Otoriter yönetim tarzı nedir ?

KimDemis

Global Mod
Global Mod
Otoriter Yonetim Tarz Nedir?

Otoriter yonetim tarz, isletmede yoneticinin kararlarnn onemli bir rolu oynadg bir yonetim tarzdr. Bu tarzda, yonetici genelde kararlarnn tumunu tek basna alr ve calsanlarn dusunceleri goz ard edilir. Otoriter yonetim tarz, kurallarn ve disiplinin en yuksek seviyede uygulandg bir ortam olusturur. Bu tarz kararlarn cabuk alnmasn saglar ve isletme yonetiminin etkin bir sekilde yurutulmesini kolaylastrr.

Otoriter Yonetimin Avantajlar

Otoriter yonetim tarznn avantajlar arasnda, calsanlarn kurallara uyma konusunda disiplinli olmasn saglamas saylabilir. Otoriter yonetim tarz, calsanlarn hicbir zaman kurallara uymaya istekli olmayabilecegi ve calsanlar arasndaki uyumu bozacak konularda mudahale etmesi gerekebilecegi durumlarda isletme yonetiminin kararl olmasn saglar. Ayrca, otoriter yonetimi, calsanlarn belirli konularda yeterli bilgiye sahip olmamas durumunda, calsanlarn kararlarn almalarn engelleyebilir.

Otoriter Yonetimin Dezavantajlar

Otoriter yonetim tarznn bircok dezavantaj vardr. Ornegin, otoriter yonetim tarz, calsanlarn kendi fikirlerini ifade etmelerini snrlandrr. Boylece, calsanlarn yeteneklerinin ve bilgilerinin tam olarak kullanlmasn engelleyebilir. Ayrca, otoriter yonetim tarz, calsanlarn motivasyonunu ve verimliliklerini azaltabilir. Calsanlar, disiplin altnda calsmann yoruculugu nedeniyle, islerinde basarl olmaktan soguyabilirler.

Son olarak, otoriter yonetim tarz, calsanlar arasnda inovasyon ve kreatiflik uretmeye frsat vermeyebilir. Calsanlarn yeni fikirler one surmeleri veya yeni projeler baslatmalar kolay olmayacaktr. Otoriter yonetim tarz, calsanlarn gelisimine cok fazla katkda bulunmaz.

Otoriter yonetim tarz, isletmede yoneticinin kararlarnn onemli bir rolu oynadg bir yonetim tarzdr. Buna karsn, otoriter yonetim tarznn baz avantajlar vardr ve baz dezavantajlar da vardr.