Hakem Çağatay Lakot, internetten maç bileti satmaya çalıştığı ortaya çıktı

BOTR

Aktif Üye
Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı Hürriyet’teki yazısında, İzmir bölgesi B klasman hakemi Çağatay Lakot’un karaborsadan maç bileti satmaya çalıştığını ileri sürdü. Tanırlı’nın yazısı şu biçimde:

Arda Kardeşler’in kripto para skandalı gündemi gereğince kaplarken başka yandan da İzmir bölgesi B klasman hakemi Çağatay Lakot’un Trabzonspor-Antalyaspor maç biletini toplumsal medya üzerinden satmaya çalışması yeni bir tartışma başlattı. Bu olayın 2 farklı açıdan kıymetli kahırlar barındırdığını düşünüyorum:

Hakemler kombine kart sahibi olamaz

Her hakem olağan olarak ki bir futbol sevdalısıdır. Maçları da canlı gözlerle statta izlemek, eğitim ve gelişim açısından değerlidir. Amatör hakemliğe başladığım Kasım 1998’de her hafta farklı stadyumlara sarfiyat, hakem kararlarını not alır, istatistik tutardım. O yıl kombinem de vardı ve iki haftada bir tribünde yerimi alır, tıpkı eğitim çalışmasına devam ederdim. Dönem sonunda kombine kart maceramı noktaladım.

Her vakit dikkatli ve denetimli olacaksın

Profesyonel liglere yanlışsız adım adım ilerlerken, hem etik hem tarafsızlık açısından hassas bir meslek olan hakemlikte dikkatli, denetimli davranma gerekliliği farzdır. 3.Lig’de bile olsa profesyonel liglerde bakılırsav almaya başlamak demek, Harika Lig’e yanlışsız seyahat rotasına girmek manasına gelir. Hal bu biçimde olunca da bir ekibin taraftarlığı ile anılmamak son derece değerlidir. Günümüzde Premier Lig’de hakemlik yapan üst seviye isimler bile tuttukları ekibi PGMOL (özetlemek gerekirse Profesyonel Hakem Şirketi)’a bildirirler ve o grupların maçlarında nazaranv alamazlar. Michael Oliver’ın Newcastle taraftarı olması üzere. Mesleğinde hiç Newcastle maçı yoktur.

Geleneklere muhalif ve etik dışı

B Klasman yani Profesyonel 2 . Lig hakemi olan Çağatay Lakot’un hala Trabzonspor kombinesi olması, hakemlik mesleğinin melekelerine, geleneklerine, objektiflik ve etik anlayışa terstir. Üstelik İzmir bölgesi hakemi olup hala Trabzonspor kombinesinin devam ediyor olması daha da düşündürücü. B Klasman hakemi olmak demek, yalnızca 2 yıl daha sonra Harika Lig çimenlerine ayak basabilme ihtimali taşır. bu biçimde hoşluklara hamile bir kokarta sahipken, taraftarlık yaftasıyla bunu yıpratmayı düşünememeyi yeni kuşak hakemlerin disiplinsizlikleri ve işgüzarlıklarıyla bağdaştırıyorum. Yaratacağı sorunları önnazaranmemek akıl alır üzere değil. Sanırım hakemlerimizin yalnızca kural bilgisi ve atletik performans olarak değil, mesleksel tanımlar, bedeller ve hassasiyetler açısından da eğitime tabi tutulmaları gerekiyor.

Mesleğe hürmetleri yok

TFF 2. Lig hakemisiniz, Trabzonspor kombineniz var, şampiyonluğun resmiyet kazanıp kutlama yapılacağı Antalyaspor maçı biletinizi toplumsal medyada satılığa çıkarabilecek kadar işgüzarlık ve fütursuzluk sergileyebiliyorsunuz. Hakem topluluğuna mensup biri olarak alenen bunu yapmakta da bir çekince hissetmiyorsunuz. Demek ki ne hakemlik üzere şanlı mesleğe hürmetiniz var, ne de bir gelecek tasanız, kaygınız, meslek beklentiniz! Tarafsızlık karinesine sadık kalabilmek ismine kulüp mensuplarıyla bağlantılarında bu derece hassasiyet gösteren hakemler bir tarafta; siz ve sizin üzere düşünenler öteki tarafta sanırım sayın Çağatay Lakot.

Daha ıstırap verici kısmı ise, bu davranışı sergileyen ismin, hakem topluluğunun sevilip hürmet duyulan, MHK üyelikleri yapan, Muhteşem Lig mesleği olan Ali Can Lakot üzere bir babanın oğlundan geliyor olması. Neresinden baksanız şaşırtan ve keder verici.

Disiplinsizlik ve kural bilmezlik

Çağatay Lakot’un savunmasını alan MHK’nın sonucunı merakla bekliyoruz. 8 Mart olaylarındaki üzere rastgele birinin hakemliğinin sebepsiz bitirilmesine şiddetle karşıyız. Fakat camiayı daima sıkıntı duruma sokan isimlere de gereken yaptırımlar uygulanmalı. Gerek Arda Kardeşler’in coin olayı, gerek Çağatay Lakot’un maç bileti tertibi disiplinsizlik, kural bilmezlik ve etikten uzak davranışlar barındırıyor. Hakemlere periyodik olarak ‘hakemlikte adab-ı muaşeret’ eğitimi yapılması sanırım âlâ olacak.