Anksiyete denetim edilebilir mi

PekYakinda

Yeni Üye
Biofeedback ve nörofeedback formları terapide ispat sunuyor

Psikoterapi alanında kullanılan biofeedback ve nörofeedback biçimlerinin bireye bedenin verdiği reaksiyonları somut biçimde gösterdiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu aygıtların ortaya koyduğu ispatların bireye inanç verdiğini ve tedavinin tesirini artırdığına dikkat çekiyor. Nörofeedback metodu, anksiyete denetimi haricinde mental performansı yükseltmede ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde de yaygın bir biçimde kullanılıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, biofeedback ve nörofeedback terapi hallerine ait değerlindirmede bulundu.

Stresli anlarda bedenimizde kıymetli değişiklikler yaşanır

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Biofeedback kişinin kalp atış ritmini, deri elektrik direncini, damarlarının genişlemesini ve daralmasını bireye aynalayan bir aygıttır. Ekseriyetle kişi gerilimli iken, anksiyetesini denetim edemezken bedeninde birtakım değişimler olduğunu farkeder. Bu kalbinin süratli atması olabilir. Ellerinin terlemesi olabilir. Kişi bunu bilir fakat denetim etmek istese de edemeyebilir.” dedi.

Nörofeedback, görsel delil sunuyor

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Nöröfeedback nefes alıp verdikçe kalp atışınızı nasıl denetim edebileceğinizi, dikkat odağınızı değiştirerek nasıl bir rahatlama sağladığınızı size görsel olarak gösterir. Terapi sırasında terapist kelam konusu değişiklikleri sözel olarak anlatsa da kişinin bunu gözü ile görmesi tıpkı olmayacaktır.” dedi.

Biyolojik ispat, şahsa itimat veriyor

Nörofeedback tekniğinin ekseriyetle anksiyete bozukluklarında kullanılan bir sistem olduğunu kaydeden Taşkın, şunları söylemiş oldu:

“Anksiyetenin denetim edildiğine dair ekranda biyolojik delil olması, bireye inançta hissettirecektir. Terapist kişinin korkusunu arttırıp azaltmasına yardımcı olacaktır ve vücudunun verdiği reaksiyonları monitörde gördüğünde gerilim ile yeni başetme biçimleri geliştirmesine yardımcı olacaktır. Kişi ekranda nefes alıp veriş suratının bile kanısını değiştirmesi ile olduğunu görür görmez hakimiyeti kendisinde hissedecektir. Kendisini kendi gemisinin kaptanı olarak bakılırsacektir. Anksiyete denetim edilemez bir durum olmaktan çıkacaktır. Kişinin mümkün olan potansiyelini engellemesi önlenecektir. Kişi kendisine gerilim ile başetme yolu bulmuş olacak ve ruhsal sağlamlılığını da arttırmış olacaktır.”

Her yaş kümesi yararlanabiliyor

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, nörofeedback metodunun anksiyete denetimi haricinde mental performansı yükseltmede, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde de yaygın bir biçimde kullanıldığını belirterek bu prosedürden her yaş kümesinin yararlanabildiğini kaydetti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı