Bu sendrom kalp krizini taklit ediyor!

PekYakinda

Yeni Üye
Pandemiden bu yana iki yıl daha sonra tahminen de birinci defa ağız tadıyla sevdiklerimiz ile görüşecek yahut tatile çıkacağız. Tatillerde çok yemek yemek, uyku tertibin bozulması, sıvı kaybı ve adrenalin sporlarının ağır biçimde yapılmasının kalbi yorarak Tatil Kalbi Sendromu’na davetiye çıkardığını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, uyarıyor: “Daha evvel hiç kalp şikayeti yaşamayan bireylerde bile önemli ritim bozukluğuna niye olabilen Tatil Kalbi Sendromu, kalp krizini taklit eden belirtiler verir. Tedbir alınmadığı takdirde kalp yetmezliği yahut inme üzere sıkıntılara niye olurak hayati risk oluşturabilir.”

İngilizce’de ‘Holiday Heart Syndrome’ olarak geçen, Türkiye’de ismi pek duyulmayan bir hastalık olan Tatil Kalbi Sendromu’nun aslında 40 yıl evvel literatüre girdiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, daha evvel hiç kalp şikayeti olmayan bir kişinin kalbinde, tatilde çok yiyecek ve alkol tüketilmesi niçiniyle önemli ritim bozukluğu görülmesine ‘Tatil Kalbi Sendromu’ ismi verildiğini söylemiş oldu.

KALP YETMEZLİĞİ VE İNMEYE KADAR GİDEBİLİR

Tatillerde acil servislere kalple ilgili müracaat sayısının yüzde 15 oranında arttığını belirten Prof. Dr. Çaynak, Tatil Kalbi Sendromu şikayetiyle gelenlerin sayısının da bu kümenin ortasında hatırı sayılır oranda olduğunu tabir etti. Genelde 30-50 yaş kümesinde sık görülen Tatil Kalbi Sendromu’nun ritim bozukluğunun haricinde bayılma, şuur kaybı üzere şikayetleri de ortaya çıkarabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Çaynak, “Tatil Kalbi Sendromu, tek başına ölümcül bir sendrom değil. Lakin buna eşlik eden baş dönmesi, nefes almada zorluk, göğüste baskı hissi, bayılma, şuur kaybı, çarpıntı üzere durumların görülmesi tehlikeli olabilir. Durum kalp yetmezliği yahut inmeye kadar gidebilir” diye konuştu.

BOZULAN BESLENME SİSTEMİ TETİKLİYOR

Tatil Kalbi Sendromu niçiniyle hastaneye başvuran bireylerde olayın üstünden iki gün geçtikten daha sonra kalple ilgili yapılan tetkiklerin çoklukla pak çıktığına işaret eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çaynak, “Tatilde beslenme sistemimiz bozuluyor. ‘Tatilde yerim, meskene dönünce aldığım kiloları veririm. Yılda bir sefer tatile çıkıyorum, doya doya yiyip içmeliyim’ kanısı, sıhhatimize ziyan veriyor. Denetimsiz fast food tüketimi, her şeyden biraz tatma isteği, artı kilolar olarak hanemize yazılıyor. Her vakit yediğimizden daha fazla yemek yemek kandaki özgür yağ asitlerinin artmasına niye olarak kalpte ani ve sebepsiz ritim bozukluğuna sebep oluyor. Yaşanan ritim bozukluğu, daha epey kalbin kulakçıklarının ritmini kaybetmesi (atrial fibrilasyon) durumudur. Alkol kullandıktan daha sonra birinci 48 saat içerisinde Tatil Kalbi Sendromu tesirleri görülür. Lakin bırakıldıktan daha sonra durum düzelir. Hastalığa ‘Tatil Kalbi’ isminin verilmesinin niçini de tatildeyken insanların olağandan çok yiyecek ve içki tüketmesidir” dedi.

AŞIRI ALKOL TÜM SİSTEMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Aşırı alkol tüketiminin karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, ağız içi ve yemek borusu kanserine yol açmasının yanı sıra, kan basıncını yükselttiğini de vurgulayan Prof. Dr. Çaynak, bu durumun hipertansiyon için de tetikleyici olduğunu, bilhassa beyinde bölgesel olarak kan akımını etkileyerek süreksiz ve kalıcı inmelere de yol açabileceğini söylemiş oldu.

Tatil Kalbi Sendromu’nun 40 yıldır bilinen bir sendrom olduğunu lakin sisteminin bugüne kadar anlaşılamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çaynak, şu biçimde devam etti:“Çünkü sistem aranırken kalple ilgili bir bulguya rastlanmıyor. Damar tıkalı değil, kalp kapağı bozuk değil, kalp yetmezliği yok fakat kalp krizini taklit eden belirtiler gösteriyor. Kalbin ritim hücreleri tıpkı elektrik çizgisi üzere işliyor. Ritim hücrelerinin sisteminin işlemesini sodyum, potasyum, kalsiyum üzere bir grup elementler sağlıyor. Çok alkol tüketimi bu elementlerin istikrarını değiştirerek kalbin ritmini bozuyor. Kalpte ritim bozukluğu kıymetli bir semptomdur. Bu çeşit çarpıntılar her vakit selim çarpıntılar değildir. Ritim bozukluğu devam ederse kalp içerisinde pıhtı oluşumuna sebep olur. O pıhtı da beyne atar ve inme olur. Bu niçinle devam eden bu ritim bozukluklarının tedavisinde epeyce güçlü kan sulandırıcılar kullanıyoruz. Bu yüzden ritim bozukluğunun süreksiz mi, yoksa kalıcı mı olduğunu yeterli tespit etmek gerekiyor.”

MİSAFİR GELECEK DİYE TELAŞ YAPMAK KALBİ YORAR

Tatilde ruhsal meselelerin kalbi etkileyebileceği ikazında bulunan Prof. Dr. Çaynak, yaşanabilecek maddi problemlerin, konuk ağırlama telaşının, uyku nizamının bozulmasının ve her gün sistemli yapılan idmanların yapılmamasının da Tatil Kalbi Sendromu riskini artırdığını söylemiş oldu. Prof. Dr. Çaynak, “Toplum olarak misafirperverliğe değer veren bir toplumuz lakin bunu kimi vakit telaş haline getirebiliyoruz. Badire ve telaş kalbi olumsuz etkilerken, sunulan ikramlar da diyetleri bozuyor. Tatillerde uyku ritmimizi de yitiriyoruz. Her zamankinden daha geç uyumaya ve daha geç uyanmaya başlıyoruz. Uyku ritminin bozulması kalp ritmimizi olumsuz etkiliyor. Rutin ömründe nizamlı idman yapan şahıslar tatilde idmanlarını yapmayınca yahut spordan uzak hayat süren bireyler tatilde bir anda ekstrem sporlara merak salınca, doğal olarak kalpleri de olumsuz etkilenebiliyor. Tatildeyken birinci sefer denenen paraşüt, jet ski vs. üzere ani heyecan ve endişeye sebep olan sporlar sempatik hudut sistemini aktive edebiliyor ve kalbi yorabiliyor” sözlerini kullandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı