Bülent Tulun: Fatih Terim tekrar Galatasaray’ın başına güç gelir

BOTR

Aktif Üye
AHMET UYKAN- MASKESİZ SÖYLEŞİLER

Onu Kemal Ulusu ve Şenez Erzik devrinde Merkez Hakem Komitesi üyesi olarak tanıdık. 1994 yılında Alp Yalman ile birlikte Galatasaray idaresine seçildi. Sarı kırmızılılarda futbol yöneticiliği ve sportif yöneticilik yaptı. Didier Drogba ve Wesley Sneijder üzere dünya yıldızlarının transferinde kıymetli rol oynadı. Galatasaray’ın kıymetli isimlerinden Bülent Tulun, ‘Maskesiz Söyleşiler’e konuk oldu.

“HEM FUTBOLCU HEM HAKEM”

-Futbol tutkunuz ne vakit başladı?

Futbola merakım mektep vaktinde başladı. Evvel Beşiktaş Genç Grubu, gerisinden üniversitedeyken İkinci Ulusal Lig’de Beyoğluspor’da top oynadım. Üniversite bittikten daha sonra 4 sene yan hakemlik yaptım. Türkiye Futbol Federasyonu’nunda Kemal Ulusu ve Şenes Erzik başkanlığı periyotlarında Merkez Hakem Konseyi üyeliği yaptım.

“LİSEDEN GALATASARAYLIYIM”

-Galatasaray kulübü ile yollarınız nasıl kesişti pekala?

1960 yılında Galatasaray Lisesi’ne girdim. Orada okudum ve Galatasaraylı oldum. İdareye ise birinci kez 1994 yılında Lider Alp Yalman ile girdim. çabucak sonrasında Faruk Süren lider ile çalıştım. Akabinde gelen liderlerle bilhassa futbol konusunda işin ortasında bulundum.

“TRANSFERİN SIRRI UYGUN İLİŞKİLER”

-Galatasaray’da misyon yaptığınız periyotlarda transferler nasıl gerçekleşiyordu?

Teknik yöneticiler daha epeyce mevkii manasında talepte bulunurlardı. İlla şu oyuncuyu istiyorum demezlerdi. Bilhassa yabancı hocalar bu biçimde yapardı. ‘Şu durumlar için oyuncular lazım. Şu isimler olabilir. Senin de tekliflerin var mı?’ deniyordu. daha sonrasında araştırmaya giderdim. Benim Avrupa’da sıcak temaslarım vardı. ötürüsıyla epeyce sıkıntı olmuyordu. Zira her şeyin başı yeterli münasebetlerdir.

“YILDIZLAR İÇİN GALATASARAY’IN İSMİ YETTİ”

-Örneğin Didier Drogba ve Weslej Sneijder transferleri nasıl oldu? Size menajerler mi önerdi?

Drogba hürdü. Onun Fransa’daki menajeri benim yakın dostumdur. O haber verdi. Fatih Terim’e mevzuyu ilettim. O da memnuniyetle kabul etti. Sneijder transferinde ise onun menajeri Hollandalı eski ulusal futbolcuydu. Onunla da dostluğumuz vardı. Gittik Inter ile konuştuk ve anlaştık.

-Her iki futbolcuyu Galatasaray’a gelmeleri konusunda ikna etmek sıkıntı oldu mu?

Hayır sıkıntı olmadı. Galatasaray dünya futbolunda fazlaca bilinen bir marka. Hâlâ o denli… Her ne kadar şu an başarılı olmasa bile Galatasaray bir markadır.

“GÜNEY AFRİKA’DA DROGBA TELAŞI”

-En gerilimli ve yorucu transfer hangisiydi?

Drogba’nın transferi süratli ve ağır geçti diyebilirim. Zira Afrika Kupası için Güney Afrika’daydı. Çok kısıtlı bir vakit vardı. Onun için uçağa atladık ve Güney Afrika’ya gittik. Orada mukaveleyi imzaladık. Olağan sözleşmeyi tasdik ettirmek lazımdı. Allah’tan büyükelçilikte bakılırsavli Galatasaraylı bir kardeşimiz vardı. Onun vasıtasıyla bu sorunu çözmüştük.

“İSKANDİNAVLARI GÖZÜ KAPALI ALIRIM”

-Aldıktan daha sonra hayal kırıklığına uğradığınız oyuncu var mı?

Pek olmadı. Son periyotta yani sayın Ünal Aysal devrinde yaptığımız transferler Elmander, Drogba, Sneijder, Muslera, Ujfalusi …Bunlar daima bilinen oyunculardı. Araştırmaya gereksinim duyulmayan, başkan vasıflı futbolculardı. Bilhassa benim İskandinav kökenli oyunculara karşı sempatim vardır. Ahlâklı, çalışkan ve mütevazi insanlardır. Şu anda bile Nelsson’un nasıl oynadığını görüyorsunuz. İsveç, Norveç ve Danimarka’dan gözün kapalı oyuncu alabilirsiniz.

-Gerçekleştiremediğiniz bir transfer oldu mu?

Hayır…aslına bakarsan bu biçimdelar yabancı oyuncu sayısı kısıtlıydı. Şimdiki üzere bu biçimde 8-9 yabancı ile alana çıkılamıyordu. Buna karşılık o periyotlar altyapımız düzgündü. Alttan fazlaca oyuncu geliyordu. Hayli vakittir, 8-10 yıldır altyapıdan oyuncu çıkartamıyoruz.

“200 BİN EURO YÜZÜNDEN RİBERY KAÇTI”

-Frank Ribery transferinde siz var mıydınız?

Hayır, ben yoktum. Ribery giderken vardım. O devir büyük mali sorunlarımız vardı. Ribery’yi 200 bin Euro yüzünden elimizden kaçırdık fakat fazlaca ahlâklı bir adam değildi. O kadar hayli ekip değiştirmesi de boşuna değil.

“YETENEKLİYDİ LAKİN AHLAKLI DEĞİLDİ”

-Size haber vermeden mi ayrıldı?

Habersiz gitti. 200 bin Euro alacağı vardı. 2-3 ay geçmişti. FİFA aracılığıyla kulübe protesto çekti ve özgür kalma hakkını kullandı. Bizden ayrıldı. Yetenekli bir oyuncuydu fakat dediğim üzere ahlaklı biri değildi.

“ERİC GERETS BİR BAŞKAYDI”

-Galatasaray’da birfazlaca şampiyonluk yaşadınız. Sizin için en manalısı hangisiydi?

2005-2006 döneminde Eric Gerets’le elde ettiğimiz şampiyonluktu. Gerets, fazlaca sevdiğim bir dostumdur. Onu Galatasaray’a getirdim. Merhum Özhan Canaydın o misyonu bana vermişti. Hoca için ‘top sende’ demişti. Gittim ve anlaştım. Gerets ile birlikte altyapıdaki 16 futbolcuyu profesyonel yaptık. Bunların birçoğu hâlâ oynuyor. Arda Turan, Uğur Uçar, Aydın Yılmaz, Ferhat Öztorun, Özgürcan Özcan, Cafercan Aksu…Saymakla bitmez.

“ADNAN POLAT İLE ANLAŞAMADI”

-Gerets, niye uzun mühlet nazaranvde kalamadı?

Ben ayrıldıktan daha sonra Adnan Polat periyoduydu. Onlarla anlaşamadı. meğer epeyce sıkıntı bir vakitte Galatasaray’ı şampiyon yapmıştı. Hem maddi tıpkı vakitte transferler manasında dertli bir devirde bunu başarmıştı. Değerli bir hocaydı.

“FATİH TERİM’İN EMEĞİ ÇOK”

-Sizi etkileyen ve onunla çalışmaktan keyif aldığınız teknik yönetici kimdi?

Doğal ki Fatih Terim. Yabancı hocalar içinde da Gerets.

-Fatih Terim ile çalışmak güç muydu?

Hayır kolay olsa gerekdi. Fatih Hoca, Türk futboluna mal olmuş bir teknik adam. Kendisini gençliğinden beri tanırım. Galatasaray’a hayli emeği olmuş bir insandır.

“TÜRKİYE’YE ONDAN GÜZELİ GELMEDİ”

-Sizin gözünüzde bugüne kadar Türkiye’de yapılan en flaş transfer hangisiydi?

Evvel oyuncunun kimliğine bakacaksınız. İkinci olarak da Türkiye’de neler yaptığına…Bana nazaran ön sıralarda yer alan adam Drogba’dır. daha sonra Hagi, Popescu’yu sayabilirim. Bunlar önder oyunculardı. Bu beşerlerle çalışmak da kolaydı. Gerçek bir profesyoneldiler.

“DROGBA İSTERSE CUMHURBAŞKANI OLUR”

-Drogba ile hâlâ görüşüyor musunuz?

Özel günlerde mesajlaşıyoruz. Fildişi Sahili’nde kıymetli bakılırsavlerde. İsterse orada cumhurbaşkanı bile olabilir. (Gülüyor) Yani ülkesinde o kadar büyük bir isim.

“GERÇEK MESUT ÖZİL’İ GÖREMEDİK”

-Fenerbahçeliler de Anelka, Roberto Carlos ve Mesut Özil’in transferini daha kıymetli buluyor.

Mesut Özil’in Türkiye’de bir şey yaptığını pek görmedik. Yurt haricindeyken uygun bir performans sergiliyordu. Fakat maalesef Fenerbahçe’de kendini gösteremedi. Doğal ki Mesut Özil’in yanı sıra Anelkalar, Roberto Carloslar simge ve değerli isimler. Lakin bana nazaran en etkileyici oyuncuların başında Drogba gelir.

“GALATASARAY TÜRK FUTBOLUNA AYAK UYDURDU!”

-Şimdi de günümüze dönelim. Galatasaray’ın bu dönem berbat bir performans sergilemesinin sorumlusu kim?

Şahısları sorumlu tutmak pek hakikat değil. Lakin yapılan transferler, idare tarzı…Bunların hepsi etken natürel. Hakikaten bu dönem Türkiye’de berbat bir futbol oynanıyor. Futbol heyecan vermiyor. Galatasaray da buna ayak uydurmuş durumda. Alışılmış ki kulüpte bir sürü iç sorunlar de var. Bu huzursuzluk en alt kademelere hatta futbolculara kadar sirayet eder. O niçinle bu dönem Galatasaray’dan yana memnun değilim.

“CİCALDAU VE MORUTAN İÇİN HAKLI ÇIKTIM”

-Takımdaki yabancı oyuncuları beğeniyor musunuz? Size kalsa hangileri ile yola devam ederdiniz?

Bilhassa alınan iki Rumen oyuncu (Cicaldau ve Morutan) maalesef beklenin hayli altındalar. Defansın göbeğindeki Nelsson ve Marcao yeterli oyuncular. Ellerinden geleni yapıyorlar. Lakin Rumen oyuncular genç ve yetenekli olmalarına karşın kendilerini gösteremediler. aslına bakarsanız dönem başında onlardan umutlu değildim. Hakikaten haklı çıktım.

“RUMENLER BU İŞLERİ ÂLÂ BİLİR!”

-Her iki oyuncu için ödenen paralar da tartışma konusu.

Evet, duyduğum kadarıyla fazlaca önemli paralar verilmiş. Ancak yaşları prestijiyle piyasaları var. Oyuncuların menajerleri fazlaca enternasyonel insanlardır. Şayet Galatasaray vermek isterse kesinlikle oyuncularına âlâ bir yer bulurlar.

“ÖNEMLİ OLAN MALİ İBRA”

-Başkan Burak Elmas periyodunun ibra edilmemesi gerçek muydu?

Galatasaray’da ibra edilmemelere karşıyım. İbra, Galatasaray’ın geleneğinde pek yoktur. Lakin hayli büyük mali bir yolsuzluk, maddelere karşıt bir iş yapıldığı vakit ve bu durum ortaya çıkartılırsa ibra edilmeyebilir. Bana nazaran geçerli olan mali ibrasızlıktır. esasen idari ibrasızlık soyut bir kavramdır. Herkese nazaran değişir. Lakin mali ibrasızlık için kesinlikle yolsuzluk vesaire üzere bir şey olması lazım ki ibra edilmesin.

“TORRENT’İN 4 İSPANYOLLA GELMESİ GARİP”

-Fatih Terim’in yerine Domenec Torrent’in geldiğini duyar duymaz reaksiyonunuz ne oldu?

Öncelikle Türkiye’ye birinci kere gelecek bu tip hocalar kesinlikle Türk yardımcı ile çalışmalı. Torrent’i getirdiler. O da 4 İspanyolla bir arada geldi. Futbolcuyla nasıl bir irtibat kuracak? Yanında Türk yardımcısı olmaması bana garip geliyor. Gerets, geldiği vakit kendi isteğiyle Reinhard Stumpf ve Erdal Keser’le yanında getirdi. Gerets aptal mıydı? 4 tane Belçikalı alıp gelmeyi bilmiyor muydu?

“BİZE KARİZMATİK HOCA LAZIM”

-Peki Torrent’in hocalık mesleği Galatasaray’a kâfi mi?

Teknik yöneticilik için değerli olan baskın karakter ve karizmadır. Çok yeterli yardımcı olabilir ancak Galatasaray üzere büyük bir grubu yönetecek kapasitede biri olduğunu nazaranmedim.

“FATİH TERİM, BİR DAHA GALATASARAY’A GÜÇ GELİR”

-Size göre Fatih Terim tekrar Galatasaray’ın başına gelir mi?

Valla gelsin isterim lakin biraz güç üzere görünüyor. Bu kadar karmaşık olaylardan daha sonra Fatih Hocanın da keyfi ve heyecanı kaçmış olabilir.

“SEÇİM İPTAL OLMAZ”

-Daha evvel belirtildiğı üzere 30 Nisan’da başkanlık seçimi yapılır mı?

Seçimin iptal edileceğini sanmıyorum. Sonuçta genel şura başladı ve kesiksiz bir biçimde bitti. Gece yarısını geçti, olabilir. Uzayabilir… Hukukçulara göre seçimin iptal edilmesi mümkün değil.

“GALATASARAY’A LİDER OLMAK YÜREK İSTER”

-Şu anda iki lider adayı var. Eşref Hamamcıoğlu ve Metin Öztürk. Sizce kim kazanır?

Başa baş masraf. Lakin ikisinin de yüreğine hayranım.(Gülerek) Bu kadar kaotik bir periyotta aday olmak yürek işi. Kim kazanırsa Allah yardımcısı olsun.

“ÜNAL AYSAL, BU TEMPOYU KALDIRAMAZ”

-Sizin yakın olduğunuz eski liderlerden Ünal Aysal niye aday olmadı?

Ünal Bey’in kendi ağır işleri var. Dışardan yardımcı olabilir. Bugün Galatasaray başkanlığı yapmak; kenarda oturup şunu yapın bunu yapın demekle olmaz. Şahsen işin ortasında bulunacak. Yani 24 saat çalışacak bir lider gerekiyor. Ünal Bey’in hem kendi işleri var; tıpkı vakitte yaşı prestiji ile bu tempoyu biraz sıkıntı kaldırır.

“EŞREF HAMAMCIOĞLU BİR ADIM ÖNDE GİBİ”

-Ünal Aysal’ın desteklediği bir isim var mı?

Bilemiyorum. Eşref Hamamcıoğlu biraz daha ağır basıyor üzere. Lakin sonuçta bu Galatasaray kongresi. Aşikâr olmaz.

“‘ÇİLEK TRANSFER ZAMANI ÇOKTAN BİTTİ”

-Galatasaray’da bundan daha sonra Ünal Aysal’ın tabiriyle ‘çilek’ transferleri olur mu?

Zor…’Çilek’ transferleri Drogba ve Sneijder için söylenmiş bir kelamdır. Galatasaray, şu anda ona misal transferleri yapacak mali güçte değil.

“GEDSON FERNANDES FAZLA ABARTILIYOR”

-Gedson Fernandes’in Beşiktaş’a kaptırılmasına taraftar reaksiyonlu. Sizin yorumunuz nedir?

Bence Fernandes fazlaca büyütüldü. Rizespor’da bir şeyler yaptığını goremiyoruz. Aman aman bir futbolcu değil. Konuştuğumuz Hagiler, Sneijderler, Drogbalardan daha sonra Fernandes bayağı bir oyuncu.

“EN BAŞARILISI FARUK SÜREN”

-Size nazaran Galatasaray tarihinin en başarılı lideri ve idaresi hangisiydi?

Alışılmış ki Faruk Süren idaresi. 1996-2000 ortası. 4 şampiyonluk, UEFA Kupası ve daha sonrasında da Harika Kupa kazanıldı. bu biçimdeki şartlarda en düzgününü yaptı.

“SADECE İLHAN PALUT VE ÖMER ERDOĞAN BOĞUŞUYOR”

-Türk futbolunun en büyük sorunu nedir?

Altyapı sorunu. Oraya gerekli değer verilmiyor. Altyapıdan yeteri kadar oyuncu ve teknik yönetici çıkmıyor. Harika Lig’e baktığınız vakit iki tane hoca aslanlar üzere boğuşuyor. Biri Konyaspor’da İlhan Palut, başkası Hatayspor’da Ömer Erdoğan. Artık bunları hangi büyük kulüp alır, kadronun başına koyar? Koymalı aslında. Bunların yolunu açmak lazım.

“KİM GELİRSE NİHAT ÖZDEMİR’DEN GÜZELİNİ YAPAR”

-Nihat Özdemir’in istifasından daha sonra TFF Başkanlığı için birfazlaca ismin adı geçiyor. Sizin gönlünüzden geçen biri var mı?

Kim gelirse Nihat Özdemir’den daha başarılı olur.

-Merkez Hakem Kurulu’nun 13 hakemin üzerini çizmesine ne diyorsunuz?

Rezalet…Türk hakemliğinde ismini duymadığımız bir MHK’nın başına geliyor. Birçoğu FIFA kokartlı olmak üzere onlarca hakemin işini bitiriyor. UEFA’nın bize yolladığı hakem yöneticisi Jaap Uilenberg fazlaca ağı beyanat verip istifa ediyor. Burada sorumlu alışılmış ki TFF lideridir.

“FENERBAHÇE ÜZÜLDÜ, BİZ SEVİNDİK”

-Unutamadığınız maç hangisi?

O kadar hayli maç var ki hangisini anlatayım. (Gülüyor). örneğin Gerets devrinde biz burada Kayserispor ile oynarken Fenerbahçe, Denizli’de birliktee kaldı. O şampiyonluk epeyce değerliydi. Sıkıntı koşullarda ve kısıtlı bir takımla şampiyon olmuştuk. bir daha Fenerbahçe’yi Olimpiyat Stadı’nda 5-1 yenerek Türkiye Kupası’nı almıştık.

“YETER Kİ GALATASARAY UYGUN OLSUN”

-Son olarak gelecekle ilgili beklentiniz yahut planlarınız neler?

Bir planım yok lakin temennim var. İnşallah Galatasaray, önümüzdeki yıllar epey daha uygun bir ekiple hem ligde tıpkı vakitte Avrupa’da başarılı olur. Ben de onları keyifle izlerim.

KİMLİK KARTI

İsmi soyadı: Bülent Tulun

Doğum tarihi: 15.04.1950

Doğum yeri: Gaziantep

Eğitim durumu: Üniversite, Yüksek Lisans

Mesleği: Ekonomist

Futbol mesleği: Galatasaray’da futbol yöneticiliği ve spor yöneticilik, Merkez Hakem Konseyi üyeliği.