Galatasaray’ın eski futbolcusu Xavier: “Huzuru İslam’da buldum”

BOTR

Aktif Üye
AJANSSPOR – HABER

Galatasaray ve Portekiz ulusal ekibinin eski oyuncularından Abel Xavier, İstanbul’da geçirdiği günlerin İslam’a bakışını büsbütün değiştirdiğini ve Müslüman olmasında büyük tesiri olduğunu söylemiş oldu

Xavier yaptığı açıklamada, 2002-2003 döneminde Galatasaray’a transferinin ve Türkiye’de yaşamasının, İslam’la tanışması için kendisine bir lütuf olduğunu belirterek, şu biçimde konuştu:

“İstanbul’da İslam’ı daha yakından tanıdım”

“Doğduğum Mozambik’in kuzeyinde büyük bir Müslüman nüfus var fakat ailemde Hristiyan Katolikler de vardı. Ben de Katoliktim. İslam’ı da biliyordum lakin birtakım şeyleri yalnızca bilmek kâfi olmuyor, kimi vakit onu yaşamak gerek. Benim bahtım Galatasaray’a transfer olmak, Türkiye’de yaşamak oldu. Türkiye’de futbol oynamış olmam, İslam’la ilgili bakışımı büsbütün değiştirdi. İstanbul’da İslam’ı daha yakından tanıdım. Futbolu bıraktıktan daha sonra bir basın toplantısıyla Müslüman olduğumu duyurdum. Futbol oynarken birtakım şeyleri epey fazla lisana getirmiyorsunuz, sırf futbol oynamaya odaklandığınız için. Hayatta değerli olan barış ve huzur ortasında yaşamak.”

“Huzuru ve özgürlüğü İslam’da buldum”

İstanbul’da beş vakit ezan sesi duymanın kendisine huzur verdiğini belirten Portekizli futbolcu, “Ezan Arapça olduğu için sözleri tam anlamıyorum fakat ezanı dinlerken kendimi fazlaca rahatlamış, huzurlu buluyorum. Ezan beni rahatlatıyor. Ne kadar lisanı anlamasam da o tınısı beni epeyce rahatlatıyor. İstanbul’da da ezanı sık sık duymak beni memnun etti. İslam dininin ne kadar huzurlu, ne kadar rahatlatıcı bir din olduğunu gördüm. Huzuru ve özgürlüğü İslam’da buldum.” sözlerini kullandı.

“İslam yardımıyla dünyaya bakış açım değişti”

Futbol yardımıyla epey farklı ülkelerde yaşadığını ve ufkunun açıldığını aktaran Abel Xavier, “Müslümanlığa geçişimi bir daha keşif olarak isimlendiriyorum. İslam yardımıyla kendimi bir daha keşfettim. Benim için paylaşım değerlidir, İslam da aslına bakarsanız paylaşımcı bir din. Futboldan daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri’nde hayli uzun mühlet kaldım. Buyruk ailesinden epey yakın arkadaşlarım var. Onlarla da uzun vakit geçirdim, fazlaca şey paylaştım. Bir insan için en kıymetli şey dinini yaşarken kendini rahat ve özgür hissetmesidir. Ben İslam’la birlikte bunu buldum. Aslında ben hala tıpkı beşerim ancak İslam yardımıyla dünyaya, olaylara bakış açım daha farklı ve daha düzgün bir hale geldi. Bu yüzden bu durumuma kendimi bir daha keşif diyorum.” halinde konuştu.

“Portekiz’de reaksiyon görmedim”

İslam’ı seçtiği için Portekiz’de reaksiyon görmediğini lisana getiren Xavier, şunları kaydetti:

“Portekiz herkese kapılarını açan hayli multi kültürel bir ülke. Müslüman olduğumu deklare ettiğımda hiç bir reaksiyon almadım. Portekiz’de İslam’ı seçtiğimde değil saçımı sarıya boyadığımda epey eleştirdiler. Beşerler bugün bile saçımın renginden beni tanıyor. Fakat geçmişte bundan dolayı epey eleştirildim. EURO 2000 yarı final maçının uzatmalarında Wiltord’un topunu elimle tutmam daha sonrasında, Zidane’dan penaltıdan yediğimiz golle maçı kaybetmiştik. bu biçimde saçımın rengi de öne çıkartılarak görünüşümden dolayı fazlaca eleştirilmiştim. Lakin benim için değerli olan insanların ne düşündüğü değil, benim nasıl keyifli olduğumdu.”

Pekala Abel Xavier kimdir?

Abel Xavier Mozambik’te dünyaya gelmiştir. Mozambik’te Portekizli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Abel Xavier Estrela Amadora grubu ile profesyonel mesleğine başlamıştır. 1990 yılında bu grupla 3 yıllık bir mukavele imzalamıştır. 3 senede 85 maçta bakılırsav almıştır. 5 gol atmıştır. Fizik gücü ile dikkat çeken bir futbolcu olan Abel Xavier kısa müddette Portekiz’in en güzel ekiplerinden olan Benfica grubu ile anlaşmıştır. Benfica grubu ile 1993 – 1995 yılları içinde forma giyen Abel Xavier 45 futbol müsabakasında vazife almış ve 4 tane de gol atmayı başarmıştır. Benfica grubu ile bir arada başarılı bir dönem geçirmiştir.

Abel Xavier’in Galatasaray performansı

2003 yılında Galatasaray ile anlaşan ve kariyeride birinci kiralık olarak forma giydiği ekip Galatasaray olmuştur. Abel Xavier muhteşem ligde 11 müsabakada nazaranv almıştır. Yarım dönem harika lig mesleğinin akabinde yolu Alman takımı olan Hannover grubu ile kesişmiştir. Hannover 96 2003 – 2004 dönemi için oyuncuyu transfer etmiştir. Bedelsiz bir biçimde Hannover 96 grubuna transfer olan Abel Xavier 5 maçta bakılırsav almıştır.

Abel Xavier’nin Ulusal Grup mesleği

1993 yılında Portekiz a ulusal gruba çağrılan Abel Xavier, 2002 yılına kadar Portekiz ulusal ekip formasını giymeye devam etmiştir. Abel Xavier 9 sene formasını giymiş olduğu Portekiz ulusal grupta 20 maçta misyon alabilmiştir. 20 maçta ise 2 golü bulunmaktadır.

Abel Xavier’in teknik yöneticilik mesleği

• Othanse
  • Farense
  • Aves
  • Mozambik