Hollywood’da grevler devam ederken, izleyiciler aşırı televizyon yüküne kapıldı

anKeRcKO

Yeni Üye
Hollywood’un emek anlaşmazlıkları devam ederken ve neredeyse tüm prodüksiyon dururken, Zain Habboo’nun Maryland, Chevy Chase’deki evinde korku yayılmaya başladı.

O ve kocası yakın zamanda HBO’nun The Righteous Gemstones’un son sezonunu tamamlamışlardı, ancak şimdi The Handmaid’s Tale gibi en sevdikleri şovların yeni bölümlerinin önemli ölçüde erteleneceğinden korkuyorlardı.

Neyi izlemeliler?

49 yaşındaki Bayan Habboo, seçenekleri olduğunu hemen fark etti. Belki 17 yaşındaki oğluyla “30 Rock” ve “Arrested Development” gibi klasiklere geri döner. Breaking Bad’in 62 bölümünün tamamı gibi, her zaman desteklediği bir şovu onunla birlikte izleyebilirdi. Ayrıca Mission Impossible filmlerinden hiçbirini hiç izlemedi ve son dört ya da beş yılda Oscar adayı filmlerin hiçbirini zar zor temizledi.

Pek çok izleyici için, Hollywood’daki yazarların ve oyuncuların grevleri, yakında değişen film gösterim programları ve oyun şovları, realite TV ve tekrarlarla dolu prime-time programları şeklinde hissedilecek.

Aynı zamanda, yeni senaryo materyalindeki ara, birçok izleyiciye, her ay düzinelerce şovun prömiyer yaptığı sözde zirve TV döneminin aşırı hızından yetişmesi için bir an sunuyor.

Kopenhag’da yaşayan 44 yaşındaki bir mühendis olan Dan Leonhardt, “O kadar uzun ve uzun bir Netflix kuyruğum var ki, tamamını incelemem aylar, bir veya iki yıl alırdı,” dedi. “Ve bu sadece Netflix! Benim de bir Max aboneliğim var.”

Yavaşlama, izleyicilerin bol miktarda içeriğe boğulduğu son yıllara göre büyük bir değişikliği işaret edecek – geçen yıl rekor 599 yeni televizyon prömiyeri.

İzleyiciler, neredeyse her gün televizyonlarında, genellikle adını hiç duymadıkları yeni şovlara tıklar, tek cümlelik bir açıklamadan bunun Netflix’teki Altered Carbon gibi bir dizi mi yoksa The Path “oynadığı” gibi bir dizi mi olduğunu anlamaya çalışırlardı. Hulu’da zaman ayırmaya değerdi.

Akış hizmetleri için strateji basitti: ne kadar çok şov üretirlerse, abone kazanma şansları o kadar artar. Bir programı izleyen kişi sayısı, o hizmet için para ödeyen kişi sayısı kadar önemli değildi.

Böylece, sürekli yeni içerik akışı vaadi, akış çağının ayırt edici özelliği haline geldi. Devam eden iş piyasası çıkmazı sırasında açık sorulardan biri, daha az yeni şov ve film kullanıma sunulduğunda izleyicilerin akış hizmetleri aboneliklerini toplu olarak iptal etmeye başlayıp başlamayacağıydı.

Bununla birlikte, çoğu kişi için, akış kitaplıklarında gezinmeleri ve kaçırdıkları bir diziyi ve filmi yakalamaları için zaman sağladığından, daha yavaş bir çıktı gayet iyi.

Wisconsin, Madison’dan 41 yaşındaki Emily Nidetz, realite dizisi prodüksiyonunun etkilenmediğini ve hala izlenecek çok sayıda spor olduğunu görünce rahatladığını söyledi. Ve amiral gemisi şovlarında bir düşüşten endişe duysa da, bazı fikirler almak için The Ringer’ın The Watch podcast’i için her zaman bir Facebook topluluk sayfasına bakabileceğini söyledi.

“Facebook sayfasına gidip ‘Hey, The Bear’ı gerçekten sevdim, bana ne izleyeceğimi söyle’ derseniz, 400 kadar yanıt olacak” dedi.

Şikago’dan 36 yaşındaki bir terapist olan Tasha Quinn, geçen yıl yeni şovların ardı ardına o kadar bunaldığını ve sonunda ara vermek zorunda kaldığını söyledi. HBO’nun House of the Dragon filmi dönüm noktasıydı.

“İki bölümden geçtim ve onları bitirmedim” dedi. “Çok fazla yutturmaca vardı ve aynı anda birçok başka şey ortaya çıkıyordu. Hayır, çok bunaldım, çok gerginim, rahat şovlarıma geri döneceğim diye düşündüm. ‘The Office’i izleyeceğim.”

Bayan Quinn, distopik emek draması Severance’ın yeni bölümlerinin AppleTV+’ta erteleneceğini, ancak hızlı bir şekilde olumlu tarafı düşündüğünü, iş anlaşmazlıklarının kendisini kısaca endişelendirdiğini söyledi.

“Herkes bundan sonra ne olacağı hakkında konuşmadan zamanımı alabilirim” dedi ve “Ardıllığı” tamamladığını da sözlerine ekledi.

İşçi çatışmasının uzunluğu, kesintinin süresini belirler. Oyuncular 14 Temmuz’dan beri grevde. Yazarlar 100 günden fazla bir süredir grev sıralarındalar. Yazarlar ile stüdyolar adına müzakerelerde bulunan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği arasında Mayıs ayının başından bu yana ilk kez resmi görüşmeler Cuma günü gerçekleştirildi. Oyuncularla herhangi bir röportaj planlanmamıştır.

Bağımsız araştırmacılar, grevler bir veya iki ay sürerse çoğu akış hizmetinin iyi bir şekilde izole edilmesi gerektiğine inanıyor, ancak üretim ne kadar uzun süre askıya alınırsa risk artıyor. Akış kitaplıklarındaki içerik miktarı, stüdyoların başlangıçta grevleri en azından kısa vadede atlatabileceklerini söylemelerinin nedenlerinden biriydi – şu anda maaş çeki olmadan yaşayan yazarlara ve oyunculara güçlü bir mesaj. (Örneğin, 2019’da yayından kaldırılan bir USA Network programı olan “Suits”in popülaritesi son zamanlarda Netflix’te artıyor.)

Binlerce grevci senaristi temsil eden Amerika Yazarlar Birliği’nin yöneticileri kısa bir süre önce grevin “akıllı yayın hizmetlerinin kitaplıkları ve hazırlık aşamasındaki bazı ürünleri olduğu için hiçbir etkisi olmayacağının” “dezenformasyon” olduğunu söylediler.

Üyelere yaptıkları açıklamada, “Bu şirketlerin işlerini üç ay ve hatta daha uzun süre kapatmaları, ne kadar sahte görünürlerse görünsünler geçerli bir iş stratejisi değil” dediler.

Birçok izleyici, çarpıcı yazar ve oyuncuları desteklediklerini söylüyor. Bayan Habboo, yeterince tazmin edilmediklerini hissettiğini ve “bu büyük bir hayal kırıklığı” olduğunu söyledi.

Ancak, akış aboneliklerinden herhangi birini kesip kesmeyeceği sorulduğunda, kesin bir şekilde yanıt verdi. “Gülünç olma,” dedi. “İptal asla bir seçenek değildir.”

Brooklyn’de yaşayan 56 yaşındaki yoga öğretmeni Mel Russo, Max bakanlığının tek başına “dürüst olmak gerekirse sizi önümüzdeki 10 yıl boyunca meşgul edebileceğini” söyledi.

Olanlardan nefret ediyorum, diye ekledi. “Ama bir gözlemci ve eğlence aşığı olarak, çok zor durumda değilim.”

Akış hizmetleri, yararlanmak için istekli görünüyor. Geçen ay Netflix, izleyicilere kitaplığından düzinelerce eski başlığı gösteren “Netflix Serisinin 10 Yılı” başlıklı yeni bir afiş yayınladı.

San Francisco Körfez Bölgesi’nde yaşayan 25 yaşındaki video yapımcısı Eric Martinez, HBO dizisi Euphoria’nın büyük bir hayranıydı. Ancak bu dizi en erken 2025’e kadar üçüncü sezon için geri dönmeyeceği için bir alternatif arayışına girdi.

Bay Martinez, bir süredir Amazon Prime sayfasında The Boys şovu için bir parça görüyor. Süper kahraman dizisine hiç ilgi duymadığını düşündü. Ama zamanla, sonunda dalma aldı. “Eğlenceli ve başladığım için mutluyum” dedi.

Tüm izleyicilerin izlemek için yeni bir eski şova ihtiyacı yoktur.

71 yaşındaki Nebrascan Brenda Stewart, kendisinin ve kocasının sık sık Roku’larını açtıklarını ve CSI ve Murder, She Wrote gibi eski programların tekrarlarını izlediklerini söyledi. Ayrıca Aslan Kral ve diğer Disney klasikleri gibi filmleri yeniden izlemenin büyük bir hayranı.

Altı torunu olan Bayan Stewart, Bluey bölümlerinin çocuklar bittikten sonra evinde oynamaya devam etmesinin alışılmadık bir durum olmadığını söyledi. Ve bazen sadece küçük olanlar için değil.

“Bu çocuklar için bir animasyon dizisi ama yalan söylemeyeceğim – yetişkinler için de geçerli” dedi gülerek. “Orada beni güldüren şeyler var.”