Ehliyetlerini Yeni Aldılar ve Şimdi Off-Road’a Gidiyorlar

dunyadan

Aktif Üye
Ehliyetlerini Yeni Aldılar ve Şimdi Off-Road’a Gidiyorlar
HAIL, Suudi Arabistan — Jameel Rallisi’nin başlangıç çizgisi, Suudi Arabistan’daki kadınların ehliyet hakkı kazandığı 2017’de çekildi. Geçen ay, kraliyetin Hail’deki Qishlah Sarayı’ndaki ilk tamamı kadınlardan oluşan mitinginde, Prens Abdülaziz bin Saad bin Abdülaziz tarafından dalgalanan yeşil tören bayrağı nihayet düştü ve Suudi Arabistan, kadınlar için başka bir tarihi başlangıcı işaret etti.

Ralli (Jameel Arapça güzel anlamına gelir) krallıkta kadın motor sporları çağını başlattı. Ralli veya çöl yarışı, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Yarışçılar, modifiye edilmiş araçlarda engebeli arazide, tipik olarak aşamalar halinde uzun mesafeler kat ederler. Ünlü Paris-Dakar Rallisi gibi parkurlar genellikle, sürücülerin ve denizcilerin bitiş çizgisine giden yolu çizerken puan topladığı kontrol noktaları veya ara noktaları içerir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden 41 yaşındaki Siemens mühendisi Atefa Saleh, “Buraya gelmek ve ilk sürücü toplantımızda olmak tüylerimi diken diken etti” dedi. “Sürücü olduğum için heyecanlıyım. Ama bir şeyler gerçekten ters giderse değiştiriyoruz,” diye espri yaptı.

Saleh’in yardımcı sürücüsü Eleanor Coker, 48 yaşında, Suudi Arabistan’da yaşayan bir Amerikalı. Seyrüsefer görevlerine hazırlanmak için alışılmadık bir yöntemi vardı. Bayan Coker, bir yarış simülatörü olan Dakar 18’e atıfta bulunarak, “Oğlum okuldan eve geldi ve beni PlayStation’ında Dakar oyunu yaparken yakaladı” dedi.

2017’den önce Suudi kadınlar sürüş becerilerini yalnızca Grand Theft Auto ve Gran Turismo gibi görüntü oyunlarını oynayarak geliştirebiliyordu. Kirin üzerine çıkıp biraz eğlenmenin zamanı gelmişti.

Afnan Albediny ve yardımcı pilotu Fatmah Al Shamri, her ikisi de Suudi Arabistan’dan araziye çıkmak için lastiklerini havalandırıyor. Kredi… Daniel Mayfield/Jameel Rallisi

Yarışmacılar Mart ayı ortasında ralliye İngiltere, Almanya, Umman, İspanya, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeden geldi. 34 iki kadın takım vardı ve yarısından fazlasında en az bir Suudi vardı.

Ben bir yazar ve ralli pilotuyum ve üç Amerikan takımından oluşan bir delegasyonla yarışmaya davet edildim. Bazı katılımcıların, rallinin sevincini zaten anlayan profesyoneller olacağını biliyorduk. Ancak çoğu sürücü ehliyetini henüz yeni almıştı ve sadece sporda değil arazide de yeniydi. Hepimizin yaşadıkları beklentiyi aştı.

Jameel bu arazilerin yaklaşık 340’ını (212 mil) olmak üzere 1.100 kilometreden (687 mil) fazla yol kat etti. Yarışmacılar, her üç etaptan bir gece önce takımlara verilen yol kitaplarından 141 yol noktası topladı. Bir Stella III EVO ralli bilgisayarı, Velcro ve koli bandı ile ön panele monte edilmiş yüksek teknolojili bir kilometre sayacı, parkurun dijital bir dosyasını içeriyordu ve bir takımın hızını ve konumunu GPS aracılığıyla takip etti. Stella her ara noktayı 800 metre (yarım mil) uzaklıkta açtı ve sürücüler hedeften 90 metre (yaklaşık 100 yard) uzaktayken, ara nokta bilgisayar tarafından doğrulandı ve noktalar verildi.

Suudi bir sürücü olan Manar Alesayi ve İskoç yardımcı sürücüsü Lauren Bradley, 3. Aşama için planladıkları gibi bir yol kitabına bakıyorlar. Kredi… John Rettie/Jameel Rallisi

Ek puan fırsatları için ortalama hız zorlukları olarak adlandırılan dört zaman, hız ve mesafe zorluğu oluşturuldu. Önceden açıklanan mesafelerdeki gizli aralıklarla, her takımın ralli bilgisayarı hızını kaydetti ve sürücülerin kesin olmaması durumunda cezalar uygulandı. Hızlı sürmenin zor olduğunu düşünüyorsanız, yumuşak kumlu otoyollarda, çakıllı yollarda keskin virajların etrafından veya dik yokuşlarda 20 kilometre boyunca saatte tam olarak 38 kilometre (saatte 23,6 mil) gitmeyi deneyin.

Jameel Rallisi, Abdul Latif Jameel holdingi ve Bakhashab Motorsports Development’ın başkanı ve başkanı ve kendisi de şampiyon bir ralli sürücüsü olan Mohammed Abdul Latif Jameel tarafından tasarlandı ve desteklendi. Ayrıca Suudi Arabistan’ın Washington büyükelçisi Prenses Reema bint Bandar Al Saud’dan da himaye aldı.

Rallinin 1. etabı yarışmacılara kuzeybatı Suudi Arabistan’daki Hail’den UNESCO mirası olan Jubbah’ın hemen doğusundaki yaklaşık 10.000 petroglif ve yazıtın bulunduğu Jabal Umm Sinman Dağı’na giden bir gidiş-geliş rotasıyla meydan okudu. yaşında çöl kayalarında bulunabilir. Ancak, kısıtlı bir süre içinde geri dönmezseniz cezalar verildiğinden ve hız yapılmasına izin verilmediğinden, takım gündemleri geziyi içermiyordu.

Ekipler Suudi çölünü geçerken gezi için zaman yoktu. Kredi… John Rettie/Jameel Rallisi

Daha büyük ralli dünyasında, podyumda kimin duracağına hız ve navigasyon doğruluğu karar verir. Ancak Jameel, arazide 70 km/s hız sınırı koydu ve belirtilen sınırlar yollara uygulandı. Başarılı ve güvenli bir açılış etkinliği olmadan ikinci sınıf olmaz. Organizatörler ayrıca hız getirselerdi, yarışmacıların takla kafesiyle donatılmış bir yarış arabasına ihtiyaç duyacağını da biliyorlardı. Daha fazla kadın için erişilebilirlik rallinin ana hedeflerini yönetiyordu, bu nedenle araçlar herhangi bir garaj yolunda bulabileceğiniz arabalardı.

Mitingin ikinci aşaması, Hail’den, Qassim bölgesindeki bir valilik olan Al Mithnab’ın 600 metre yukarısındaki glamping tarzı bir bivouac’a geçişten oluşuyordu, Antara’s Rock’tan çok uzakta olmayan ünlü bir kaya, sanki oradaymış gibi görünüyordu. jiletle ikiye bölündü. Altıncı yüzyıl şairi ve savaşçısı Antarah ibn Shaddad’ın onun gölgesinde aşkı Abla ile tanıştığı söylenir.

Geniş ve çorak Suudi çöl manzarası, California’daki evimin yakınındaki çölden farklı değildi. Diğer yarışmacılar, ralli ipuçlarını ve sürüş tekniklerini paylaşan, kocalar ve çocuklar hakkında gözlerimizi deviren ve iyi bir uyku için çok fazla kahve içen eski arkadaşlar olabilir. Dünyanın diğer tarafı birdenbire daha az uzakta hissetti.

Ciddeli iki gencin boşanmış Suudi annesi ve kaldırılmış bir 2016 Jeep Wrangler kullanan Manar Alesayi için arazi sürüşü yeni değildi, ancak rekabet işleri karmaşıklaştırdı.

İlk günden sonra ekibi ikinci sıradaydı, ancak 3. Gün itibarıyla 13. sıraya düştü. Bayan Alesayi, “Bu benim için zor bir gerçekti” dedi. “Çok iyi gittiğimizi sanıyordum. Ama çok şey öğrendim.”

Alesayi Hanım, babasının arabasını geceleri çalar, onların çiftliğinde dolaşırdı, daha kanunî araba sürmeden önce. Hayal edebileceğimden çok daha fazla ortak noktamız var.

Merkez, bir Emirlik sürücüsü olan Atefa Saleh ve onun Amerikalı yardımcı sürücüsü Eleanor Coker, Syndiely Wade ile inceleme denilen şeyden geçtiler. kurs müdür yardımcısı. Kredi… John Rettie/Jameel Rallisi

“Annem bana çölün kızı olduğumu söyledi” dedi. “Artık sadece yapabildiğim kadar ralli yapmak istiyorum.” Efsanevi Amerikan off-road yarışçısı Rod Hall’un dediği gibi: “Önce nasıl bitireceğinizi öğreniyorsunuz. O zaman kazanmayı öğrenirsin.”

Rallisi Jameel organizatörleri vizyonlarını Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en uzun harita ve pusula navigasyon rallisi olan ve sadece kadınlara yönelik olan Rebelle Rally’den sonra modellediler.

Rebelle’in kurucusu ve bir ralli şampiyonu olan Emily Miller, kadınların arazide kendilerine meydan okuyabilecekleri bir etkinlik düzenlemeyi hedefliyordu.

Jameel’de kahya ve akıl hocası olarak görev yapan Bayan Miller, “Başarılı bir ralliye sahip olmak kazanmak anlamına gelmez” dedi. “Takım arkadaşınızla nasıl çalıştığınız, nasıl hazırlanıp ortaya çıktığınızla ilgili. Bu, hatalarınızdan nasıl öğreneceğiniz ve yolunuza nasıl devam edeceğinizdir. Bunlar günlük yaşamınızda kullandığınız becerilerdir.”

İki kadından oluşan 34 takım vardı ve yarısından fazlasının en az bir Suudi üyesi vardı. Kredi… Jameel Rallisi

Ancak bu tamamen ciddi bir iş değil , herhangi biri. “En önemlisi,” dedi, kendine has yaramaz gülümsemesiyle devam etti, “ralli eğlenmekle ilgilidir.”

Üçüncü ve son aşama için ekipler, uçsuz bucaksız ve ürkütücü kum tepelerini geçerek başkent Riyad’a giden develerin etrafında gezindi. Rallinin en zorlu sürüşü kuşkusuz şehir sınırları içinde, şerit çizgilerinin ve hız sınırlarının sadece birer öneri gibi göründüğü otoyollarda gerçekleşti.

Son ana kampımıza vardığımızda, Cidde’de yaşayan İskoç beden eğitimi öğretmeni Bayan Alesayi’nin yardımcı sürücüsü Lauren Bradley’i sallanırken buldum, yüzü ağlamaktan kızarmıştı. Yumuşak brogue ile “Bu trafik en korkunç şeydi” dedi. “Biri birkaç kez bize çarpmaya çalıştı.”

Kadınlar direksiyon başında yerlerini buldukça krallıktaki herkes destekleyici değil. Ancak hükümet kadınları korumaya kararlı görünüyor. Birkaç yarışmacı, yolda kendilerini taciz edildiklerinde veya korkutulduklarında olayları polise bildirebileceklerini ve failler için yansımalarının olduğunu belirtti. Suudi siyasi iklimi karmaşık olmaya devam ederken, kadınlar için fırsatlar artıyor.

Suudi Arabistanlı bir ralli şampiyonu olan Dania Akeel, Toyota Land Cruiser ile. Kredi… John Rettie/Jameel Rallisi

Dania Akeel, anavatanı olan Suudi Arabistan’da ender bir ayrıcalığa sahiptir. O, Cross-Country Baja’nın T3 sınıfında bir ralli şampiyonu ve 2022 Dakar’da sürdü. Jameel ve sponsoru Toyota ALJ’nin armasıyla süslenmiş Toyota Land Cruiser’ı da tekil bir çıkartma şeklinde bir ralli çağrısı yaptı: #begin.

“Bir sonraki adım Jameel Rallisi,” dedi Bayan Akeel. “Kadınlar birkaç yıldır yollarda. Artık bundan vazgeçme şansına sahipler.”

Rallinin kapanışında, iki İsveçli profesyonel sürücü, Annie Seel ve Mikaela Ahlin-Kottulinsky, 2022 Toyota RAV4 ile podyumun zirvesine çıktı.

Yardımcı pilotum Sedona Blinson ve ben 3. etabı kazandık ve genel sıralamada beşinci oldu. Ancak en tatmin edici sonuç kolaylıkla iki Suudi kadın, Afnan Albediny ve 22. sırada gelen yardımcı pilotu Fatmah Al Shamri’ninki olabilirdi.

Bayan Albediny’nin geniş gülümsemesinde görülen başarının, onun liderlik tablosundaki yeri ile hiçbir ilgisi yoktu.

“Ben şoför olmadan önce. Artık bir ralli pilotu olduğumu söyleyebilirim.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.