İdman arkadaşları, spor motivasyonunun anahtarı olabilir

PekYakinda

Yeni Üye
Annabel Rackham | BBC News

Getty Images A?ktif beşerlerle arkadaşlık kurmak sıhhatinizi geliştirebilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, toplumsal etkileşimlerin sistemli idmana başlamak için kilit değere sahip olabileceğini ortaya koydu.

Aralarında ABD Askeri Akademisi’nin de yer aldığı kaynaklardan elde edilen dataları inceleyen Kean Üniversitesi araştırmacıları, az spor yapan şahısların daha epeyce spor yapanlarla etkileşim kurmasını sağlayacak toplumsal aktiviteler düzenlenmesini tavsiye etti.

Araştırmacılar spor yapmayan bireylerin, sistemli olarak spor yapan bireylerle etkileşime geçtikten daha sonra yürek bulduğunu gördü.

Öte yandan bu kümede daha az toplumsal olan bireylerin, etkileşimlerden daha sonra da daha az spor yapmaya yatkın olduğu fark edildi.

Düzenli idman yapmanın akıl sıhhatini önemli oranda güzelleştirdiği biliniyor. Ekip sporları da toplumsal yeteneklerin gelişmenine katkı sunuyor.

Egzersizle toplumsallaşmayı birleştirmenin bir epey yolu var. Bunlar içinde arkadaşlarınızla yürüyüşe çıkmak, halı saha maçına gitmek yahut bir fitness kursuna yazılmak üzere seçenekler de yer alıyor.

İngiltere’de antrenman dersleri veren Barry’s Bootcamp şirketinden Andre Bates, bir arkadaşla birlikte bu yola çıkmanın adanma ve hesap verebilirlik sağladığını söylüyor:

“Kendi başınıza olduğunuzda idmanı aksatmak hayli kolay. Fakat bir dostunuzla bir arada yapıyorsanız motivasyon için birbirinizi kullanabilirsiniz ve amaçlarınızı gerçekleştirmek için birbirinizi destekleyebilirsiniz.

“Grup antrenmanlarında de arkadaşlar edinebilirsiniz. Bir daha sonraki derse gitmezseniz ‘Neredeydin?’ diye sorabilirler. Bu da bir daha sonraki dersi aksatmamanız için sizi motive eder.”

andre bates

beraber spor yapan şahıslar içinde düzey farkı olsa da herkes tıpkı gayeye ulaşmaya çalışıyor.

Adre “Herkes kendi ferdî yolcuğunda” diyor ve ekliyor:

“Hepimiz tıpkı maksat için çaba ediyoruz. Bu zihinsel gelişim de olabilir, fizikî gelişim de, kondisyon da, performans da… Herkes kendini geliştirmek istiyor.”

‘HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ’

Cardiff kentinde yaşayan 25 yaşındaki Kai Hunter, arkadaş kümesinden aldığı motivasyonla altı ay evvel tertipli spor yapmaya başladığını anlatıyor:

“Evden çalıştığım için fazlaca dışarı çıkmıyorum. Bu yüzden kilo almaya başlamıştım.

“Bu durum da özgüvenimi etkilediği için bir şeyler yapmam gerekiyordu.

“Çevremde spor yapan birkaç bireye buna nasıl başladıklarını ve antrenman rutinlerini sordum.”

kai hunter Kai’nin arkadaşları onu motive ediyor

Kai ilerlemesini arkadaşlarıyla yazışma kümesinde paylaşmanın da kendisine büyük motivasyon verdiğini söylüyor:

“Çevremdeki herkes beni daima destekledi. Bu takviyeye sahip olmak güzeldi.

“Arkadaşlarım spor salonuna gitmem için bana cüret verdi.

“Salona onlarla bir arada giderek bacak günlerinde hangi aletleri nasıl kullandıklarını gördüm.

“Bu ömrümü değiştirdi, özgüvenimi artırdı ve anksiyetemi sonlandırdı.

“Eskiden spor salonuna adım atmayı bile düşünmezdim, artık idmanlarımı iple çekiyorum.”