Dizilerde Ortak Çarpan Nedir ?

Mert

Yeni Üye
Apartman Giriş Katı Asansör Parası Öder Mi?

Apartman yönetimlerinde, ortak kullanım alanları ve hizmetler için yapılan giderler, daire sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Bu giderlerin içinde asansör bakım ve işletme masrafları da önemli bir yer tutmaktadır. Ancak bazı daire sahipleri, özellikle giriş katında oturanlar, asansör paralarını ödeyip ödememek konusunda kafa karışıklığı yaşayabilmektedir. Peki, apartman giriş katı asansör parası öder mi? Bu yazıda, bu soruya yanıt arayacak ve konuyla ilgili merak edilen diğer hususlara değineceğiz.

Asansör Giderleri ve Paylaşım Yöntemleri

Asansör, apartmanların en önemli ortak kullanım alanlarından birisidir. Binada yaşayan her birey, binanın asansöründen ihtiyaç duyduğu zaman faydalanabilir. Bu nedenle, asansör giderlerinin paylaşılma şekli, her apartman yönetiminin aldığı kararlara göre değişebilir. Ancak yasal olarak, asansörle ilgili giderlerin, apartmanın tüm sakinleri arasında paylaşılması gerektiği söylenebilir.

Apartman giderlerinin paylaşılmasında genellikle arsa payı oranları dikkate alınır. Yani, her daire sahibi, apartman yönetim planında belirtilen arsa payı oranında giderlere katkıda bulunur. Bu durumda, asansör masrafları da arsa payı oranına göre paylaşılır.

Giriş Katı Asansör Parası Öder Mi?

Apartman giriş katında oturanlar, asansör masraflarını ödeme konusunda genellikle tereddüte düşerler. Çünkü giriş katı, asansörü en az kullanan daireler arasında yer alır. Ancak, yasal olarak giriş katı da dahil olmak üzere tüm daire sahipleri, asansör bakım ve işletme masraflarını ödemekle yükümlüdür. Giriş katındaki bir daire sahibi, asansörü her gün kullanmasa da, apartman sakinlerinin tamamı için ortak bir hizmet olan asansörün giderlerine katkı sağlamak zorundadır.

Asansör masraflarının paylaşılmasında herhangi bir daire sahibinin, "Ben asansörü kullanmıyorum, bu yüzden masrafları ödemek zorunda değilim" şeklinde bir savunma yapması yasal olarak geçerli değildir. Asansör, apartman ortak yaşamının bir parçasıdır ve tüm sakinler bu hizmetten faydalandığı için masraflar da paylaştırılır.

Yönetim Planı ve Asansör Giderlerinin Paylaşımı

Apartmanlarda, giderlerin nasıl paylaşılacağı, apartman yönetim planında açıkça belirtilmiş olmalıdır. Yönetim planında yer alan maddelere göre, asansör masraflarının dağılımı yapılır. Eğer yönetim planında asansör masraflarının paylaşımına dair özel bir düzenleme yapılmamışsa, bu durumda masraflar arsa payı oranına göre paylaşılır.

Bazı apartmanlarda, belirli daire sahiplerinin asansörü kullanmadıkları için masraflardan muaf tutulması yönünde kararlar alınabilir. Ancak bu tür kararlar, tüm daire sahiplerinin onayı ile geçerli olabilir. Yine de, yasal olarak her daire sahibinin asansör giderlerine katkı sağlaması gerektiği unutulmamalıdır.

Asansör Giderlerinden Kimler Muaf Olabilir?

Asansör giderlerinden muafiyet konusu, özellikle yaşlılık, engellilik durumu veya asansöre hiç ihtiyaç duymayan daire sahipleri için merak edilen bir konudur. Ancak Türkiye'deki apartman yönetmeliklerine göre, herhangi bir daire sahibinin asansör giderlerinden muaf tutulması, diğer daire sahiplerinin onayına bağlıdır. Bu tür bir muafiyet yalnızca, binada özel bir durum ve tüm kat malikleri tarafından kabul edilen bir karar alınmışsa geçerli olabilir.

Bununla birlikte, giriş katı dairesi olan bir kişi, hiçbir zaman tamamen muaf tutulmaz. Giriş katı sahibi, asansör kullanmasa bile, asansör giderlerine belirli bir oranda katkı sağlamak zorundadır. Yalnızca engelli veya yaşlı gibi özel durumları olan kişilerin, asansör kullanımına bağlı masraflardan tamamen muaf olmaları mümkün olabilir.

Asansör Giderlerinin Yüksekliği ve Giriş Katı Daire Sahiplerinin Durumu

Asansör giderleri, apartmanın büyüklüğüne, kullanılan asansörün tipine ve yapılan bakım işlemlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Giriş katı dairesinde oturan bir kişi, asansörün bakım masraflarına katkı yaparken, asansörün kullanım sıklığına göre diğer katlardaki daire sahiplerinden farklı bir ödeme yapmayı bekleyemez.

Asansör giderlerinin yüksekliği, apartmanın genel bakım giderlerine de yansıyarak tüm daire sahiplerine eşit oranda dağıtılır. Yani, giriş katı da dahil olmak üzere her kat, eşit oranda bir ödeme yapmak zorundadır.

Giriş Katı Asansör Masraflarına Katkı Sağlamazsa Ne Olur?

Eğer bir giriş katı sahibi, asansör masraflarını ödemezse, bu durum apartman yönetimi tarafından çözüme kavuşturulmalıdır. Genellikle, apartman yönetimi, ödeme yapmayan daire sahibine ödeme yapılması için resmi uyarıda bulunur. Uyarılarına rağmen ödeme yapmayan kişilere karşı, hukuki işlem başlatılabilir.

Yasal olarak, her daire sahibi, apartman giderlerine katkı sağlamakla yükümlüdür. Asansör masraflarını ödememek, apartman yönetimi tarafından başlatılacak hukuki bir süreçle sonuçlanabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için, tüm daire sahiplerinin yönetim planında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi önemlidir.

Sonuç: Giriş Katı da Asansör Parası Ödemek Zorundadır

Sonuç olarak, apartman giriş katında oturan bir kişi de dahil olmak üzere, tüm daire sahipleri asansör giderlerini ödemekle yükümlüdür. Asansör, binadaki tüm sakinler için ortak bir hizmet olup, bu hizmetin masrafları her daireye arsa payı oranına göre dağıtılır. Giriş katı sakinlerinin asansör kullanmıyor olmaları, asansör giderlerinden muaf olmalarını sağlamaz. Yasal olarak, tüm daire sahiplerinin bu tür ortak giderlere katkıda bulunması gerekmektedir.

Apartman yönetim planı ve kat malikleri arasındaki anlaşmalar doğrultusunda, asansör masraflarının paylaşımı yapılır ve her daire sahibi, belirlenen oranlarda bu masraflara katkıda bulunur.