EÜTF Hastanesinde akciğer kanserinde dünyada az uygulanan bir teknikle kıymetli bir operasyona daha imza atıldı

PekYakinda

Yeni Üye
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, cerrahi alandaki başarılarıyla Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin referans sıhhat merkezi olmaya devam ediyor. EÜ’nün başarılı cerrahlarından Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Kolu öğretim üyesi Prof. Dr. Kutsal Turhan ve grubu, Türkiye’de ve dünyada fazlaca ender olaylara uygulanan bir teknikle hastayı, kaburga tutulumu olan akciğer tümöründen büsbütün arındırmayı başardı. Operasyonda, 5 santimetrelik küçük bir kesiden VATS tabir edilen kapalı sistem ameliyat tekniği uygulandı.

Prof. Dr. Turhan ve grubunu tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “A Plus statüsüne sahip Tıp Fakültesi Hastanemizde, cerrahlarımız fazlaca şiddetli operasyonları muvaffakiyetle gerçekleştirmeye devam ediyorlar. Ülkemizin tıp eğitimi ve araştırmalarındaki saygın markası Tıp Fakültesi Hastanemizde cerrahlarımız kıymetli bir operasyona daha imza attı. Prof. Dr. Kutsal Turhan hocamız ve takımı, dünyada epeyce ender kullanılan bir teknikle hastanın akciğer ve kaburgalarına tutulan tümörü kapalı ameliyatla temizlediler. Tüm takımı kutluyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum” diye konuştu.

“Hastamızın sıhhat durumu açık ameliyata uygun değildi”

Ameliyat öncesinde hastanın sıhhat durumunun açık ameliyata uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Kutsal Turhan, “67 yaşındaki erkek hastamızın sol akciğer üst lobunda, göğüs duvarında 3 kaburgaya komşu ve bu kaburgaların da içine girerek onları eritmiş 5 santimetre çaplı akciğer kanseri mevcuttu. Tümör 3 kaburgayı tuttuğu için hastanın fakat bağımlılık yapan narkotik ağrı kesicilerle (morfin benzeri) kısmen denetim altına alınabilen epey şiddetli ağrısı vardı. Ayrıyeten hastamızın 2000 yılında koroner by-pass, 2010 yılında koroner stent operasyonu ve iki kere kalp krizi hikayesi var. Kalıcı kalp pili de mevcut olan hastamız, kalp açısından hayli riskli durumdaydı. Bu özellikli hastalarda açık ameliyat daha sonrasında epey daha önemli meseleler ortaya çıkabiliyor. Bu niçinle, şayet yapılabilirse kapalı ameliyatlar, bu tip hastalarda daha fazlaca fayda sağlıyor” dedi.

“Ülkemizde ve dünyada fazlaca az sayıda olaya uygulanıyor”

Çok az uygulanan bir ameliyat tekniği kullanmaya karar verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Turhan, “Açık ameliyatı kaldıramayacak durumda olan hastaya ülkemizde ve dünyada fazlaca az sayıda olaya uygulanmış olan yalnızca 5 santimetrelik bir küçük değişmezden kapalı sistemle ameliyata karar verildi. Akciğer kanserinde kapalı ameliyat artık rutin uyguladığımız bir prosedür olmakla birlikte, kaburgaların da akciğerle bir arada çıkarıldığı kapalı ameliyatlar epey az uygulanabilmektedir. Kapalı ameliyatla hastanın kanserli akciğeri üstündeki 3 kaburgayla birlikte geride hiç hastalıklı doku kalmayacak biçimde çıkarıldı. Hastanın ameliyat daha sonrası devri problemsiz seyretti. Ağrıları büsbütün geçti. Kapalı ameliyatla yapıldığı için düzgünleşme epey süratli oldu. Hastanın ameliyat daha sonrasındaki devri epeyce rahat geçti ve ameliyat daha sonrası dördüncü gün hasta taburcu olabilecek duruma geldi. Bu ameliyat tekniğinin hayli az uygulanıyor olması ve ameliyat daha sonrasında hastamızın bu biçimde âlâ olması, takım olarak bizleri epeyce memnun etmekle birlikte, motivasyonumuzu da artıran bir faktör oldu” diye konuştu.

yine sıhhatine kavuşmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti lisana getiren 67 yaşındaki Mehmet Kayalı, “Ameliyat öncesinde çekilemeyecek kadar büyük ağrılar ortasındaydım. Ameliyatın akabinde ağrılarımın yok olduğunu gördükten daha sonra yaşadığım memnunluğu tanım edemem. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine, Kutsal Hocama, takımına ve emeği geçen tüm hocalarımıza beni sıhhatime tekrar kavuşturdukları için binlerce kere teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı