GSK Türkiye “A’dan Z’ye Astım” Projesini Tamamladı

PekYakinda

Yeni Üye
Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği ile GSK Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “A’dan Z’ye Astım” projesinin son eğitimi İstanbul’da Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği’nin konut sahipliğinde düzenlenen Dünya Alerji Kongresi’nde gerçekleştirildi. Proje kapsamında İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları yan kol uzmanı tabiplere alerji ve immünoloji alanında öne çıkan akademisyen tabipler tarafınca astım ve ağır astım konusunda eğitimler verildi.

Alerji alanında uzmanlaşmayı sürdüren tabiplere yönelik Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği ile GSK Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen A’dan Z’ye Astım isimli eğitim projesinin son ayağı, 13-15 Ekim tarihleri içinde İstanbul’da düzenlenen Dünya Alerji Kongresi’nde tamamlandı. Alerji ve immünoloji alanlarında öne çıkan akademisyen doktorlar tarafınca yan kol uzmanı doktorlara verilen eğitimlerde astım ve ağır astım hususları incelendi.

Nisan ayında başlayan ve bugüne kadar 4 eğitimin düzenlediği projeye yaklaşık 700 doktor katıldı. Kelam konusu 4 eğitimde astım tarifi ve teşhis halleri; astım patogenezi; ağır astım fenotipleri, endotipleri ve komorbiditeleri, çocuk ve erişkinde ağır astımda biyolojik tedaviler ayrıntılı biçimde ele alındı.

Dünya’da tüm astım hastalarının yüzde 3,7’si ağır astım hastası

Kongre dahilinde gerçekleşen son eğitime iştirak gösteren Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Lideri Prof. Dr. Dilşad Mungan ağır astım hastalığına da dikkat çekti. “Uygun dozda ilaç kullanılmasına; hastanın tedaviye tam ahenk sağlamasına, komorbid durumların tedavi edilmesine ve çevresel, mesleksel temasın ortadan kaldırılmasına karşın denetim altına alınamayan astım kümesine ağır astım diyoruz. Dünya çapındaki tüm astım hastalarının yüzde 3,7’sinin ağır astım hastası olduğunu biliyoruz. Toplumun çoğunluğunda görülen astımdan daha ağır seyreden bir hastalık bulunmasına karşın ağır astımın semptomlarını azaltmak için seçenekler de mevcut olduğunu ve astım hastalarının kan testlerinde eozinofil sayılarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamak isterim” formunda konuşan Mungan A’dan Z’ye Astım Projesi’nin de üzerinde durdu.

Mungan “Ağır astım toplumda görülme sıklığı olağan astıma göre düşük olan bir hastalık. Alerji alanında uzmanlaşmayı hedefleyen genç meslektaşlarım içinde ağır astım konusunda farkındalık yaratılması toplum sıhhati açısından çok kıymetli. Başkanlık bakılırsavini yürüttüğüm Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği ve GSK Türkiye’nin iş birliği ile hayata geçirilen A’dan Z’ye Astım Projesi bu farkındalığın yaratılması konusunda pek pahalı bir teşebbüs. Alanında uzman birfazlaca meslektaşımın eğitmen, konuşmacı ve moderatör olarak katkı sağladığı projeyi büyük bir zevkle takip ettim. Bu projenin son eğitiminin birinci kez ülkemizde gerçekleştirilen Dünya Alerji Kongresi kapsamında tamamlanmış olması da başka bir gurur kaynağı. Projede emeği geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum” dedi.

GSK Türkiye Genel Müdürü Selim Giray projenin destekçisi olmaktan duydukları memnunluğu şu sözlerle lisana getirdi: “GSK Türkiye olarak sırf eser portföyümüzle değil, hayata geçirdiğimiz projelerle de toplum sıhhatine katkıda bulunmaktayız. Sıhhat sisteminin en değerli kesimi olan doktorlarımızın mesleksel gelişimlerine katkı sağlamak da bu kapsamdaki gayretlerimizin değerli bir kısmını oluşturuyor. Bu doğrultuda, Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği’nin yürüttüğü bu özel projeye bilimsel paydaşları olarak verdiğimiz takviyeden büyük bir gurur duymaktayız. Doktorlarımıza katkı sağlayacağına inandığımız pahalı projeleri desteklemeye bundan daha sonra da devam edeceğiz. Bu hoş projede emeği olan herkese bir defa daha epey teşekkür ederim.”

Türkiye’nin önde gelen akademisyen doktorları eğitim verdi

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği İdare Konseyi üyesi Prof. Dr. Özge Soyer’in sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında birinci eğitim 22 Nisan 2022 tarihinde online olarak gerçekleştirildi. Bu eğitimde iştirakçilere genel olarak astım tarifi ve teşhis halleri anlatıldı. 27 Haziran’da bir daha online olarak düzenlenen ikinci eğitimde astım patogenezi ele alınırken; 12 Eylül tarihinde gerçekleştirilen eğitimde ise astım fenotipleri, endotipleri ve de komorbiditeleri ele alındı.

Proje dahilinde düzenlenen 4. ve son eğitim ise 15 Ekim tarihinde Dünya Alerji Kongresi bünyesinde gerçekleştirildi. Bu oturumda çocuk ve erişkinde ağır astımda biyolojik tedaviler konusu konuşuldu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı