Göğüs kanseri görülme yaşı düşse de can kaybı da azalıyor

PekYakinda

Yeni Üye
Göğüs kanseri günümüzde bayanlarda en sık görülen kanser tipi ve gün geçtikçe de görülme yaşı düşüyor. Lakin tüm bu olumsuz üzere görülen tabloya karşın can kayıplarının azaldığına dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal, toplumsal farkındalığın artması, tarama hallerinin yaygınlaşması ve gayeye yönelik tedavilerle göğüs kanserine karşı son senelerda yüz güldürücü sonuçlar elde edildiğini de vurguladı.

Göğüs kanseri tedavisinin mümkün olduğunu ve erken teşhis konulduğunda tedavi muvaffakiyetinin pek yükseldiğini söyleyen Prof. Dr. Neşet Köksal, “İstatistiklere göre, dünyada her 7-8 bayandan birinin hayatının belli bir devrinde göğüs kanserine yakalanabiliyor. Bununla paralel genç yaşta göğüs kanseri görülme sıklığı da günümüzde artış gösteriyor. Lakin bana bir şey olmaz demeden, 20’li yaşlardan başlayarak her genç hanımın kendi kendine elle muayeneye başlaması gerekli. Erken teşhis yardımıyla göğüs kanserine karşı çabayı kazanmak mümkün” diye konuştu.

Erken Teşhis İçin Üç Sistem

Göğüs kanserinin erken teşhisi için yapılması gereken üç sistem olduğunun altını çizen Prof. Dr. Neşet Köksal, evvela bayanların 20’li yaşlarından itibaren sistemli kendi kendine elle göğüs muayenesi yapmasını, elle yapılan muayenede kuşkulu bir durum olduğunda doktor tarafınca göğüs muayenesinin gerekli olduğunu söz etti. Doktor muayenesi daha sonrasında bir daha kuşkulu bir durum olduğunda mamografi ve/veya göğüs ultrasonu üzere görüntüleme formlarına başvurulması gerektiği ihtarında bulunan Prof. Dr. Neşet Köksal, bu türlü hem erken teşhis, birebir vakitte göğüs kanserine bağlı can kayıplarının azalmasının mümkün olduğunu lisana getirdi.

Son senelerda ülkemizde de toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarla bir arada insanların epey daha şuurlu hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Köksal, 30-40 yaş içindeki her bayan 3 yılda bir uzman doktor denetiminden geçmelidir. 40 yaşından daha sonra ise yıllık mamografik denetimleri yapılmalıdır. Birinci derece akrabalarında genç yaşta göğüs kanseri saptanan bayanlarda ise taramaya kanserin saptandığı yaştan 10 yıl evvel başlanması gerekir” dedi.

Nizamlı yapılan mamografinin de göğüs kanserine karşı değerli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Köksal, sistemli mamografi taramaları yardımıyla göğüs kanserinden hayat kaybının kıymetli ölçüde düştüğünü de kelamlarına ekledi.

Ailevi Risk ve Gen Mutasyonlarına Dikkat!

“İstatistiklere nazaran, bayanlarda göğüs kanseri yaklaşık yüzde 70-80 oranında 40 yaşından daha sonra ortaya çıkıyor. Lakin 40 yaş altında görülen göğüs kanserinin daha agresif seyirli olması kıymetini artırıyor” diye konuşan Prof. Dr. Neşet Köksal şunları da söylemiş oldu: “BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonlu kalıtsal göğüs kanserleri, göğüs kanserlerinin yaklaşık 15’ni oluşturur. Anne, kız kardeş üzere birinci derece akrabalarında göğüs kanseri olması bu hastalığa yakalanma riskini 2 kat artırır. BRCA gen mutasyonu olan ya da ailesinde göğüs kanseri olan bayanlar daha genç yaşta göğüs kanserine yakalanabilir. Bu niçinle bu kümedeki bayanlar göğüs kanseri taramalarını yaptırmak için 40 yaş daha sonrasını beklememelidir.”

29 Yaşında Göğüs Kanseri Tanısı Konulan Merve Türk; “Hayata Sıkı Sıkıya Tutundum”

İstanbul’da yaşayan 29 yaşındaki Merve Türk, duş alırken göğsünde sertlik ve kitle fark etmesiyle hastaneye başvurdu. Birinci evvel kemikte kitle olduğu söylense de Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal’a müracaatıyla yapılan tetkikler kararı göğüs kanseri olduğu anlaşıldı. Hastalığı erken evrede yakalanan Merve Türk, umudunu kaybetmeden hayata sıkı sıkı tutunduğunu ve geçirdiği ameliyat daha sonrası sıhhatine kavuşmaya başladığını belirtti.

“Vücudunuzun Verdiği Sinyalleri Dinleyin”

Daha öncesinde teyzesinde göğüs kanseri, annesinde ise kolon kanseri görüldüğü bilgisini veren Merve Hanım, teşhis konulduktan daha sonra hastalığının erken evrede olduğu için moralini bozmadığını ve umudunu hiç kaybetmediğini belirterek şunları söylemiş oldu; “Meme kanseri tanısı konulduktan daha sonra ailemden, çalıştığım kurumdan ve etrafımdan epeyce takviye gördüm. Lakin genç yaş kümesinde kanserin yeteri kadar önemsenmediğini düşünüyorum. Ben de kanser tanısı konulana kadar çabucak hemen gencim kanser bana fazlaca uzak üzere bir yanılgıya sahiptim. Başta gençler olmak üzere herkese bedenlerinin verdiği belirtileri, sinyalleri dinlemelerini, gözlemlemelerini tavsiye ediyorum. Göğüs kanserinin tedavisi mümkün kâfi ki farkında olup erken evrede tanısı konulsun.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı