Bel Fıtığı Hakkında Hakikat Sanılan 9 Yanlış Bilgi

PekYakinda

Yeni Üye
Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu, çünkü…

Bel ağrıları toplumumuzda her 10 şahıstan 8’inin ömründe en az bir defa yaşadığı önemli sıhhat meseleleri içinde yer alıyor. Her ağrı ‘fıtık’ manasına gelmiyor, lakin bel ağrılarının sık niçinlerinden biri, omurlar içindeki disklerde fıtıklaşma oluyor. Ömür kalitesini pek düşürebilen bel fıtığı ekseriyetle 30-50 yaş aralığında görülse de, günümüzde gelişen teknoloji niçiniyle daha durağan bir hayat sürülmesi ve obezite meselesinin giderek yaygınlaşması, bu hastalığın artık 20’li yaşlardaki gençlerin de sorunu haline gelmesine niye oluyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, bel fıtığında erken teşhis ile tedavinin epey değerli olduğuna dikkat çekerek, “Ancak toplumda yanlışsız sanılan birtakım yanılgılı bilgiler ve bu doğrultuda hareket edilmesi vakit kaybına niye oluyor, bunun kararında tedaviden aktif sonuç alınmasını önleyebiliyor. Daha berbatı kas gücünde azalma, ilerleyen vakitte ise felç üzere önemli problemlere bile niye olabiliyor. ötürüsıyla bel fıtığıyla ilgili gerçek bilgi sahibi olmak ve bu doğrultuda korunma hallerini uygulamak, fıtık sorunu başlamışsa gerekli tedavi planı için tabibe ulaşmak büyük değer taşıyor” diyor. Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, bel fıtığı hakkında toplumda yanlışsız sanılan 9 kusurlu bilgiyi anlattı; değerli teklifler ve ihtarlarda bulundu.

Yerde yatmak bel ağrısına âlâ gelir. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Toplumdaki yaygın inanışın bilakis, belimizi korumak, takviye almak ve dinlendirmek için yerde yatmak yanlışsız değil. Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, “Omurganın yavaşça halini alan ancak çökmeyen orta sertlikteki yataklar, yani tam ortopedik yahut ağır içerikli visco kümesi yataklar en ülkü yatak olarak görülüyor” diyerek şu biçimde devam ediyor: “Çok sert yahut epeyce yumuşak yataklar uygun olmayıp, yerde yatmak makus bir deneyimdir. Sizi belde tutukluk ve daha fazlaca ağrı ile kalkar hale getirecektir.”

Sürekli korse-kuşak takmak bele faydalıdır. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Sert yahut yumuşak korsenin akut ağrıların olduğu erken periyotta, 1-2 hafta üzere kısa müddetle kullanması yarar sağlıyor. “Korse beli destekliyor, karşıt hareketlerden kısmen de olsa koruyor, sıcak tutuyor, meseleye karşı farkındalık da yaratıyor” bilgisini veren Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, lakin uzun mühlet tertipli kullanmasın merkez bölge kaslarında tembelliğe ve güçten düşüşe niye olurak asıl istenen maksadın tam bilakis tesir yapacağı ihtarında bulunuyor.

Bel fıtığının tek tedavisi ameliyattır. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Toplumdaki yaygın inanışın tersine, tedavi planlamasında birinci seçenek konservatif, yani ameliyat dışı tedaviler oluyor. Problemli disk konservatif tedavi formlarıyla büsbütün eski sağlıklı haline dönmese de hasta bu tedavilerle ömür uzunluğu ağrısız bir ömür sürebiliyor. İstirahat, korse, ilaç tedavisi ile başlanıp gereğinde fizik tedavi programları, bele lokal enjeksiyon tedavileri de uygulanıyor. Bel fıtığı meselelerinin yüzde 90’ında konservatif tedaviden çok başarılı sonuçlar alındığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, ”Ameliyat öteki tedavilerden yarar görmeyen ve artan şikayetleri olan hastaların son ancak en faal tedavi seçeneği olmakla bir arada hayli şiddetli, tedaviye yanıt vermeyen ve bacaklara yayılan ağrılar, nörolojik muayenede kayıplar ile idrar tutamama yahut kaçırma üzere durumlarda ise birinci tedavi seçeneği haline geliyor” diye konuşuyor.

Ameliyat dışı sistemler fıtığı kalıcı olarak düzgünleştirir. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Bel kemikleri içindeki disklerde, eklemlerde ve kemik yüzeylerinde oluşan yıpranmalar uzun vakte yayılabilen önemli süreçler olup, büsbütün eski hallerine dönmüyorlar. Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, “İstirahat, ilaç ve korse üzere ameliyat haricindeki tedavilerle bu bölgeler daha yeterli, yük kaldırır, sorun yaratmaz ve şikâyete niye olmaz hale geliyorlar. Bilhassa hudut dokulara olan basılar azalıyor yahut kayboluyor, bu sayede önemli rahatlama sağlanıyor” bilgisini veren Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar,“Ancak ameliyat sorun yaratan dokuları ortadan net olarak kaldıran prosedür iken konservatif tedaviler ölçülü, kısmi yarar ile kesin tahlil sunmayıp omurganın güzelleşmesine katkı sağlıyorlar” diyor.

Sülük, hacamat, kupa çekme üzere sistemler tesirli tedavi formlarıdır. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Sülük, hacamat ve kupa çekme üzere yollar önemli bir tedavi seçeneği olmayıp belin kendi kendini düzgünleştirme sistemlerine kısmen hizmet eden, bir nevi sıradan konservatif teknikler içinde yer alıyor. Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, “Bel fıtığı deriden epeyce derinde, biroldukca anatomik hami yapıyla örtülü ve omurlar içindeki disklerde gelişiyor. ötürüsıyla bu tıp cilt ve cilt atını etkileyebilecek formların o derinliğe ulaşıp tedavi sağlaması beklenmemelidir” diyor.

Ameliyat bel fıtığını kalıcı olarak düzgünleştirir. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
bir daha yaygın inanışın tersine ameliyat bel fıtığını kalıcı olarak güzelleştirmiyor. Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, ameliyatın en tesirli, en süratli ve yararın en net sağlandığı tedavi metodu olsa da bel fıtığında kalıcı düzgünleşme sağlamadığına işaret ederek, “Ameliyat yırtılmış, patlamış ve hudut dokuları ezip bası yaratan disk kesimlerinin ortadan kalkmasına, hudutları daraltan kanal yapılarının genişletilerek rahatlatılmasına net yarar sağlıyor. Fakat dejenere bozuk disk eklem yapı bir daha yerinde kalıyor ve bu niçinle müdafaa, kilo denetimi, idman gerekirse fizik tedavi – rehabilitasyon biçimleri kalıcı, uzun devir yarar için elzemdir. ötürüsıyla ameliyat fıtık meselesiyle gayrette birinci raundu bize süratle kazandırıyor fakat net kalıcı yarar için tüm müdafaa ve tedavilerin de yapılması büyük kıymet taşıyor” diye konuşuyor.

Bel fıtığı ameliyat daha sonrası daima nüks eder. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Bel fıtığı ameliyatlarında muvaffakiyet oranı yüzde 90’lar üzere çok yüksek oranda görülüyor. yinelama ihtimali ise ameliyatın yeterliliğine (mesela; bel kayması da varsa yalnızca fıtık temizlemekle ilgili ameliyat kâfi olmayabiliyor), omurga yapısına ve disk, eklem, bağ ile kas dokularının yeterliliğine ve kişinin kendini muhafaza kapasitesine nazaran değişmekle bir arada, bu risk yüzde 5-10 üzere düşük bir oranda seyrediyor. Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, “Tabi ki yanlışsız hastada yanlışsız seçilmiş ameliyat yolu fazlaca kıymetlidir. Mikroskop eşliğinde yapılan mikrodiskektomi ameliyatı ya da endoskopik diskektomi, yani kapalı kamera sistemiyle girilerek gerçekleştirilen ameliyatlarda süreçler epeyce küçük bir alanda gerçekleştiriliyor. ötürüsıyla eklem, kemik, kas dokuları ve disk kapsülü üzere sağlıklı yapılarda en az hasar oluşturup, inançla uygulanıyor” diyor. Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar,belimize yapılan ameliyat ne kadar minimal invaziv, bir öteki deyişle sağlıklı dokulara en az ziyan verecek, en kontrollüyöntem ise toparlama ve düzgünleşme mühletinin de o kadar kısa müddette gerçekleşeceğini belirterek, “Hastaların fazla kiloları var ise bu yükten kurtulmaları ve vakti geldiğinde uygun idmanlarla kuvvetli bir omurga sağlamaları bel fıtığı nüksünü en az düzeylere indiriyor, hatta hastaların büyük çoğunluğunda hiç yinelamıyor” diyor.

Bel fıtığı genetiktir. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Bel fıtığı genetik bir hastalık değildir. Lakin omurganızın yapısı, disk kalitesi, eklem yapılarınızın gücü, bağ doku çatınız ve beden kitle indeksiniz genetik olabilir. “Bunlar bele ilişkin problemleri kolaylaştıran faktörler olarak genetik yatkınlık sebebi olabilirler” diyen Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, kelamlarına şöyleki devam ediyor: “Bel fıtığı sorunu ise multifaktöriyeldir, yani genetik ve daha sonradan çevresel biroldukça etkenden niye alır. Ailenizde bel ile omurga problemleri sık görülüyorsa bu daha dikkatli olmanız ve müdafaa tekliflere uymanızın daha da değerli olduğu manasına gelir.”

Bel fıtığı ameliyatları cinsel işlev kaybı yapar. YANLIŞ!

DOĞRUSU:
Sanılanın tersine ameliyat değil, asıl omurilik kanalına önemli bası tesiri yapan fıtık problemleri cinsel işlev kusurları ve idrar kaçırma üzere problemlere yol açıyor. Dr. Öğretim Üyesi Murat Hamit Aytar, “Tabi ki kusurlu ameliyat hudut yapılarına ziyan verirse bu biçimde bir risk oluşur fakat bu cerrahi tedavinin olağan seyri değil, olması asla istenmeyen ve beklenmeyen bir komplikasyon olarak karşımıza çıkabilir” diyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı