Masalara Vuran Hamit Altıntop’a Yunus Akgün Sorusu

BOTR

Aktif Üye
Kerim ÖZTÜRK – AJANSSPOR

A Ulusal Futbol Takımımız’ın Faroe Adaları’na mağlup olması daha sonrası TFF Ulusal Kadrolar Sorumlusu Hamit Altıntop’un TRT Spor ekranlarında masaya elini vura vura teknik takımı savunması bana hissettirdi ki; TFF’de gerçekçi tenkitlere karşı haklı olduğunu ispata çalışmanın en âlâ yolu masaya vurmak!

Masaya vurmak bir TFF geleneği!

A Ulusal Kadro, Faroe Adaları’na karşı, tarihine kara leke olarak geçecek yenilgilerden birini aldıktan daha sonra ne lazımsa söylendi, yazıldı. Şahsen futbolda her kararın mübah olduğuna inanan biri olarak, birtakım tenkitleri de ağır bulduğumu söylemem lazım. aslına bakarsan yazımı da maç özelinde değil, TFF Ulusal Gruplar Sorumlusu Hamit Altıntop’un açıklamaları üzerine yazdım.

Zira, sıcağı sıcağına Altıntop’un canlı yayında yenilgisi ve bunun bence baş mimarlarından olan Stefan Kuntz başta olmak üzere, TFF’yi savunması hakikaten akıl tutulmasıydı. Üstelik Hamit Bey’in bu savunmayı yaparken önünde bulunan masayı amiyane bir tabirle “tokat manyağı” yapması bana, TFF’nin kendisine yönelik her sert tenkitte, “Masaya vurarak konuşayım, bu biçimde haklı olurum” kanısı ile hareket ettiğini hissettirdi. Çünkü epey değil, daha bundan 2 ay kadar evvel de TFF Lideri Sayın Mehmet Büyükekşi, bugün futbol ile o denli ya da bu biçimde ilgisi olan her insanın eleştirdiği hakemleri de masaya yumruğunu vura vura savunmuştu.

Tek sorun futbolcular, o denli mi?

Hamit Altıntop’un açıklamalarına bakılırsa ulusal grup yenildi ancak bunun sebebi asla teknik yönetici Kuntz ya da Kuntz’u ulusal ekibin başına getirenler değildi. Altıntop’un söylemiş olduklerinden anladığımız kadarıyla, evet, yenilginin sorumluluğunu kendileri de alıyorlardı ancak asıl niye genç oyuncuların performans düşüklüğü, dayanağa gereksinimlerinin olması, gelişim ortasında olmaları, kimilerinin profesyonelliği kavrayamaması, kimi oyuncuların da Avrupa düzeyinde olmamasıydı!

Bu ortada kimilerinin Avrupa düzeyinde olmadığını söyleyen Altıntop’a şunu da hatırlatmak isterim: 2-1 mağlup olduğumuz grubun hiç bir oyuncusu Avrupa düzeyinde değil! Üstelik Hamit Beyefendi, bunları anlatırken bu genç oyuncularım takviyeye muhtaçlıkları olduğunu da belirtti. Yani milyonların izlediği bir TV kanalında hem isim isim futbolcuların niye performanslarının düşük olduğunu söylemiş oldu, tıpkı vakitte akabinde bu futbolculara takviye olduklarını tabir etti.

Bana bakılırsa olayın en trajikomik yanı ise burasıydı. örneğin, Türkiye’nin devlet televizyonunda milyonlar izlerken “Yunus Akgün’ün Avrupa düzeyinde olmadığını görmüyor muyuz” lafları, eminim ki Yunus için harikulade bir motivasyon olmuştur!

Hamit Altıntop’a 9 soru

Sayın TFF Ulusal Kadrolar Sorumlusu, o kadar kendisi ile çelişen açıklamalar yaptı ki; o açıklamaları yaparken karşısında kendisine soru sorabilecek durumda olmayı epeyce istedim. O gün bunları sorma bahtım yoktu. Ben de herkese açık bir biçimde buradan sormaya karar verdim:

1. Gördüğüm kadarıyla haklılığınızı ispata çalışırken elinizi daima masaya vuruyorsunuz. Elinizi masaya vurmak sizi haklı çıkarır mı?

2. Siz de senelerca futbol oynadınız. Tecrübelerinizden de yola çıkarak, yanıtlamanızı isterim; bir futbolcuya milyonların izlediği bir ekranda “Sen Avrupa düzeyinde değilsin” demek o futbolcuda ne üzere hisler uyandırır.

3. Sayın Altıntop, sözlerinizden anladığımız kadarıyla A Ulusal Futbol Takımımız’ın takımında bulunan biroldukça oyuncunun o denli ya da bu biçimde sıkıntıları var ve buna bağlı olarak da performansları düşük. Bu oyuncular, aday takıma alınmadan evvel bu meseleleri biliniyor muydu?

4. Sorunlar biliniyorsa niye alındılar? Şayet problemlerin olduğu aday takıma alındıktan daha sonra fark edildiyse; işleri futbolcuları takip etmek olan ulusal kadro teknik heyeti ne bunu nasıl açıklar? Bu futbolcuları kim seçiyor?

5. A Ulusal Grup teknik heyetinin futbolcu seçerken dikkate aldığı kriterler nelerdir? örneğin 3 cm uzunluk uzunluğu değerli bir ktirer midir?

6. Sizin vazifeye getirdiğiniz ve sözlerinizden net bir biçimde anlaşıldığı üzere ardında durduğunuz Sayın Kuntz ve grubunun alınan yenilgide hiç bir hissesi yok mudur?

7. Eğer alınan yenilgilerde hoca ve grubu sorumlu değilse bir evvelki hocalar ile yollar niye ayrıldı? Ve kimilerine niye milyonlarca lira tazminat ödendi?

8. Hoca ve grubunun yenilgide hissesi olmadığını tez etmeniz halinde sorum şu; hocayı savunmanızda; sizin de senelerca (2006-2016 arası) ekip çalıştırmamış, en büyük mesleği 67 gün Almanya Ulusal Kadrosu’nu yönetmek olan ve bu süreçte bir birliktelik, bir yenilgi bir de galibiyet alan bir hocayı vazifeye getiren takımda olmanızın bir tesiri var mı?

9. En değerli soruyu en sona sakladım; sayın Kuntz maç daha sonraki açıklamalarında “Bu ekibin şu anki realitesi bu” sözlerini kullandı. Hocaya güvenen, değişim sürecinde olduğunu söyleyen biri olarak; Türkiye A Ulusal Futbol Ekibi’nin realitesinin bu olduğu kelamlarının de ardında mısınız?