Gerilim Zeka gelişmenini Olumsuz Etkiliyor

PekYakinda

Yeni Üye
Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, zekânın daha fonksiyonel hale gelmesini sağlayan en kıymetli özelliğin kaliteli ve nitelikli eğitim olduğunu belirterek gerilimin zekânın gelişmenini olumsuz etkilediğini söylemiş oldu

Zekâ, birfazlaca farklı tarifi olan hatta tarifine her gün de yenisi eklenen soyut, karmaşık bir kavram… Pekala, zekâ testleri ne tabir ediyor? Zekâ geliştirilebilir mi? Daha fonksiyonel nasıl kullanılabilir? Zekâ gelişmenini olumsuz etkileyen faktörler neler?

“Zekâ, Çok Boyutlu Bir Kavram”

Zekânın epey boyutlu bir kavram olduğunu, kalıtımsal, çevresel, sosyo-kültürel istikameti olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, “Zekâ, son 40-50 yıldır eğitim bilimleri alanında akıl yürütme marifeti, ahenk sağlama mahareti, muhakeme yeteneği olarak, sorunu manaya, kıymetlendirme ve soruna ait muhtemel tahlilleri üretebilme olarak tanımlanıyor” diye konuştu.

“Hangi Performans Göstergesi ile Test Edildiği Önemli”

Coşkun, “Bir atletin fazlaca süratli koşabilmesi de hem bilişsel hem fizikî kapasitesini birebir anda yanlışsız biçimde kullanımını gerektirdiği için bir zekâ performansıdır. Lakin şayet ben bir koşu yarışı yapmıyorsam matematik imtihanına sokuyorsam sporcuyu ve o başarısız oluyorsa zeki değildir diyemem yalnızca o performans göstergesinde eksiktir diyebilirim” meselai verdi.

Zekâyı Daha Fonksiyonel Nasıl Kullanabiliriz?

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, zekânın daha fonksiyonel hale gelmesini sağlayan en temel özelliğin kaliteli ve nitelikli eğitim olduğunu belirtti. Zekâ ile eğitim içindeki bağlantının doğrusal olduğunu, zeki insanların eğitimde başarılı olabildiğine, eğitimli insanların ise zekâ kapasitelerini daha fazla geliştirebildiklerine dikkat çekti.

Coşkun zekânın gelişmeninde başka tüm bilişsel marifetleri besleyen temel marifet olan lisan kullanmasının değerine de dikkat çekti. Erken yaşlardan itibaren okuma ve aktif dinleme marifeti kazandırılmasının lisan maharetini ötürüsıyla bilişsel performansı olumlu desteklediğini deklare etti.

“Stres, Zekâ gelişmenini Olumsuz Etkiliyor”

Ebeveynlerin ve eğitimcilerin zekâyı geliştirme sürecinde dikkat etmesi gereken etmenlerin başında gerilimin olduğunu vurgulayan Coşkun, aşikâr bir seviyede korkunun maksadın gerçekleştirilmesinde tesirli olabildiğini lakin fazla gerilimin zekâ gelişmenini olumsuz etkilediği bilgisini de verdi. Coşkun, “Stres düzeyi arttıkça kişi artık o bilişsel nazaranvleri performansı göstermede sorun yaşamaya, dikkat dağınıklığı göstermeye başlar ve algılama suratı düşer” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı