Selim Soydan gemileri yaktı: Fenerbahçe, Ulusal Kadro, Nihat Özdemir…

BOTR

Aktif Üye
AJANSSPOR HABER

Türkiye Futbol Federasyonu üyesi Selim Soydan, epeyce tartışılacak açıklamalarda bulundu. Kulüplerin Nihat Özdemir’e tuzak kurduğunu tez eden Soydan, şu an Ulusal Grup sorumlusu olan ve teknik yöneticiliğe Alman Stephan Kuntz’u getiren Hamit Altıntop’u üstü kapalı olarak eleştirdi. Soydan, “Türk Ulusal Kadrosu’na Türk hoca şarttır” dedi. Fenerbahçe hakkında da konuşan Soydan sarı lacivertlilerin Löw şayet olmazsa yola İsmail Kartal ile devam etmesi gerektiği söylemiş oldu.
“Kulüpler Nihat Özdemir’e tuzak kurdu”

Haziran ayında seçimi yapılacak seçimi bekleyen TFF’de yöneticilerinden Selim Soydan Sabah gazetesine açıklamalarda bulundu. İsmi TFF Başkanlığı için geçen Hamit Altıntop’u eleştiren Soydan, kulüplerin Özdemir’e tuzak kurduğunu söylemiş oldu.

“Özdemir’in yetkisini devretmesi hataydı”

Özdemir’in sağlam karakterli, adaletli ve dengeli bir insan olduğunu belirten Soydan şunları söylemiş oldu: “Hatırlarsanız, kulüplerin federasyonun alacağı kimi kararlarda görüş belirtme isteği olmuştu. Hatta dört büyük kulübün lideri birlikte televizyonlara çıkıp bunu istemişti. Benim bu biçimde idarede söylemiş olduğim bir laf vardı, ‘Çok büyük yanlış yapıyorsunuz. Bugün görmüyorsunuz ancak yarın olacakları size söylüyorum. Siz kendi salahiyetinizi (yetki) diğerine veriyorsunuz. Bundan daha sonraki gelişmelere şöyleki bir bakalım. Nihat ağabeye isteyerek bir tuzak kuruldu. ‘Bu hakemleri istemiyoruz, yeni hakemlerle yola çıkalım, bu sonucu destekleriz’ dediler. Bu iş yapıldıktan daha sonra hepsi bu lafları etmemişler üzere geldiler, karşısına dikildiler.”

“Nihat Beyefendi gidene istediği hakemleri alamadılar”

Özdemir’in gitmesini “Türk futbolu için büyük bir kayıp” olarak pahalandıran TFF yöneticisi, kulüpleri suçladı. Soydan, “Bunlar niye oldu, evvel bunu açayım; hiç biri Nihat Beyefendi olduğu sürece federasyonla istedikleri üzere oynayamadılar. ‘Yok bu hakem, yok şu hakem bu biçimde’ dediklerinde federasyon hiç birini dinlemedi. Ta ki Nihat ağabey ayrılana kadar. Zira kim haklıysa, kimin hakkıysa onlar tek tek verildi. Bunlar kendi menfaatleri için bir ortaya geldiler. Ve tek tek ağır ağır harekete başladılar” diye konuştu.

“Kulüpler 180 derece döndü”

Hakem operasyonunu kulüplerin istediğini argüman eden Soydan şu biçimde konuştu: “Hakemlerin gitmesini kulüpler istedi. ‘Bıktık’ dediler. Bu karar çıktıktan daha sonra 180 derece döndüler. Olay ortaya çıktı. Sorun federasyonu ve Nihat Bey’i devirmekti. Zekeriya Alp niye istifa etti diye ben size sorayım… İşi güzel gdolayıyordu. Hiç kimse bir laf söyleyemiyordu. Ne yaptı kulüpler? Dediler ki ‘Bundan epeyce şikâyet var. Biz senden mutluyuz lakin yanındaki insanları değiştirmeni istiyoruz.’ Yani bu ne demek? Sen bu işi uygun yapıyorsun lakin seni atamıyoruz, sen istifa et. ‘Onları feda et’ dediğin vakit, namuslu bir adam, kendi istifa eder onlarla geldiği için.”

Kulüpler Birliği’ne yabancı eleştirisi: 3 sene evvel de kontrat deniliyordu

TFF yöneticisi, yabancı kuralının 8+3 olarak devam etmesini isteyen Kulüpler Birliği’ne ağır tenkitlerde bulundu. Soydan, “Bu da bir tuzak. Kesinlikle değişmeyeceği söyleniyordu, karar o denli alındı. Nihat Beyefendi hayli da söylemiş oldu. Biliyorlar ki bu değişmeyecekti. Üç sene evvelce de ellerindeki oyuncuların kontratları olduğunu söylüyorlardı” dedi.

“Türkiye’den takıma çağrılan isimleri çoğaltmalıyız”

Soydan konuşmasına şu biçimde devam etti: “Sen yabancı aldığın vakit oynatmaya mahkumsun. ‘Niye bu kadar para verdin aldın’ diyorlar. Kimi gençleri mecburiyetten oynattılar. Onlar bulmadılar… Gençler çıktılar ancak aldıkları adamlar berbat çıktıkları için kendileri bulmuş üzere lanse ediyorlar! Ulusal Kadro’yu daha sonrasında daima dışarıdaki isimler temsil ediyor. 7-8 kişi dışarıdan oynuyor. Alt ulusal ekiplerde da durum birebir. Türkiye’den de takıma çağrılacak futbolcu sayısını kesinlikle çoğaltmalıyız.”

Selim Soydan, Hamit Altıntop’u amaca koydu

Selim Soydan, Şenol Güneş’in ayrılmasından daha sonra kendisi yerine Ulusal Ekip sorumlusu olan ve TFF başkanlığı için ismi geçen Hamit Altıntop’a da tenkitlerde bulundu. Ulusal Kadro’nun başında Stephan Kuntz’un bulunmasını kıymetlendiren Soydan, “Türk Ulusal Kadrosu’na Türk hoca kaidedir. Zira senin adetini bilen, Türk halkını tanıyan, nasıl konuşacağını bilen biri olmalı. Hiddink geldi en büyük hoca, ne yaptı? Ulusal Grup epey farklı bir yer. Kulüpler üzere değil. Müstesna bir yer orası” dedi.

“Şenol Güneş’e o hak verilmeliydi”

Şenol Güneş’in bakılırsavden ayrılma süreciyle de açıklamalarda bulunan Soydan şunları söylemiş oldu: “Şenol Güneş diye bir hocamız var bizim. Çok muvaffak olmuş bir isim. Bugünkü Ulusal Kadro’yu kuran adam. Bu işe başlarken bana söylemiş olduği iki çift laf vardı. “Selim ağabey, iki turnuvaya da katılmak istiyorum bu epeyce kıymetli.” ‘Ne istersen tamam’ dedim. ‘Şimdiden pekala diyorum, hiç bir işine karışmam, otobüse bile binmem, toplantına bile katılmam. Sen rahat ve huzurlu çalış’ dedim. O denli çıktık yola. Ağzından çıkanları yaptı. 3 maç kala İspanya’da toplandığımızda anladım ki Şenol’u benden istiyorlar. birlikte yola çıkmışım. İnandığım, harika bir insan. Ben dedim, bu nazaranvi bırakırım. Yalnız idaresi bırakmam. Zira bizler buraya atandık, seçilmedik. Onlar da ‘Peki’ dedi. O denli devam ettik. ‘Şenol kalsaydı ne olacaktı’ diyeceksin tahminen. Kalması gerekirdi, üç maç kalmış. O hakkın verilmesi lazımdı. Zira o grup o puanları almış. Haydi değişiklik oldu. Ne değişti? Tıpkı kadro oynadı. Sonuçlar ortada.”

“Löw ile İsmail Kartal birlikte olmaz”

Soydan, evvelce yöneticilik yaptığı Fenerbahçe’nin son durumunu da kıymetlendirdi. Sarı lacivertlilerde tmayacak, büyük bir hocanın bakılırsav yapması gerektiğini söyleyen Soydan, “Tahmin ediyorum Löw’le anlaştılar ve artık de Löw ile İsmail Kartal’ı herkes karşı karşıya getirmek istiyor. Bu hakikat olmaz! Şayet Löw gelmeyecekse, İsmail Kartal olur. Bunların görmedikleri bir şey var. İsmail de savlı. Kalırsa burada iki tane teknik yönetici ortaya çıkıyor. Bu ileride istemeyerek de olsa bile Fenerbahçe’ye ziyan verir” dedi.

“5 kaliteli isimle Fenerbahçe’nin sırtı yere gelmez”

Soydan Mesut Özil’in takım dışı bırakılmasını da hakikat bulmadığını belirterek şöyleki konuştu: “Senin elinde Mesut var ise İrfan var ise onlar ekibi oynatacak. Uygun futbolcu adedi beşin üstündeyse korkma. Her grupla baş başa oynarsın. Zira bu oyun onlarla oynanıyor. Alana çıkan oyuncular karar veriyor. Sen âlâ bir teknik yöneticiysen en güzel biçimde onu alana hazırlarsın. Sen ne biçimde oynanacağını çizen adamsın.”