İsrail’de Aşırı Sağın Kaygı ve Korkuyla Yükselişi

dunyadan

Aktif Üye
İsrail’de Aşırı Sağın Kaygı ve Korkuyla Yükselişi
LOD, İsrail — Mayıs 2021’de İsrail şehirlerini kasıp kavuran Araplar ve Yahudiler arasındaki mezhepsel huzursuzluk, Benjamin Netanyahu’nun son görev süresinin sona ermesine yardımcı oldu. On yedi ay sonra, aynı huzursuzluğun serpilmesi, İsrail’in şimdiye kadar gördüğü en sağcı koalisyonlardan birinin başında, onu tekrar iktidara getirmesine yardımcı oldu.

Geçen yılki isyanlar, karışık Arap ve Yahudi nüfusa sahip merkezi bir şehir olan Lod gibi yerlerde, bir zamanlar Bay Netanyahu’nun müttefiki olan Naftali Bennett’i safları kırmaya teşvik etti. Bay Bennett, İsrail’in mezhepsel ayrılıklarını iyileştirme vaadiyle koştu ve merkezci, solcu ve Arap milletvekilleriyle geçen Haziran ayında Netanyahu’yu görevden alan rakip bir koalisyon kurdu.

Sağcı Yahudi seçmenler geçen hafta Bay Bennett’i İsrail’in Yahudi kimliğine ihanet olarak görmeye başladıkları bu karardan dolayı cezalandırdı. Partisi, Pazartesi günkü genel seçimlerde yok olurken, daha aşırı bir ittifaka verilen destek ikiye katlandı. Ve bu aşırı sağ ittifak, Dini Siyonizm, Bay Netanyahu’ya meclis çoğunluğunu geri verdi.

Lod’da 2021’de Bay Bennett’e oy veren topluluk organizatörü Noam Dreyfuss, “Bennett’e oy veren hiç kimse geçen yıl olanlara bakmadı ve ‘Bunu tekrar yapalım’ diye düşünmedi” dedi.

Bay Dreyfuss, “Çoğumuz bu sefer Dini Siyonizm’e oy verdik” dedi. Dini Siyonizm ile, “Oy verdiğiniz şey, aldığınız şeydir” diye ekledi.

Cuma günü, 2021’de Naftali Bennett’e, bu yıl Dini Siyonizm’e oy veren Lod’daki bir topluluk organizatörü Noam Dreyfuss tarafından düzenlenen bir etkinlik. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam
Bay Dreyfuss Cuma günü Lod’da. Dini Siyonizm ile, “Oy verdiğiniz şey, aldığınız şeydir” dedi. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam

İsrail’in sağa kayması onlarca yıl önce başladı ve 2000’lerin başındaki ikinci Filistin intifadası veya ayaklanmasından sonra hızlandı. O sırada bir Filistinli terörist saldırı dalgası, birçok İsrailliyi, İsrail’in barış için bir ortağı olmadığı şeklindeki sağcı anlatıya yöneltti.

Ancak İsrail’in bu seçimde aşırı sağa kayması, İsrail’in Yahudi kimliğini kaybetmesiyle ilgili daha yakın tarihli korkulardan da doğdu.

2021 ayaklanmaları, Kudüs’teki huzursuzluk ve İsrail ile Gazzeli militanlar arasındaki savaşın patlak vermesi zemininde meydana geldi. Kargaşada iki Arap ve iki Yahudi öldü, yüzlercesi yaralandı ve çoğu Arap olan binlerce kişi tutuklandı. Araplar arasında, serpinti bir ayrımcılık ve tehlike duygusunu körükledi. Yahudiler arasında bir düşman korkusunu besledi – dokuz milyonluk nüfusun yaklaşık beşte birini oluşturan İsrail’in Arap azınlığı.

O zamandan beri, ayaklanmalar bazı Yahudiler arasında, İsraillilere yönelik ölümcül saldırılar ve bu yıl İsrail’in güneyindeki huzursuzluklar da dahil olmak üzere diğer tür tehditler hakkında daha geniş bir endişe için bir kestirme yol haline geldi.

Geçen yaz Bay Bennett gibi sağcıların yanı sıra Arap İslamcıları da içeren bir birlik hükümetinin kurulması kısmen siyasi pragmatizme dayanıyordu, ancak aynı zamanda ayaklanmaların yaralarını sarmayı ve daha fazla Yahudi-Arap ortaklığını teşvik etmeyi amaçlıyordu.

Yine de birçok sağcı seçmen için bu bir ihanet olarak görülüyordu. Koalisyonun, hükümetin çoğunluğunu mühürleyen Arap partisi Raam’a bağımlılığını, devletin Yahudi karakteri için bir tehlike olarak algıladılar. Koalisyondaki Yahudi liderliğindeki sol partilerin, Yahudi Şabat’ında toplu taşımaya izin vermek gibi İsrail kamusal yaşamını laikleştirme çabaları, İsrail’in Yahudiliğinin tehdit altında olduğu yönündeki korkuları da artırdı.

Bay Netanyahu’nun ana aşırı sağ müttefiki Itamar Ben-Gvir, algılanan kanunsuzlukla mücadele etme, hükümet üzerindeki algılanan Arap etkisini sona erdirme ve İsrail’in Yahudi kimliğini güçlendirme vaadi üzerine kampanya yürüttü.

Netanyahu’nun ana aşırı sağ müttefiki Itamar Ben-Gvir, geçen ay Kudüs’te destekçileriyle bir gece yürüyüşü sırasında. Kredi… The New York Times için Avisag Shaar-Yashuv

Bay Ben-Gvir’in ana kampanya sloganı şuydu: “Burada ev sahibi kim?”

Bay Ben-Gvir’i eleştirenler, onun Araplara yönelik aşırılık ve düşmanlık tarihine odaklanıyor.

Genç bir adam olarak ırkçı kışkırtma ve terör örgütüne destek vermekten hüküm giydi. İsrailli yetkililer onu fazla aşırıcı bulduğu için askerlikten men edildi. Arap İsraillileri vatandaşlıklarından çıkarmak isteyen bir hahamın takipçisiydi. 1994’te Batı Şeria’daki bir camide 29 Filistinliyi vuran aşırılık yanlısı bir Yahudi’nin büyük bir fotoğrafını 2020’ye kadar evine astı. Bugün hâlâ İsrail’e vefasız gördüğü herkesi sınır dışı etmek istiyor.

Ancak Bay Ben-Gvir’in yeni destekçilerinin çoğu başka birini gördü: kaygılarını anlayan ve bir yanıt öneren dürüst bir konuşmacı.

Kudüs merkezli Yahudi Halkı Politika Enstitüsü başkan yardımcısı Shuki Friedman, “İnsanlar ona ırkçı oldukları için değil, sokağa düzen getirebilecek güçlü bir lider olabileceğini düşündükleri için oy verdi” dedi. Yahudi kimliğine odaklanan araştırma grubu.

Cuma günü Lod sokakları. Mezhepsel huzursuzluk, geçen yıl Lod da dahil olmak üzere İsrail şehirlerini kasıp kavurdu. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam
Eski Lod belediye meclisi üyesi Fida Shehada’nın babası Hussen Shehada, Cuma günü Lod’da bahçesinde zeytin toplarken. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam

Dr. Friedman, Bay Ben-Gvir’in yükselişinin itici gücü, İsrail’in “genel sağa kayması, kişisel güvenlik konusundaki korkuları ve devletin Yahudi karakterine yönelik korkuları” oldu.

Bay Ben-Gvir’in yükselişinden korkan Filistinli azınlık arasında, ayaklanmaların etkileri Lod gibi yerlerde de seçim sonuçlarına yol açtı.

İsyanlar, Yahudi İsraillilere bir Yahudi anavatanının geleceği hakkında kısaca sorular yönelttiyse de, Filistinli İsraillileri dehşete düşürmüş ve ayrımcılığa uğramış hissetmelerine de neden oldu.

Ulusal olarak, isyanlarda tutuklananların büyük çoğunluğu Araplardı ve bu da sistemik önyargı suçlamalarına yol açtı.

Lod’da, bir Arap vatandaşı öldürmekle suçlanan bir grup Yahudi hızla serbest bırakıldı ve beraat etti, bir Yahudi’yi öldürdüklerinden şüphelenilen birkaç Arap tutuklandı ve cinayetle suçlandı.

Geçen haftaki seçimlerde, bu orantısızlık hissi, Lod’da Arap liderliğindeki diğer partilerin toplamından üç kat daha fazla oy alan küçük bir Arap partisi olan Balad’ı destekledi. Lideri Sami Abu Shehadeh, isyanların ardından şehrin Arap sakinlerini savunmasıyla tanındı.

Bayan Shehada, Cuma günü Lod’daki evinin önünde. Geçen hafta, Lod’da Arap liderliğindeki diğer partilerin toplamından üç kat daha fazla oy alan küçük bir Arap partisi olan Balad’a oy verdi. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam

Balad’a ilk kez oy veren eski bir Lod belediye meclisi üyesi olan Fida Shehada, “Sami, Mayıs olaylarından sonra burada insanlarla birlikteydi” dedi. “Buradaki insanların onu desteklemesi doğal.”

Arapça’da Lydda veya Lydd olarak bilinen Lod’un son zamanlardaki gerginlikleri, uzun süredir devam eden Filistin travmasını şiddetlendiriyor. 1948’de İsrail devletinin kurulmasını çevreleyen savaşlar sırasında, yerel Araplar ve müttefikleri Birleşmiş Milletler tarafından önerilen bölünmeyi reddettikten sonra, şehrin birçok Filistinli sakini sınır dışı edildi ve geri dönmelerine asla izin verilmedi.

Bay Ben-Gvir’in yeni destekçileri, onun tüm tutumlarıyla aynı fikirde olmadıklarını söylüyorlar.

Bir gençlik grubu lideri olan Rinat Mazuz-Bloch, 2021’de Bay Bennett’e ve 2022’de Bay Ben-Gvir’e oy verdi – ancak intikam alma arzusundan değil.

Mazuz-Bloch, “İnsanlar Ben-Gvir’e oy vermedi çünkü biz Arapları geri almak istiyoruz” dedi. “Onlar buradalar ve onlarla ilişki kurmamız gerekiyor.”

Ancak, “Buranın bir Yahudi devleti olduğunu yüksek sesle söylemeliyiz” diye ekledi.

Bir gençlik grubu lideri olan Rinat Mazuz-Bloch, Cuma günü ailesiyle birlikte Lod’daki evlerinde. 2021’de Bay Bennett’e ve 2022’de Bay Ben-Gvir’e oy verdi. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam
Cuma günü Lod’daki Likud belediye meclis üyesi Omri Saar’ın arka bahçesinde masa tenisi oyunu. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam

Cemaat örgütleyicisi Bay Dreyfuss, Arapların hükümete katılmasına mutlaka karşı olmadığını ve ayrılan hükümetin bir parçasını oluşturan küçük Arap partisi Raam’ın İsrail’in statüsünü kabul etmek için samimi bir çaba sarf ettiğini kabul ettiğini söyledi. Yahudi devleti.

Ancak Bay Dreyfuss hâlâ bir Arap partisinin Raam’ın yaptığı gibi hükümetteki güç dengesini elinde tutmaması gerektiğine inanıyor.

Hata onlara bağımlı olmaktır, dedi. “Bir kez çoğunluğa sahip olduğunuzda, onları ekleyebilirsiniz.”

Bay Ben-Gvir’in başarısının kökleri yalnızca Araplara karşı katı yaklaşımında değil, aynı zamanda ayrılan hükümetin İsrail kamusal yaşamını laikleştirme hamlelerine karşı çıkmasında da yatıyor. Ve bazıları basitçe partisinin Parlamentodaki varlığını genişletmesi için ona oy verdi ve bu da Bay Netanyahu’nun partisi Likud’un merkezcilerle ittifak kurmasını zorlaştırdı.

Lod’daki Likud belediye meclis üyesi Omri Saar, “Dini Siyonizm’e verilen oy, daha net ve daha keskin bir konum için bir oydu” dedi.

Bay Bennett’in 2021’deki U dönüşünden sonra Bay Saar, “Hiç şüphe yok ki birçok kişi, oylarının sağ kampta kalacağını garantilemek için Likud’dan daha aşırı bir partiyi seçti” dedi.

Ve Bay Saar için bu olumlu bir şeydi, Likud’a birkaç oya mal olsa bile. “Bizi doğru yöne çekebilecek birinin olması iyi bir şey” dedi.

Cuma günü Lod’da bir eve yapıştırılmış dini Siyonizm afişleri. Kredi… The New York Times için Amit Elkayam

Ayaklanmalar sırasında örgütü kundaklama saldırısına maruz kalan Bay Dreyfuss, Bay Ben-Gvir’in seçilmesinin Araplar için çok zararlı olacağını da reddetti.

Bay Dreyfuss, Arap mahallelerindeki kanunsuzluğu ortadan kaldırarak Bay Ben-Gvir’in suça karışmamış herhangi bir Arap’ın kişisel güvenliğini artıracağını söyledi.

Bay Dreyfuss, “Burada herkes yaşayabilir,” dedi.

“Ama burada ev sahibi olduğumuzu hatırlamaları gerekiyor” diye ekledi.

Raporlama Lod, İsrail’den Jonathan Shamir tarafından sağlanmıştır; Kudüs’ten Hiba Yazbek ve Myra Noveck; ve Moshav Ben Ami, İsrail’den Carol Sutherland.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.