İstanbulsporlu İbrahim Yılmaz, Mehmet Yeşil ve Melih Kabasakal’ı Dört Büyükler Alacak

BOTR

Aktif Üye
Nazım TÜRKNAS – AJANSSPOR

17 yıl daha sonra bir daha Harika Lig’e çıkan Türkiye futbolunun esaslı kulüplerinden İstanbulspor, kalıcı olmak istiyor. İstanbulspor Teknik Yöneticisi Osman Zeki Korkmaz’ı ziyaret ettik. Muhteşem Lig’de başarılı olacaklarını söylerken, prolisans olmadan saha kenarında ekip yönetilmesi konusunda farklı bir görüşü savunuyor. Korkmaz, değerli olanın tecrübe olduğunu söylüyor. Bu dönem Beşiktaş’a giden eski oyuncusu Emrecan Uzunhan’ın başarılı olacağına inandığını belirten Kormaz, üç oyuncusunun daha önümüzdeki transfer devirlerinde üç büyükler tarafınca alınacağını savunuyor.

Çok çalkatınlar yaşadık ancak Harika olduk

Önce geçen döneme uzanıyoruz. Korkmaz, hayli büyük kent gruplarına karşı kuvvetli gayretler vererek Harika Lig’e çıktıklarının altını çiziyor: “Geçen dönem sıkıntı bir devirde bölüm aldım İstanbulspor’u. Gerek dönem ortasında, gerek play-off devrinde esaslı topluluklar, hayli bütçeli ekipler, taraftarı ateşli kent grupları ile çaba eden bir İstanbulspor vardı. Alışılmış ki dönem ortasında hayli önemli çalkantılarımız oldu; gel-gitler yaşadık. Kimi oyuncularımız mental çöküşler yaşadı vs. epey farklı durumlar ile karşı karşıya kaldık. Lakin en sonunda bu durumlardan çıkmayı başardık ve Muhteşem Lig grubu olduk.”

İstanbulspor kârlı bir şirket

Türkiye futbolu artık mali durumdan bağımsız olarak konuşulmuyor. Kulüplerin en büyük garantisi olan yayın gelirleri hayli düştü. Korkmaz, mali disiplini fazlaca önemsediklerini söylüyor: “İstanbulspor mali disipline hayli kıymet veren bir kulüp. Muhteşem Lig’e çıkarken, olumlu taraflar kadar olumsuz tarafları de düşünmek zorundasınız. Biz geçen dönem Harika Lig’e çıkan takımımıza yabancı destekler yaptık. Amacımız başarılı olmak. Bu kulüp borçsuz ve kârlı bir şirket üzere yönetiliyor.”

Herkes İstanbulspor modelini nazarancek

Sezona son şampiyon Trabzonspor mağlubiyetiyle başlayan İstanbulspor, 4 maçta 3 puan topladı. Bu süreçte “Bu grup düşer” yargısı epeyce çabuk oluştu. Fakat Osman Zeki Korkmaz hayli savlı: “Çünkü bakıyorum Üstün Lig’imizde başta büyük kadrolar olmak üzere, çabucak her kadro takımını güçlendirdi. Biz ise sistemimiz ortasında oyuncu eğitiyoruz ve sistemimiz ile başarılı oluyoruz. Şayet bu dönem ligde başarılı olursak, gelecek senelerda çabucak her ekip İstanbulspor idaresinin ne kadar gerçek bir formülle kulübü yönettiğini ziyadesiyle benimser.”

Özellikle geçen dönem Nuri Şahin’den Volkan Demirel ve Emre Belözoğlu’na kadar pek epeyce isim lisans olmadan kadrolarını yönetti. Bu da kamuoyunda fazlaca tartışıldı. Korkmaz bu hususa şu biçimde yaklaşıyor: “Prolisans konusunda epeyce enteresan tartışmalar yaşandı. Birtakım yorumcular ne yazık ki bu mevzuya hakim değiller. Örneğin kulübenden men edilme durumu yok. Aslında prolisans bir workshop; yani teknik erkeklerin durumlar ve sistemler hakkında kendi fikirlerini belirttiği bir beyin fırtınası. esasen bu kursa başvurduğunuzda, prolisansı almış üzere kabul ediliyorsunuz. Lakin prolisanstan fazla mesleksel tecrübe epeyce daha kıymetli. İkinci adam olmadan birinci adam olunmaz.”

İbrahim, Mehmet ve Melih’i büyükler alacak

Süper Lig’in geride kalan kısmını bir ahenk olarak pahalandıran Korkmaz, iki oyuncusunun önümüzdeki devirlerde büyük kulüplere gideceğini savunuyor: “Golcümüz İbrahim Yılmaz lige alıştığında epeyce başarılı olacak. Birinci 4 haftayı adaptasyonla geçirdi. Stoperimiz Mehmet Yeşil’i dönem başında birfazlaca Üstün Lig kulübü istedi. Hem biz kalıp daha gelişmesini istedik tıpkı vakitte gelen teklifler düşüktü. Her iki oyuncumuz da kesinlikle büyük kulüplerde top koştucaklardır. Birebir şeyleri Melih Kabasakal için de söyleyebilirim.”

1. Lig aslına bakarsan her dönem zordur

Korkmaz geçen dönem çaba ettikleri 1. Lig’in fazlaca güç bir lig olduğunu vurguluyor: “Her dönem TFF 1. Lig için bu sene sıkıntı denir. Evet, her dönem güç olan bir ligdir. Aşikâr bir sistemi, kadro bütünlüğü olan ve çalışmalarına erken başlayan gruplar öne çıkıyor. Örneğin geçen dönem Ümraniyespor bunu yaptı, bu sene benim gözlemime göre de Bodrumspor. Hatta yakın arkadaşım teknik yönetici İsmet Taşdemir Hoca’ya ‘Lige hayli yeterli başyacaksanız’ dedim ve gerçekten herkese sürpriz gelen bir başlangıç yaptılar.”

Emrecan Beşiktaş’ta başarılı olacak

Beşiktaş, İstanbulspor’dan Emrecan Uzunhan’ı almak için büyük uğraş sarfetti ve 2 milyon Euro da bonservis ödedi. Fakat genç oyuncu Alanya deplasmanında kırmızı kart gördükten daha sonra tekrar forma giyemedi. Kormaz, eski oyuncusuna güveniyor: “Emrecan epeyce genç bir oyuncu. Emrecan üzere oyuncuların patlama kuvvetleri yüksek olur lakin bu durumun sürdürülebilir olması gerekir. Zira performanslar tepe yaptıktan daha sonra süratle aşağıya düşüp taban yapar. Bu sebeple genç oyuncuları düzgün anlamak lazım. örneğin ben playoff’tan evvel Emrecan’ı sakladım ve oynatmadım. Playoff serilerinde epeyce başarılı oldu ve bu performansıyla dikkat çekti. Bence, Beşiktaş’ta fazlaca başarılı olacaktır.”