İsrail Oy Verirken Yine Netanyahu Aşırı Sağa Umut Veriyor

dunyadan

Aktif Üye
İsrail Oy Verirken Yine Netanyahu Aşırı Sağa Umut Veriyor
TEL AVIV – Çok aşırılıkçı olduğu düşünüldüğü için gençken İsrail Ordusunda görev yapması yasaklandı. Arap İsraillileri vatandaşlıklarından çıkarmak isteyen katı bir hahama hayran. Yakın zamana kadar, 1994 yılında Batı Şeria’daki bir camide 29 Filistinliyi öldüren Baruch Goldstein’ın evine bir portre asmıştı.

Yükselen bir aşırı sağ milletvekili olan Itamar Ben-Gvir, uzun süredir İsrail siyasetinin kenarlarını işgal ediyor ve aşırı görüşleri nedeniyle geniş çapta karalanıyor. Ancak şimdi, İsrail 2019’dan bu yana beşinci seçimine hazırlanırken ve anketlerin çıkmaza gireceğini öngörmesiyle, Benjamin Netanyahu’nun 1 Kasım’daki oylamada iktidarı yeniden kazanma hedefinde önemli bir oyuncu olması muhtemel.

Güney Tel Aviv’de Bay Ben-Gvir için yakın zamanda düzenlenen bir seçim mitinginde, Bay Netanyahu’nun destekçileri, kendisi için kritik olacağını bildikleri bir adayı alkışlıyorlardı.

Netanyahu’nun Likud partisinden bir aktivist olan 58 yaşındaki Limor Inbar, “Biz aynı taraftayız” dedi. “Aynı ideolojiyi paylaşıyoruz”

İsrailli seçmenler, Bay Ben-Gvir’in aşırı sağ ittifakı da dahil olmak üzere, Bay Netanyahu’nun sağcı partiler bloğu ile Başbakan Yair Lapid liderliğindeki sağcı, merkezci ve solcu partilerden oluşan hükümet koalisyonu arasında bir seçim yapmakla karşı karşıya. Bu, Bay Netanyahu’ya muhalefetten biraz daha fazlasını paylaşıyor. Bay Lapid’in ittifakı, Netanyahu’yu devirdikten bir yıl sonra, yaz aylarında parlamento çoğunluğunu kaybetti ve ona iktidarda bir şans daha verdi.

Geçen hafta Kudüs’te bir Ben-Gvir seçim afişi. Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

2021’deki son seçimde, Bay Ben-Gvir’in ittifakı sadece Parlamento’ya girdi. Bu sefer anketler, Netanyahu’nun bloğundaki en büyük ikinci grup ve ülkedeki üçüncü en büyük grup olacağını gösteriyor.

İsrail siyasetinin sağcı egemenliği yeni olmasa da, Bay Ben-Gvir’in yükselişi, Bay Netanyahu’nun İsrail sağındaki kampının nasıl daha aşırı ve dindar hale geldiğini gösteriyor.

Geleneksel müttefikleri onu terk ederken, Bay Netanyahu – kendisi laik olmasına rağmen – ultra-Ortodoks Yahudi partileriyle daha güçlü bir bağ kurmaya zorlandı. Onlarla birlikte görünmekten çekinse de, Bay Ben-Gvir gibi aşırı milliyetçilere daha fazla bağımlı hale geldi.

Otuz yıl önce, o zamanlar daha geleneksel bir muhafazakar parti olan Likud, Bay Ben-Gvir’in ideolojik atası Meir Kahane’den çok aşırı olduğu için kaçındı. Bugün, Likud daha da sağa kaydı, Bay Ben-Gvir Bay Kahane’ye verdiği desteği soğuttu ve Bay Netanyahu’nun birkaç potansiyel ortağı daha var.

Bay Ben-Gvir, Bay Netanyahu’nun yeniden iktidara gelmesine yardım ederse, hükümet İsrail’in yargı sistemini alt üst etmeyi, Filistinlilere ateş açan İsrail askerlerine meşru dokunulmazlık vermeyi ve terörle suçladığı rakip milletvekillerini sınır dışı etmeyi uman bir milletvekiline bağımlı olacaktır.

İsrail’in önde gelen siyasi yorumcularından Nadav Eyal, Parlamento’ya girdikten iki yıldan kısa bir süre sonra, “Ben-Gvir, İsrail sağ kanadında Netanyahu’dan sonra en önemli figür” dedi.

Benjamin Netanyahu’nun Likud partisinden bir aktivist olan 58 yaşındaki Limor Inbar, “Aynı taraftanız” dedi. “Aynı ideolojiyi paylaşıyoruz” Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

Bay Eyal, “O sadece sağcı seçmenler arasında popüler değil” dedi. “Daha önce hiç oy vermemiş insanların oylarını alıyor.”

46 yaşındaki Bay Ben-Gvir, çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir yalnızca İsrail’in aşırı sağ kanadıyla ilgiliydi. 1995’te, Oslo barış anlaşmalarını imzalayan İsrail başbakanı Yitzhak Rabin’in arabasından sökülmüş bir amblemi tutarken görüntülendi.

“Bu ambleme nasıl ulaştıysak, Rabin’e de ulaşacağız,” dedi o sırada. Bay Rabin daha sonra öldürüldü; Bay Ben-Gvir’in cinayetiyle hiçbir bağlantısı yoktu.

Bay Ben-Gvir, 1990 yılında öldürülen ve Arap İsraillileri vatandaşlıklarından çıkarmak, İsrail kamusal alanını ayırmak ve Yahudilerle Yahudi olmayanlar arasındaki evliliği yasaklamak isteyen aşırılık yanlısı İsrailli bir Amerikalı olan Meir Kahane’nin hayranıdır.

Bay Ben-Gvir, Bay Kahane’nin anma etkinliklerine sık sık katılmıştır ve Bay Kahane’nin partisi İsrail’de belirlendiği için, ırkçılığa teşvik ve bir terörist grubu desteklemekten birkaç mahkumiyete sahiptir. Avukat Bay Ben-Gvir, Bay Kahane’nin takipçilerini ve şiddetle suçlanan yerleşimcileri temsil etti.

Bay Ben-Gvir bu ay İsrail Yüksek Mahkemesi’nde. Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

Bugün Bay Ben-Gvir, Bay Kahane’yi hala “kahraman” olarak adlandırıyor, ancak kendisini Bay Kahane’nin en aşırı politikalarından uzaklaştırdı.

Tam bir röportajı reddettikten sonra kısa bir sesli mesajla, “Buradaki azınlıklarla elbette bir sorunum yok” dedi. “Ama kim teröristse, kim terör yaparsa – ve cihat ve Yahudileri yok etmek isteyen herkes ve sadece bu değil, Arapları da incitiyor – onunla ilgili bir sorunum var.”

Diğer röportajlarda, daha ılımlı hale geldiğini söyledi.

1994 yılında Filistinlileri öldüren Bay Goldstein’ın portresi artık Bay Ben-Gvir’in evinde asılı değil. Eylül ayında, Bay Rabin’in arabasıyla ilgili olaydan pişman olduğunu söyledi. Bay Ben-Gvir, eğer gerçekten Bay Rabin’e “yapmış” olsaydı, ona sadece bağırırdı, diye ekledi.

Destekçilerine “Araplara ölüm” yerine “Teröristlere ölüm” sloganını atmalarını söyledi. Tüm Arapların sınır dışı edilmesini desteklemiyor, sadece terörist dediği Arapları.

Sesli mesajında “Burası bir Yahudi ülkesi” dedi. Ancak bu ülkenin tüm vatandaşları için güvenli bir ülke olmasını da istiyorum” dedi.

Mayıs 2021’de Bay Ben-Gvir’in Doğu Kudüs’ün bir Filistin bölgesi olan Şeyh Cerrah’ı ziyareti, İsrail ile Gazze’deki militanlar arasında 11 günlük bir savaşa katkıda bulunan mahalledeki huzursuzluğu alevlendirdi. Bu ay mahalleye döndü ve polisi Filistinli taş atanlara ateş açmaya teşvik etti. Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

Bay Ben-Gvir’in değişiminin samimiyeti, partisinin kıdemli bir üyesi olan Yahudi Gücü tarafından Eylül ayında şüpheye yerleştirildi. Sızan bir görüntüde, bu parti üyesi Almog Cohen, liderinin moderatörlüğünü bir seçim hilesi olarak sunuyordu.

Bay Cohen genç bir destekçiye “Hile kullanmayanlar kaybeder” dedi. Telefonla ayrıntı vermesi istendiğinde, Bay Cohen yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak destekçilerinin çoğuna Bay Ben-Gvir’in değişimi inandırıcı görünüyor.

Şimdi Yahudi Gücü ile çalışan eski bir sol aktivist olan Sheffi Paz, Bay Kahane’nin fikirlerinden “uzun bir yol kat ettiğini” söyledi.

Ne olursa olsun, reforme edilmiş bir Bay Ben-Gvir olasılığı bile endişe yarattı.

Mayıs 2021’de Doğu Kudüs’ün bir Filistin bölgesi olan Şeyh Cerrah’a yaptığı ziyaretler, mahalledeki huzursuzluğu alevlendirdi ve İsrail ile Gazze’deki militanlar arasında 11 günlük bir savaşa katkıda bulundu. Bu ay mahalleye döndü ve polisi Filistinli taş atanlara ateş açmaya teşvik etti.

“Arkadaşlar, bize taş atıyorlar,” dedi tabancasını çıkararak. “Vur onları.”

Bazı İsrailliler onun artan popülaritesini aşırı sağ düşüncenin kademeli olarak normalleşmesine bağlıyor. İsrail haber medyası bu yıl Bay Ben-Gvir’e bazı üst düzey kabine bakanlarından bile daha fazla yayın süresi vererek onun profilini güçlendirdi.

Bay Ben-Gvir’in destekçileri bu ay Tel Aviv’de. Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

2018’de Bay Ben-Gvir ile röportaj yapan belgesel sinema yönetmeni Ilan Rubin Fields, “İsrail’deki ana akım, ortalama görüş ona daha yakın hale geldi” dedi. “Sokakta dururum,” diye ekledi Bay Fields.

Diğerleri, Bay Ben-Gvir’in önemini Bay Netanyahu’nun çaresizliğine bağlıyor.

Bay Netanyahu, 2020’de yolsuzluktan yargılanmasının ardından görevi bırakmayı reddetti ve sağcı müttefiklerin onu terk etmesine neden oldu. Bu onu başka yerlerde müttefikler aramaya zorladı.

2019’dan bu yana, Bay Netanyahu, Bay Ben-Gvir’inki de dahil olmak üzere, Parlamentoya tek başına girmekte zorlanacak olan aşırı sağ gruplar arasındaki ittifaklara aracılık ediyor. Müdahaleleri Bay Ben-Gvir’i meşrulaştırmaya yardımcı oldu, ona daha büyük bir platform sağladı ve nihayetinde seçilmesini sağladı.

Ağustos ayındaki en son müdahale, başka bir aşırı sağ partinin Bay Ben-Gvir’in hızla artan popülaritesinden faydalanmasını sağladı.

Bir araştırma grubu olan Shalom Hartman Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Tomer Persico, “Netanyahu, yakın ve kişisel geleceği için hissettiği tehditler nedeniyle, Ben-Gvir’e elini uzatmaya ve onu kampına dahil etmeye istekli” dedi. Kudüs’te. “Bu, İsrail siyasi haritasının tamamını değiştiriyor.”

Geçen hafta Tel Aviv’de bir Ben-Gvir mitingi. Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

Bay Ben-Gvir’in yükselişi aynı zamanda geleneksel dini partilere ve son seçimde Naftali Bennett’e oy veren sağcı laik İsraillilere karşı hayal kırıklığına uğramış genç ultra-Ortodoks seçmenler tarafından da desteklendi.

Eski bir yerleşimci lider olan Bay Bennett’in Bay Netanyahu’nun görev süresinin uzatılmasına yardım etmesi bekleniyordu. Ancak bunun yerine Bay Lapid ve İsrail tarihinde ilk kez ülkenin Arap azınlığından bir parti ile koalisyon kurarak tabanını kızdırdı.

Eski destekçilerine göre karar, ülkenin Yahudi kimliğini tehlikeye attı ve hükümetin Arap militanlarla başa çıkma yeteneğini boğdu. Bazılarını Bay Ben-Gvir’e götürdü.

Eylemci Bayan Inbar, “Yahudi devletimizi kurtarmak zorundayız” dedi.

Mitinginde Bay Ben-Gvir’in arkasında durdu ve Arapların İsrail siyaseti üzerindeki etkisini yalnızca sağcı bir hükümetin engelleyebileceğini öne süren bir pankart taşıdı.

Tabelada İbranice “Yameen o Falasteen” yazıyordu. “Sağ – ya da Filistin.”

Bay Ben-Gvir, Lübnan ile deniz sınırı anlaşmasının imzalanmasına karşı açtığı bir dilekçeyi görüşmek üzere Yüksek Mahkeme’ye giriyor. Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

Gabby Sobelman, Rehovot, İsrail’den ve Kudüs’ten Myra Noveck ve Hiba Yazbek’ten haberlere katkıda bulundu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.