklahoma City'deki Federal Binanın bir parçasıydılar. ABD tarihindeki en ölümcül yerli terör saldırısı olmaya devam ediyor.

Yeni üç bölümlük dokümanların baş yapımcısı Glover “Oklahoma City Bombing: Bir Gün Amerika'da” bir video röportajında, filmdeki bir itfaiyeci olan Mike Shannon molozunu aldığını söyledi. Shannon, film yapımcısının projenin ağırlığını elinde hissetmesini istedi.

“Sanki sanki şöyle dedi:” Bunun gerçek olduğunu unutma, “dedi Glover.” “Burada bir sorumluluğunuz olduğunu unutma.” Çok ağırlık olan fiziksel bir eserdir. “

Shannon'ın endişelenmesine gerek yok. Şu anda Hulu ve Disney+'da yayınlanan dizi, 11 Eylül'deki saldırıları ve Başkan John F. Kennedy'nin öldürülmesini kapsayan ilk iki taksitle belirlenen bir deseni izliyor. Hikayeler, siyasetteki granüllerle ve tarihin yolu ile ülkeyi sallayan etkinlikler için mevcut olan insanların deneyimlerinden daha az ilgileniyor. (Glover, Mark Raphael ile kurduğu şirket olan 72 film tarafından üretilen tüm “Amerika'da Bir Gün” dizisinde yönetici yapımcıdır.)

Bu yaklaşım, Murrah'ın binasını bombalayan (ve 2001'de idam edilen) şiddet içeren hükümet yetkilisi McVeigh, bu gün hayatı yok edilen Oklahomans'ın arka koltuğa arka koltuk alması, birçoğu şok ve sonuçları hakkında raporlarını vermek için görünen arka koltuğa giriyor. Buna kurtarma çalışanları, kurbanlar, aile üyeleri, kolluk kuvvetleri ve hatta McBeigh'in yeni müvekkilinin kimliğini öğrendiğinde hayatından korkmayı kabul eden yargı avukatı da dahildir.

Daha ünlü ve daha tutarlı röportaj konuları bile günün olaylarına kişisel bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Başkanlığının ilk döneminde olan Bill Clinton, saldırı meydana geldiğinde (ve bilgilendirildiğinde terörizm hakkında bir Beyaz Saray basın toplantısının ortasındaydı) tercih ettiği gizli servislerden birini kaybetti.

“Çığlık atmak istedim,” diyor Dizide Clinton. “Sonra dedim ki: 'Hayır, bunu yapamazsın. Çığlık atamazsın.' '

Belgelere liderlik eden Ceri Isfryn, röportajından sonra olanlardan da etkilendi. “Sonunda, ona hiç sorulmadığı, benim için şaşırtıcı olan sorular sorduğumuzu söyledi,” dedi bir video röportajında Glover'ın yanına oturdu. Diyerek şöyle devam etti: “İnsanlardan farklı ve daha duyarlı bir röportaj veren gerçekten belirli anlarda neredeyse zaman donmalarını isteyecek bir şey.”

Clinton, film yapım ekibiyle röportajlarla yeni bilgiler kazanan tek kişi değildi.

Bombalama sırasında Amy Downs, 28 yaşındaki Federal İstihdam Kredi Birliği çalışanıydı ve 33 çalışanının 18'ini saldırıda kaybediyordu. Diziyi hatırladığında, itfaiyeciler hayatta kalanlar için moloz yığılırken ofisinde baş aşağı yakalandı.

Binayı film yapımcılarına veren aynı itfaiyeci olan Shannon, yardım için tartıldığını duydu. Dizide Shannon, başka bir bomba binanın tahliyesini zorladıktan sonra ne kadar kötü hissettiğini ve yardım istemek için ayrılmak zorunda kaldığını hatırlıyor (itfaiyeciler tekrar kabul edildikçe kurtarıldı).

Bir röportajda Downs, nihayet canlandırılan Kredi Kooperatifinin genel müdürü (yeniden adlandırılan Credit Union olarak yeniden adlandırıldı), Shannon'un belgesel film materyalini ve Shannon röportajını izleyene kadar Shannon'ın iç çatışmasının asla farkında olmadığını söyledi.

Downs, “Mike Shannon kalmayı unuttum ve ayrılmak istemediği savaşı bilmiyordum.” Dedi. “Kendimi onun yerine koymadım. Onu yaptığım gibi hissettiğimden nefret ediyorum.”

Patlama sırasında daha fazla tartıldığını ve şaşırtıcı bir şekilde, bu gerçeğin, etrafta takıldığında sandalyesinde kalmasına izin veren şey olduğunu söyledi. Bomba saldırısının travmasından kurtulma deneyimi, önce organizasyon yönetimi alanında ve daha sonra MBA için lisans derecesi için okula geri dönmesi için ilham verdi.

Dizideki film materyalinin büyük bir kısmı tek bir kaynaktan geliyor: Oklahoma City'deki KWTV News 9, fırtınalarını “Amerika'da Bir Gün” ekibine açtı. İnanılmaz acil görüntülere, ekranda ne olduğunu tanımlayan yeni kaydedilmiş tanıklar eşlik ediyor.

İstasyon ayrıca en ikna edici röportaj konularından birinci serisini sağladı.

Robin Marsh, bomba saldırısından önce dokuz gün boyunca KWTV'de çalışmıştı. O gün sabah 9: 01'de, bir meslektaşının haber yöneticisinin ofisine girdiği öğleden sonra haber ankraj işine hazırlanmak için bir toplantıdaydı. İtfaiye şefi yardımcısı şehir merkezinde bir patlama olduğunu söylemeye çağırdı.

“Ve sonra binamız bir deprem gibi titredi,” dedi Marsh bir röportajda. “Yaklaşık 10 mil uzaktaydık. Hemen felaket bir şey olduğunu biliyorduk.”

Bu günün film materyali, uygulanan bir haber odasının olağanüstü bir görünümünü sunuyor. İstasyonun çalışanlarının, Waco, Teksas dışındaki Kuşatma'nın ölümcül bir Inferno'da (McVeigh'in hükümet öfkesinin birincil kaynağı olarak tanımlandığı) sona erdiği günün 19 Nisan 1995 tarihinin önemini tanıdıkları anı görüyoruz. Seyirciler, el yazısı güncellemelerle birlikte canlı mesaj programı setinde Marsh Yürüyüşünü görüyor. Ve bu ikinci bombalama duyurulduğunda nasıl kapak için koştuğunu, tekrar havada yaşadığını görüyoruz.

Tren istasyonunda hala bir çapa olan Marsh – aynı zamanda bombalama anıtı konumunda turlar yapıyor – farklı şeylerin nasıl toplandığını ve dağıtıldığını belirtti. 24 saatlik mesaj döngüsü oldukça yeni bir yenilikti. Haber 9, Arka arkaya Çarşamba'dan 90'a kadar havada kaldı.

“Eve gittim mi?” Dedi Marsh. “Evet. Dinlendim mi? Emin değilim.”

Marsh için, “Amerika'da Bir Gün” dizisi, koğuşlarının hikayeyi mümkün olduğunca tam olarak anlatmak için yaptığı çabalarla aynı ruhla yapıldı.

“Zihninizin bir şekilde anlayamayacağı bir düzeyde kahramanlığa bir bakış var” dedi. “Onları orada olan insanlardan duymalarına izin verdiler. Tarihin ruhu çok iyi anlatılıyor.”