İsrail’in Siyasi Krizi Çözüldü, Ancak Yönetim Gerginliği Sürüyor

dunyadan

Aktif Üye
İsrail’in Siyasi Krizi Çözüldü, Ancak Yönetim Gerginliği Sürüyor
KUDÜS – İsrail’in son hükümet krizi, en azından geçici olarak Pazar günü, geçen hafta sonunda koalisyondan ayrılan bir milletvekilinin koalisyona geri dönmeyi kabul etmesi ve muhalefetin hafta sonu elinde tuttuğu küçük çoğunluğu geri almasıyla çözüldü.

Gündemleri çatışan sekiz partinin ideolojik olarak çeşitli bir ittifakı olan koalisyon, şimdi 120 sandalyeli Parlamento’da 60 sandalyeyi kontrol etmeye geri döndü; bu, iktidara tutunmasına izin veren ancak yönetimi zorlaştıran bir pozisyon.

Pek çok İsrailli, krizin Pazar günü çözülmesine rağmen, neredeyse bir yaşında ve doğası gereği istikrarsız olan bu hükümetin günlerinin sayılı olduğuna inanıyor ve İsrail’in beşinci seçim için birkaç ay içinde sandık başına gideceğini umuyor. dört yılın altında.

Son birkaç hafta, alışılmadık koalisyonu siyasi sağ, sol ve merkezden oluşan ve ilk kez küçük bir İslamcı partiyi içeren Başbakan Naftali Bennett liderliğindeki hükümet için özellikle çalkantılı geçti. Bu ortaklar, esas olarak, Başbakan Benjamin Netanyahu’yu devirmek ve İsrail’i arka arkaya dört seçime zorlayan siyasi bir çıkmazı kırmak için ortak bir arzu üzerinde bir araya geldi.

İsrail’de sol parti Meretz’den Filistinli azınlığın bir üyesi olan Ghaida Rinawie Zoabi, Perşembe günü hükümetin istifasını vererek Arap vatandaşlarının koşullarını iyileştirmeye kararlı olmadığını söyledi. ülke nüfusunun beşte biri. Ayrıca İsrail’in Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yaptığı son müdahalelere ve Filistinli bir gazetecinin cenazesinde yas tutanlara polis saldırısına işaret etti.

Pazar günü, partisine ve koalisyona katılımını ve yükümlülüklerini sürdürmesi için kendisine yalvaran politikacıların günlerce süren yoğun toplantıları ve çağrılarından sonra, Bayan Rinawie Zoabi yaptığı açıklamada, “bir partiden gelen büyük baskı altında kararını geri aldığını” söyledi. bana dönen ve istifamın önemini anlayan yerel Arap konseylerinin liderleri.

Bunu halkına yardım etmek ve Bennett hükümetine alternatifin aşırı sağcı bir politikacı olan Itamar Ben-Gvir’in polis gücünü denetleyecek bir sonraki bakan olacağı bir hükümet olma olasılığından kaçınmak için yaptığını söyledi.

Mart ayında merkezde bulunan aşırı sağ milletvekili Itamar Ben-Gvir. Polisin başına geçmesi ihtimali, Bayan Rinawie Zoabi’yi hükümete geri getirdi. Kredi… Abir Sultan/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Koalisyona dönüşü, muhalefetin artık çoğunluğu elde etmesi pek mümkün olmayacağından, muhtemelen Çarşamba günü Parlamentonun feshedilmesi için planlanan bir oylamayı önledi.

Bay Netanyahu, Pazar günü Bayan Rinawie Zoabi’nin dönüşünden sonra hükümeti baltalamaya devam etti ve Arap üyelerine atıfta bulunarak hükümeti “İsrail’den nefret edenlere ve terörün destekçilerine bağımlı” olmakla suçladı. İsrail’in en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Bay Netanyahu, muhalefete liderlik ediyor ve yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanırken bile geri dönüşe kararlı.

Son haftalardaki kargaşa, İsrail standartlarına göre bile kötüydü ve Bay Bennett’in yıllarca süren siyasi kaos ve açmazları sona erdirme vaadinden çok uzaktı.

Geçen ay başka bir koalisyon üyesi, hükümetin yönünün partisini iktidara getiren sağcı seçmenlerin değerlerini yansıtmadığını söyleyerek istifa etti. Bay Bennett’in Yamina partisinden milletvekili Idit Silman, sağcı milletvekilleriyle yeni bir “ulusal, Yahudi, Siyonist” koalisyon kurmaya çalışmanın zamanının geldiğini söyledi.

İki haftadan kısa bir süre önce, küçük İslamcı parti Raam, Mescid-i Aksa’daki polis eylemlerini protesto etmeye katılımını askıya aldıktan bir ay sonra koalisyona yeniden katılmayı kabul etti.

İsrailli yorumcular, sallanan hükümetin her istifa veya görevden uzaklaştırma ile çökme riski altında olduğu ve muhalefetin sınırları aşması için başka bir sığınmacıyı tuzağa düşürme niyetinde olduğu bu dönemi siyasi haraç mevsimi olarak nitelendirdi.

Pek çoğu, hükümetin bu kadar ileri gitmesi halinde önümüzdeki Mart ayından daha uzun süre dayanmasını beklemiyor. Hükümet o ayki yasal son tarihe kadar bir bütçeyi geçmek için 61 oy çoğunluğunu toplayamazsa, Parlamento otomatik olarak feshedilecek ve İsraillileri gelecek yaz tekrar sandık başına gönderecek.

Başbakan Naftali Bennett, geçen yıl Parlamento’da İslamcı parti Raam’ın lideri Mansour Abbas ile ayakta. Kredi… Ariel Schalit/Associated Press

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.