Aranıyor: Ödül yazarları şakalar yapıyor. Diplomatik becerilere sahip olmalı

anKeRcKO

Yeni Üye
Komedyen Jo Koy, Ocak ayındaki Altın Küre'nin açılış monoloğunda zorlanırken, büyük bir ödül töreni sunucusu için benzeri görülmemiş olmasa da alışılmadık bir şey yaptı: Yazarları suçladı.

Şakaları hakkında “Bazılarını ben yazdım ve siz onlara gülüyorsunuz” diyerek ülke çapındaki yazarların dişlerini gıcırdatmasına neden oldu.

Daha sonra özür dileyen Koy, gösteriden bir hafta sonra eski kız arkadaşı Chelsea Handler'ın Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'ndeki monologunda başarılı bir şakanın ardından “Güldüğün için teşekkürler, 'Yazarlarım yazdı'' diyerek hafif bir alay konusu oldu.

Bu bölümden çıkan olumlu bir şey varsa o da gösteri dünyasının gölgede kalma eğiliminde olan bir kısmına ışık tutmasıdır: Pazar günkü Oscar'lar gibi ödül programlarının şaka yazarları.

Kendi türünün en tanınmış kişisi olan Bruce Vilanch, “Bu küçük bir kardeşliktir ve her zaman anonim kaldılar” dedi ve 1999 yapımı “Get Bruce!” belgeselinde başrol oynamanın da dahil olduğu bu iş için tanınmasının selefleri arasında hoşnutsuzluğa yol açtığını söyledi. . “Onlar kendilerine özgü kişilikler değillerdi. Bu konuları hiç konuşmadılar. Sanırım neredeyse bir kod vardı.”

Aslında, Altın Küre monologu için şakalar yazan üç ustadan ikisi bu makale için yorum yapmayı reddetti ve üçüncüsü de yorum talebine yanıt vermedi. Sunucular tüm ilgiyi toplarken, yazarlar daha az anlaşılır ve bir o kadar da zorlu, beceri, güven ve hatta diplomasi gerektiren işler yapıyorlar.

Yazarlar işler iyi gittiğinde fazla itibar alamadıkları gibi, her zaman da alamazlar. Megan Amram, 2011 Oscar'larında talihsiz ev sahibi çift James Franco ve Anne Hathaway için yazdı ve törene bilet alamadı. Bana, karşılaştıkları zorlukları bu sınıf yazarlardan duyulan dikkatli bir dille anlatırken, “James ve Anne aynı yaratıcı zevke sahip değillerdi, öyle mi diyelim” dedi. Bu, hem oturma odasında hem de televizyonda çok farklı demografik özelliklere sahip izleyiciler için ölümcül olan şakaları bulma gibi dengeleyici bir eylemi içerir.

Daha sonra 2018 Akademi Ödülleri'nde sunucu Jimmy Kimmel için yazan Amram, Oscar için şaka yazmayı dünyanın en büyük düğününde sağdıç konuşması yapmaya benzetiyor. “Biraz sinirli olmasını istiyorsunuz ama büyükanne ve büyükbabaları korkutup kaçıracak kadar değil.”

Törenlerde seyirciler serttir: Güvensiz, gergin ve gece ilerledikçe ve giderek daha fazla kişi kaybederken kötü bir ruh hali içindedirler. Billy Crystal'in Oscar törenine ev sahipliği yaptığı sırada yazan komedyen ve aktör Robert Wuhl, monologdan sonra herhangi bir komedi parçasının bile olmaması gerektiğini söylüyor. “Gösteriyi soğuk durduruyor” dedi. “Bu bizim şovumuz değil. İlk sekiz ila on dakikayı yapın ve yoldan çekilin. Zaten çok uzun.”

Pazar günü yine Oscar törenine ev sahipliği yapacak olan Kimmel, onun sesini tanıyan gece ekibini getirmenin avantajını yaşıyor. Genellikle iki grup ödül yazarı vardır: sunucu için çalışanlar ve sunucu için yazanlar ve programdaki diğerleri ve iki ekip nadiren karışır. Sunucu olarak üç yazarın ve genel olarak beş yazarın kullanıldığı Globes'la karşılaştırıldığında, Pazar günkü Oscar'ların küçük bir ordusu var – yaklaşık iki düzine.

Bunlardan biri, komedyen Jesse Joyce, o yıl Broadway'de tek bir gösteri bile izlememiş olmasına rağmen, bir keresinde Kevin Spacey için Tony'nin monologunun tamamını bizzat yazdığını söyledi. Ödül gösterilerinin bazı bölümlerinin daha resmi bir tarz gerektirdiğini söyledi. Akşam geç saatlerde ya da ayakta dururken, konuşmanızı sohbet eder gibi yapmak için konuşmanızı sıkıştırırsınız, diye açıkladı. “Ödül şovu şakalarını övmenin belli bir cilası var” diye ekledi. “Bunun keskin, kesin şakalara daha iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum, bu yüzden buna klinik beceri düzeyinde hayranlık duyuyorum.”

Sunum yapan kişiler için yazmak, şaka oluşturma konusunda soyut bir alıştırma gibi görünse de, sunum yapan kişiler için çalışmak tamamen gerçek dünyanın kaosuna yön vermekle ilgilidir.

1998'den bu yana üç Emmy kazanan ve 120 gösteride çalışan Dave Boone, bu yazarlar arasında belki de en ünlü isim olan yapımcı Buz Kohan'ın Gregory Peck veya Sophia Loren'i arayıp birkaç eğlenceli replik söylediği günlerden nostaljik bir şekilde bahsetti.

Bugünlerde neredeyse her şaka bir tabur reklamcıdan, yöneticiden ve hatta eşten geçiyor. Bazı yıldızlar bir şey ister ama asla yapmaz. Diğerleri de aynı fikirde ama son anda çekiniyorlar. Bir de reklam yapmakta ısrar edenler ve şakaları işe yaramayınca yazarları suçlayanlar var.

Boone, “Bazen bir yetenek yöneticisinden 'Süper kahraman filminden bahsetmek istemiyoruz ve bunun komik olmasını istemiyoruz' diyen bir mesaj almak sinir bozucu oluyor” dedi. “Ve sonra o gün yetenek ortaya çıkıyor ve şöyle diyor: 'Biliyor musun, bu biraz kuru. Bir süper kahraman kıyafetiyle ortaya çıksam daha komik olmaz mıydı?”

Boone oradaki görevin dilini ısırmak olduğunu söyledi. Ama yapmacık şakalaşmaya yol açan şey tam olarak budur. “Ne yazık ki, su soğutucuları hakkında konuşurken o kadar çok tuhaf anlar yaşandı ki, ödül törenleri kötü bir şöhrete sahip olabiliyor.”

Boone'un en sevdiği program, 18 yıldır baş yazarlığını yaptığı Tony Ödülleri'dir. Bunun nedeni, katılımcıların canlı performans sergilemeyi anlaması değil (anlasa da), tiyatrocuların oyun yazarının sözüne saygı duymasıdır. James Earl Jones'un kendisiyle iletişime geçtiği ve bir satırı daha okunaklı hale getirmek için virgül ekleyip ekleyemeyeceğini sorduğu zamanı sevgiyle hatırladı.

Globes sunucuları için materyal yazan iki kişiden biri olan Renee Gauthier, notu olmayan tek kişinin Oprah Winfrey olduğunu söyledi. Koy yazarlarını eleştirdiğinde monolog şakaları da yapan Gauthier bana telefonunun öfkeli çizgi romanlardan gelen mesajlarla patladığını söyledi. “Yazarlar hakkında bunu söylemenin hoş olmadığını düşündüm” dedi. “Ama bir komedyen olarak bunu anlıyorum. Biraz korktu ve kafasını karıştırdı.” Ve ekledi, “Onu affediyorum.”

İronik bir şekilde, sorunun bir kısmı yazarların dinlenmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Gauthier, Koy'un Meryl Streep, Martin Scorsese ve salondaki diğer önemli Hollywood figürleriyle birlikte göreceli olarak tanınmayan statüsüne dikkat çekecek, kendini küçümseyen bir şakayla açılış yapmasını önerdiklerini söyledi. Gauthier'in versiyonu şöyle bir şeydi: “Kim olduğumu bilmediğini biliyorum ama tam olarak kim olduğunu biliyorum.” Konuştuğum birçok yazar gibi o da kendisiyle dalga geçmesinin ona faydası olacağını söyledi. . “Jo Koy iyi tanınıyor ama bu birinci sınıf bir parti. Hepsi senin iş arkadaşın değil.

Öte yandan, yazarlar hiyerarşideki yerlerini yıldız sunuculardan daha iyi anlama eğilimindedirler. Koy izleyicilerden bazıları tarafından bilinmiyor olabilir ancak bir stand-up yıldızı olarak düzenli olarak arenaları dolduruyor. Orada olmaktan ne kadar heyecan duyduğunu söyleyerek başladı ve ardından “Bu sadece benim için değil, buradaki herkes için bir hayalin gerçekleşmesi” diye ekledi.

Vilanch'a ne yapacağı sorulduğunda, “Bütün monolog şöyle olurdu: Ben kimim ve neden buradayım?”

Ayrıca Koy'a sempati duyduğunu ifade etti ve yıldızların gülmediği görüntülere dikkat çekti. “Ruhuna hızla kınama getirmek için gerçekten Taylor Swift'in tepkisine ihtiyacı var mıydı?” dedi.