Antalyaspor Teknik Yöneticisi Nuri Şahin bilinmeyenleri anlattı

BOTR

Aktif Üye
Çeviri: Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Antalyaspor Futbol Sorumlusu Nuri Şahin’in misyona başladıktan daha sonra kadrosunu getirdiği nokta Alman basınının da ilgisini çekti. Almanya’nın en epeyce okunan spor mecmualarından Kicker, bugün (pazartesi) çıkan sayısında Şahin ile 3 sayfalık uzun bir röportaj yayınladı. Çalıştığı tüm teknik yöneticiler hakkında soruları da cevaplayan Nuri Şahin, Trabzonspor Teknik Yöneticisi Abdullah Avcı ile ilgili de epeyce çarpıcı kelamlar söylemiş oldu.

“Trabzonspor maçından daha sonra her şey yolunda”

Kicker: Sizi Trabzonspor maçında fazlaca kızgın gördük. Olanlardan daha sonra sakinleştiniz mi?
Nuri Şahin: Evet her şey yolunda. Avrupa için fazlaca küçük de olsa bir bahtımız vardı. 3 puanı almayı epey istiyordum. 2-2 bitti ancak galibiyete fazlaca yakındık.
Kicker: daha sonrasında Trabzonspor taraftarları bitiş düdüğündilk evvel alana indiler.
Şahin: Hakem 5 dakika uzatma verdi. Dördüncü dakikada beşerler alana indiler. Lakin bu niçinle onları suçlamıyorum. Trabzonspor 38 yıldan bu yana şampiyon olamıyordu. Bütün kent bu kulübü seviyor. Bu niçinle sevinç bu derece ağır yaşandı.

“Kollarımı kavuşturup her şeyin olmasını bekleyemem”

Kicker: TV’den göründüğü kadarıyla elinizden gelse sahayı neredeyse kendiniz boşaltacaktınız. Bu hırsınızın bir tabiri miydi?
Şahin: Evet. Katiyetle. Azamiye ulaşmak istiyorum. Bunu her grupta da yaşamaya çalışıyorum. Her vakit. Kollarımı kavuşturup her şeyin olmasını bekleyemem. Hislerimi yaşamalıyım. Bu üslubumu değiştirmem mümkün değil. Değiştirmek de istemiyorum.

Nuri Şahin ile Abdullah Avcı ile bağı

Kicker: Trabzonspor’un şampiyon teknik yöneticisi Abdullah Avcı, size epeyce paha veriyor. Hatta “kaybedeceksem ona kaybetmeyi isterim” dedi. Bu hürmet karşılıklı mı?
Şahin: Evet bizim alakamız fazlaca derin ve uzun geçmişe dayanıyor. Benim U14 Ulusal Takımı’nda hocamdı. daha sonra U17 ile Avrupa şampiyonu olduk ve Peru’daki Dünya Şampiyonası’na katıldık. Bu bedel verme futbolun epey üzerinde. Dostuz ve ailelerimiz de güzel anlaşıyorlar. Lakin geçen haftaki maç gösterdi ki biz her şeye karşın gruplarımız için uğraş ediyoruz. Maç sırasında biraz karşı karşıya geldik. Fakat daha sonrasında ortamızda her şey bir daha uygundu. Onun ismine ve Trabzonspor’daki başarısına epey sevindim. Ziyadesiyle hak etti.

“Hep bir arada fazlaca uygun bir öykü yazdık”

Kicker: Antalyaspor’da vazifeye başladıktan daha sonra üst gerçek bir gidiş başladı. Son olarak 13 maçı mağlubiyetsiz geçtiniz. Kulüp tarihinin en uzun serisi oldu. Profesyonel Teknik Yönetici olarak birinci 6 ayınızdan şad olmalısınız.
Şahin: Hayır desem fazlaca kibirli görünür. Ancak daha fazla şeyler yapabileceğimizi biliyorum. Kimi maçlardan daha sonra kızdığım oldu. Çocuklar yahut ben formda değildik. Lakin şayet düzgün bir antrenör olmak istiyorsan bu süreci yaşamak durumundasın. Lakin her şeye rağmen şu ana kadar daima bir arada fazlaca düzgün bir kıssa yazdık.

Nuri Şahin bu biçimde teknik yönetici oldu

Kicker: Bizi 2021 Ekim ayında futbolculuktan teknik yöneticiliğe geçtiğiniz güne götürebilir misiniz?
Şahin: O tarihte iki günlüğüne Almanya’daydım. Hem ulusal ortaydı tıpkı vakitte antrenörlük kursum vardı. Kulübüm cuma günü bu biçimdeki teknik yöneticiyle yolları ayırdı. Pazar günü telefonum çaldı. Karşıda Lider Aziz Çetin ve Sportif Yönetici Aytaç Altay vardı. Bana sorular sormaya başladılar. Şu andaki durum için ne düşündüğümü ve gerekli olup olmadığını sordular. Ben de açık ve dürüst biçimde fikirlerimi aktardım.

“10 dakika planımı anlattım ve başladık”

Kicker: Değişik bir işe alma görüşmesi üzere geliyor kulağa.
Şahin: Öyleydi. (Gülüyor) Telefonu kapattıktan 1 saat daha sonra bir daha aradılar ve çabucak gelip gelemeyeceğimi sordular. Tamam dedim. Menajerime de “benimle daha ağır görüşmek istiyorlar sanırım” dedim.
Kicker: Çok da hazırlıksız değilmişsiniz
Şahin: Hayır. Uzun senelerdan beri antrenör olmak istiyorum. Bilhassa de kasık sakatlığım niçiniyle uzun aylar alanlardan uzak kaldığım periyotta bunu düşündüm. Bu niçinle her şey başımdaydı. Karşılıklı oturduğumuzda tahminen 10 dakika ortasında planımı anlattım. Ve daha sonrasında başladık.

Futbolcular en başından itibaren dahil oldu”Kicker: Bununla nasıl başa çıktınız?

Şahin: Liderimize şunu dedim. “Değişmemi beklemeyin.” Değişmeye başladığım anda çocukları kaybederdim. Daima bir arada yaptığımız birinci görüşmede onlara hayli açık konuştum. “Evet, hepimiz için garip bir an. Ve bu bir süre bu biçimde hissettirecek. Sizin yerinizde ben de olsam bana da birebir şey olurdu. Ancak kapıyı açık bırakın. Bu şahane bir öykü olacak.” Sanırım çocuklar kendime ve grubuma olan itimadımı hissettiler ve bizim önemli bir çalışma yapacağımızı anladılar. En başından itibaren de olaya dahil oldular.

“Başkana bana güvendiği için teşekkür borçluyum”

Kicker: Lider Çetin sonucunızda ne derece rol oynadı?
Şahin: Bizim klasik antrenör-başkan münasebetimiz yok. Onu daha epey bir akıl hocası olarak tanımlayabilirim. Ailelerimiz de görüşüyor. Bu röportajı yaptığımız sırada onunla birlikte müsaade günümde golf sahasındayım. Bu, onun biroldukça riski göze aldığı harika bir ekip çalışması. Şayet işler güzel gitmeseydi başkanlığı zora girebilirdi. Ona bana güvendiği için teşekkür borçluyum.

“Antrenörlük benim kanımda var”

Kicker: Lider size futbolcu olarak bulunma müsaadesi de verdi. Fakat siz bunu istemediniz. Birden futbol ayakkabılarını çıkarmak size acı verdi mi?
Şahin: Futbolculuk mesleğimi çabucak hemen sonlandırmadım. (Gülüyor) Muhakkak üzgün değilim. Hem inanılmaz hem güç anlar yaşadığım fazlaca hoş bir mesleğim oldu. Yüklü olarak da mükemmel yılların yaşandığı 17 yıl geçti. Artık tutkum ve dileğimi gerçekleştirmek için hazırım. Yani antrenör olmak. Artık büsbütün bu işin ortasındayım. Bu beni memnun ediyor ve kanımda var. Etrafım de bunu hissediyor. Bu beni şaşırtmıyor. Benim gözlerim parlarsa etrafımdakilerin de parlar.

“Tam vakitli bir iş”

Kicker: Siz yalnızca teknik yönetici değil bununla birlikte futbol yöneticisisiniz ve transferlerden de sorumlusunuz. Bu işte yeni biri için bu kadar hayli fazla sorumluluk.
Şahin: Evet, katiyen tam vakitli bir iş. Diğer şeyler söylesem palavra olurdu. Fakat bir şeyi severek yapıyorsan küçük detaylar ve ayrıntılarla da ilgilenmekten daha hoş bir şey yok. Planlar yapmak ve uygulamak. İleri taşımak. Yalnızca bu biçimde başkan olabilirsin.

“Harika anlar”Kicker: Hangi şeyler sizi daha fazla sevindirir? Galibiyetler?

Şahin: Yalnızca onlar değil. Kısa mühlet evvel olduğu üzere Shakhtar’a karşı dostluk maçında gençlerimizi profesyonel takıma alıp kendilerini göstermelerini sağlamak da. Gençlere bakıyorsun, onlarla bir düşüncen var ve onlar bunu gerçekleştiriyor. Bunlar olağanüstü anlar. Bir vakit içinder Jürgen Klopp’un dediği üzere şişeye koyup saklamak isteyeceğin cinsten.

“Klopp eksiksiz bir insan”

Kicker: Klopp’la birlikte mesleğinizin en yeterli devrini yaşadınız. Size bakılırsa kusursuz bir teknik yönetici mü?Şahin: Harika bir insan. Sahiden o denli. Bilgi epeyce bireyde var. Yoksa bu işi bu seviyede diğer türlü yapamazsın. Ancak onu başkalarından ayıran şey insanlığı. Onun karşısına oturduğumda şunu hissettim. O seni işine yarayacak futbolcu değil insan olarak görüyor. Bu beni en başından epeyce etkiledi. Onunla tartışabilirsiniz hatta kimi vakit arbede ve küfür de olabilir. Lakin sonraki gün yanına gelir sana sarılır ve her şey bir daha yolundadır. Bu niçinle hayli başarılı. Aldığı her puan bile beni epey keyifli ediyor.

“Eldekine göre tepki gösterdim”

Kicker: Onun futbol oynatma tarzı ve biçimi sizi nasıl etkiledi?
Şahin: Natürel ki fazlaca kuvvetli. Lakin antrenör olarak elinizdekine bakılırsa bir tepki göstermeniz lazım. örneğin Antalya’da elimde gegenpress oynayabilecek Bender kardeşler, Schmelzer’ler yok. Yaş ortalaması çok yüksek. Buna karşın ağır konsantrasyon, epeyce sayıda orta ve bitiricilik konusuna daha epey dikkatimi verdim. Değerli olan Jürgen’in yaptığı üzere herkesi olayın içine çekmek. İşe severek gelmeli. Bunlar ister teknik yönetici, ister oyuncu ister öbür grup üyeleri olsun. Şayet sabah ayakların geri giderek arabana biniyorsan kaybetmişsindir.

“Klopp’tan tavsiye aldım”

Kicker: Antalyaspor’un teklifi daha sonrasında Jürgen Klopp’tan tavsiye istediğiniz hakikat mu?
Şahin: 3-4 kişi ile konuştum. Jürgen onlardan bir tanesiydi.
Kicker: Size ne tavsiye etti?
Şahin: Bana şunu dedi. “Nuri sen yeterli bir beşersin. Başaracaksın.” Bu benim çıkış noktam oldu.

“Bert van Marwijk yardımcı oldu”

Kicker: Klopp’tan öbür biroldukca fazlaca başarılı teknik yönetici ile çalıştınız. Birincisi size birinci sefer forma veren ve sonrasındasında Feyenoord’da birlikte olduğunuz Bert van Marwijk’tı. Onu öne çıkartan ne?
Şahin: Birinci temas, epey açık. İdmanda birinci teması kaçırdığımızda kızgınlıktan adamakıllı patlıyordu. Onun Hollanda eğitimi bana daha uygun oyuncu olmamda fazlaca yardımcı oldu.

“bu biçimdelar amacım Michael Zorc olmaktı”

Kicker: bu biçimde daha çaylak bir oyuncuydunuz. Buna karşın birtakım şeyleri ondan kaptınız mı?
Şahin: Hayır, o devir maksadım daha fazlaca Michael Zorc olmaktı. Yani sportif yöneticilik. Fakat yıllar daha sonra bu değişti.

“Fatih Terim, Jose Mourinho’ya benzer”

Kicker: gelişmeninize biçim verenlerden biri de sizi birinci defa ulusal ekibe çağıran Fatih Terim’di. Onun kamuoyundaki resmi gerçek kişiliği ile uyuşuyor mu. Yani Anahtar söz: İmparatorluk?
Şahin: O daima kazanmak isteyen ve alandan galip ayrılmak için hakikaten her şeyi yapan biri. kimi vakit maçları devre içinde yalnızca konuşmasıyla çevirebilmesi nitekim fevkalade. Bu Jose Mourinho’da da emsal biçimdeydi.

“Mourinho hayli dürüst”

Kicker: Mourinho ile Real Madrid’de beraberydiniz. Fakat fazlaca az oynadınız.
Şahin: Mou epey dürüst bir antrenör. Fikirlerini acıtsa bile fazlaca açık biçimde oyunculara söyler. Bunu kendim de yaşadım. Ancak sonuçta epey şeyler de öğrendim.

“Thomas Tuchel ile uyuşmazlıklarım vardı”

Kicker: Thomas Tuchel ile Dortmund’da da emsal şeyler yaşadınız mı?
Şahin: Size açıkça itiraf edeyim ki, Thomas ile anlaşmazlıklarımız vardı. Ancak onun hakkında makûs bir şey söyleyemem. Bilakis onunla geçen vakitten epey şeyler öğrendim. Tahminen Jürgen ile olan vakitten daha azdır. Thomas nitekim inanılmaz güzel bir teknik yönetici. Mesleksel olarak tam bir canavar. Dünya çapında âlâ idmanı var. Taktik tahtasında yahut görüntü tahlillerde anlattıkları harikuladeydi.

“Görüntülerden daha sonra ben de antrenör olmak istiyorum dedim”

Kicker: bu biçimde bir toplantı daha sonrası sizin antrenör olma isteğinizi açıkça belirttiğiniz söylenir.
Şahin: Kamptaydık. Sakattım lakin toplantılara katılmam gerekiyordu. Kısa mühlet evvel de bir hazırlık maçını kaybetmiştik. Thomas birtakım arkadaşlar hazırlık maçı olduğu için bunun kıymetli olmadığını düşündükleri için mutlu değildi. daha sonra bize John Terry ve Carles Puyol’un görüntülerini gösterdi. Bunlar resmi değil değersiz hazırlık maçlarından görüntülerdi ve bize ona karşın nasıl önemli bir biçimde oynadıklarını gösterdi. Thomas orada o kadar manalı kelamlar söylemiş oldu ki toplantı daha sonrası Marcel Schmelzer ve Oliver Kirch’e “ben de antrenör olmak istiyorum” dedim.

“Bremen’de Florian Kohlfeldt’dan epey şey aldım”

Kicker: Bremen’de Florian Kohlfeldt üzere fazlaca genç bir antrenörünüz vardı. Size bir şeyler öğretebildi mi?
Şahin: O periyot şuurlu olarak genç bir antrenörle onun bu seviyede kimi durumlarda nasıl kararlar aldığını nazaranbilmek gayesiyle Bremen’i tercih ettim. Prensipleri beni fazlaca fazla etkiledi. Ondan da fazlaca şey aldım. Bilhassa de baskı ortamı kriz anlarında yaptıklarından.

“Dortmund her vakit kalbimde”

Kicker: Bir kere olsun Dortmund’da çalışmak hayalinizin büyüklüğü nedir?
Şahin: Borussia Dortmund’un her vakit kalbimde olduğunu hiç bir vakit saklamadım. Güney tribününde (25 binlik kale arkası) taraftarlarla bir defa bile olsa antrenör olarak galibiyet kutlamayı hayal ediyorum. O devir Dortmund’dan ayrılıp Bremen’e gittiğimde akşamları meskende oturduğumuzda eşime şu biçimde derdim: “Sanırım, günün birinde bu kulübü çalıştıracak kapasiteye sahibim.” Lakin bunun için her gün fazlaca fazla çalışmam gerek. Natürel ki vakit içindema da rol oynayacak. Açık olarak söylenmesi gereken şey Antalya’da işim daha bitmedi. Günün birinde her ekibi yenebilecek noktaya gelmeyi istiyorum. Ve istediğim bir öteki şey stadımızın daima dolması. Bu potansiyele sahibiz.