Çocuğun hislerini anlamak öfke denetiminde tesirli olabilir

PekYakinda

Yeni Üye
Öfkenin en temelde, kişinin kendi hislerini tanıyamaması, hislerini uygun bir biçimde tabir edememesi ve bu hislerini denetim edememesiyle ilgili bir sorun olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukta öfke denetiminin sağlanmasında ebeveynlerin yapması gerekenlere dikkat çekti. Öfke öncesindeki sinyallerin kesinlikle yakalanması gerektiğini belirten Aydoğdu, çocuğun hislerini anlamanın ehemmiyetini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklarda öfke ve öfke denetiminin ait değerlendirmede bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, öfke duygusu üzere olumsuz hisleri yaşamanın fazlaca olağan bir durum olduğunu belirterek çocuğun hislerinin âlâ anlaşılması gerektiğini söylemiş oldu.

Ebeveynlerin daha hayli memnun olması ve sevinmesi üzere olumlu hisler yaşamasını istediğini lakin ömürde olumsuz hislerin da bulunduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Aileler her vakit çocuklarının daha olumlu ve daha olumlu hisleri yaşamasını istiyor. Ebeveynler çocuklarının memnunluk, heyecan ve sevinç üzere hislerine odaklanıyor. halbuki olumsuz hisler da olumlu hisler kadar olağan ve üniversal hislerdir. Bunların da taşınması, yönetim edilmesi ve denetim edilmesi gerekmektedir.” dedi.

Çocuğu anladığınızı gösterin

Olumsuz hislerin denetiminin epeyce kolay olmadığını ve üzerinde çalışılması gerektiğini tabir eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuğun daha evvel de yaşadığı hisleri ona hatırlatmak pek değerlidir. Çocuğunuzun hislerini anlamanız ve çocuğunuzu anladığınızı göstermeniz hayli kıymetlidir zira çocuklar önemsenmediklerini hissettiklerinde hayli daha öfkeli olurlar.” dedi.

Öfke öncesindeki sinyaller yakalanmalı

Çocuğun öfke denetiminin sağlanmasında ebeveyn ve bakım verenlere sorumluluklar düştüğünü kaydeden Seda Aydoğdu, çocuğun öfkelendiğinin hissedildiği anda uyarıcı sinyallerin yakalanmasını ve daha sonra ne yapılması gerektiğini söz etti.

Uyku öncesi öfkeli olabilirler

Öfke denetiminde rutinlerin sağlanmasının da değerine işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuklar bilhassa uyku öncesi öfkeli olabilirler. Uyku öncesi oyununu bırakıp uykuya geçiş yapmak istemedikleri için öfkelenebiliyorlar. Bu durumda çocuğu öncesinde bilgilendirmek, mesela saati göstererek ‘15-20 dakika daha sonra uyuyacağız. Uykun geldiği için yatacağız’ formunda bilgilendirme yapmak çocuğun o hissini daha öncesinden yaşamasına ve sakinleşmesini sağlayacaktır.” diye konuştu.

Kontrol altına alınmayan öfkenin neticelerina da değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Mutluluğun vücut lisanı olarak dışa vurulması üzere, öfkenin de vücutta dışa vurum formu vardır. Buna, kaşları çatmaktan kapıları çarpmaya kadar birfazlaca örnek verebiliriz. Öfkeyi denetim altına alamadığımız takdirde, kişi akademik hayatında sorunlar yaşayabilir, arkadaşlık bağlantılarında, aile ilgilerinde, kendisiyle olan alakasında de zorlanmalar yaşayabilir.” ikazında bulundu.

Baş edilemediğinde uzman takviyesi alınmalı

Öfkenin en temelde, kişinin kendi hislerini tanıyamaması, hislerini uygun bir biçimde tabir edememesi ve bu hislerini denetim edememesiyle ilgili bir sorun olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Erken periyotta bunun önünü almak epey kıymetlidir. Aile olarak baş edemediğiniz durumlarda kesinlikle bir uzmandan yardım istemelisiniz.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı