Scientology sözcüsü ve eleştirmeni Mike Rinder 69 yaşında hayatını kaybetti

anKeRcKO

Yeni Üye
Scientology Kilisesi'nin eski sözcüsü olan ve kilisenin en sert eleştirmenlerinden biri haline gelen ve Emmy ödüllü “Leah Remini: Scientology and Aftermath” adlı televizyon dizisinin sunucusu olarak öne çıkan Mike Rinder, Pazar günü Palm Harbor'da hayatını kaybetti. Fla. 69 yaşındaydı.

Onun bir bakımevindeki ölümü, nedeninin metastaz yapmış özofagus kanseri olduğunu söyleyen eşi Christie Collbran Rinder tarafından doğrulandı.

Bay Rinder, Scientology Kilisesi'nde büyüdü ve 2022 anısına göre 1983'ten 2007'ye kadar uluslararası sözcü, Özel İşler Ofisi başkanı ve Scientology Kilisesi yönetim kurulu üyesi oldu. “Bir Milyar Yıl: Scientology'nin En Yüksek Sıralarındaki Bir Hayattan Kaçışım.”

Bay Rinder, 1973'te liseden mezun olduktan kısa bir süre sonra, Scientology Kilisesi'nin işleyişini sürdüren seçkin çalışanlardan oluşan Deniz Organizasyonu'na veya Sea Org'a katıldı ve kilisenin kurucusu L. Ron Hubbard ile ilk kez tanıştı. .

2007 yılına kadar Sea Org'da kaldığını yazdı ve blogunda “Sonunda David Miscavige'in 'liderliği' altında yaygın olan şiddet ve taciz kültürünü değiştirmemin hiçbir yolu olmadığına karar verdiğini” söyledi L. Ron Hubbard'ın halefi.

Bay Rinder gittikten sonra tanık olduğunu söylediği tacizden bahsetti. Kilise, taciz iddialarını reddederek ve Bay Rinder'ın güvenilirliğine saldırarak yanıt verdi. Kendisi, onun suiistimal nedeniyle sınır dışı edildiğini ve “dini nefreti yayan” “profesyonel bir anti-Scientologist” haline geldiğini söyledi.

Bay Rinder, haber medyasında kıdemli bir kilise danışmanı ve kilisenin baş savunucularından biri olarak geçirdiği onlarca yıl nedeniyle kendisini konuşmak zorunda hissettiğini söyledi.

Bay Rinder, 2009 yılında Scientology üzerine üç bölümlük bir dizi için önemli bir kaynak olarak görev yaptığı St. Petersburg Times'a “İnsanların incinmeye, kandırılmaya ve yalan söylenmeye devam etmesini istemiyorum” dedi. “Kilisedeyken cesaret eksikliğimden dolayı hiçbir şeyi değiştiremedim. Ancak bu istismarların sona ermesi gerektiğine inanıyorum.”

Bay Rinder, belki de en çok, 2016'dan itibaren A&E'de üç sezon boyunca yayınlanan aktris Leah Remini ile birlikte “Leah Remini: Scientology and the Aftermath” adlı belgesel dizisinin sunucusu olarak biliniyordu. Scientology'nin hayatlarına zarar verdiğini söyleyen eski kilise üyelerinin anlatımlarına dayanan dizi, 2017 ve 2020'de Emmy Ödülü kazandı.

2013 yılında kiliseden ayrılan Bayan Remini aynı zamanda Scientology'nin açık sözlü bir eleştirmeniydi. 2015 yılında yazdığı “Sorun Çıkaran: Hollywood ve Scientology'de Hayatta Kalmak” adlı kitabı diziye ilham kaynağı oldu.

Bay Rinder ayrıca, gazeteci Lawrence Wright'ın 2013 yılında yazdığı aynı adlı kurgusal olmayan kitaptan uyarlanan 2015 HBO belgeseli “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief”te de yer aldı.

Bay Rinder, 2015 yılında Haber'a “Umarım bu film, kilisenin istismarcı uygulamalarını değiştirmesi için kamuoyunun üzerindeki baskıyı artırır” dedi.

Michael John Rinder, 10 Nisan 1955'te Avustralya'nın Adelaide kentinde doğdu. Kitabında, babası Ian'ın bir “seri girişimci” olduğunu ve annesi Barbara'nın da “bazen babamın çeşitli iş girişimlerine yardım eden bir ev kadını” olduğunu yazdı. Ailenin Scientology ile Bay Hubbard'ın derslerine katılan bir komşu aracılığıyla tanıştığını yazdı.

Bay Rinder kitabında “Yani hayatım aslında Scientology tarafından önceden belirlendi” diye yazdı.

Bir kilise yetkilisi olarak günlerinin “Scientology'nin düşmanlarını takip etmek, onları etkisiz hale getirmek için programlar yürütmek, internet yangınlarını söndürmek ve sürekli ünlü sorunlarıyla uğraşmak ile dolu” olduğunu yazdı.

Kitabında, bir BBC muhabirinin kendisine Bay Miscavige tarafından dövülüp dövülüp dövülmediğini sormasının ardından 2007 yılında ayrılmaya karar verdiğini yazdı. Bay Rinder, muhabire Bay Miscavige'in kendisine vurmadığını söylediğini ancak bunun doğru olmadığını söylediğini yazdı.

Bay Rinder, Kitabında, o ayrıldığında, “Beni yavaş yavaş tarikatın fanatik bir takipçisinden, yaşadığım, gözlemlediğim ve işlediğim suiistimaller hakkında kendini adamış bir ihbarcıya dönüştüren bir dönüşüm başladı” diye yazdı.

Kilise, Bay Miscavige'in çalışanlara vurduğunu reddetti ve Bay Rinder'ı yalan söylemekle suçladı.

Bay Rinder'ın karısının yanı sıra Jack Rinder adında bir oğlu da hayatta kaldı; üvey oğlu Shane Collbran; ve önceki evliliğinden iki çocuğu, Benjamin Rinder ve Taryn Teutsch.

Bay Rinder, Pazar günü blogunda yayınlanan yakın tarihli bir yazısında “bir hayatta iki hayata sahip olduğu için şanslı” olduğunu yazdı.

Kilise üyelerinin Scientology'ye düşman olduğuna inanılan arkadaşları, aile üyeleri veya iş arkadaşlarıyla iletişimi kestiği “bağlantıyı kesme” uygulamasından derin endişe duyduğunu söyledi. Bay Rinder kiliseden ayrıldığından beri en büyük iki çocuğundan uzaklaşmıştı.

“Tek gerçek pişmanlığım, Scientology'nin suiistimallerine son verme, özellikle de Jack'in ayrılması ve yetişkinliğe doğru büyütülmesi gibi söz verdiğim şeyi yerine getirmemiş olmamdır” diye yazdı. Eğer bu suiistimalleri sona erdirmek için herhangi bir şekilde mücadele ediyorsanız, lütfen bayrağı dalgalandırmaya devam edin, asla pes etmeyin.”