Soykan Başar: “Barcelona Kenan Yıldız’ı epey istiyor

BOTR

Aktif Üye
Slovenya’yı yıkarak Avrupa Şampiyonası’na katılmaya hak kazanan U-17 Ulusal Takımı’da teknik yönetici Soykan Başar, maksatlarının kupaya uzanmak olduğunu söylemiş oldu.

“3-2 mağlupken bile ‘kaybederiz’ diye hiç düşünmedik”

Soykan Başar, Sabah’a yaptığı açıklamada, “Skorlar güzel olunca dönüş seyahatimiz da hayli keyifli geçti. Maç 3-3’ken kazanacağımıza emindim. 3-2 mağlupken bile ‘kaybederiz’ diye hiç düşünmedik. Çocukların gözünden, hevesinden, istediğinden anlaşılıyor. En âlâ 16 grup ortasına katıldık. Avrupa Şampiyonası’ndaki bahtımız çok yüksek zira kaliteli bir kadroya sahibiz” diye konuştu.

Arda Güler dünyanın her yerinde oynar

Fenerbahçe forması giyen U17 Ulusal Kadro’nun yıldızlarından Arda Güler hakkında da konuşan Başar, “Arda Güler ile 4’üncü yılımız. Tüm Türkiye ismini duydu, popülerleşti ancak ulusal ekibe daha mütevazı bir biçimde geldi. Dünyanın her kulübünde oynayabilecek bir yeteneğe sahip, hiç tartışılmaz. 17 yaşına karşın bu sakinlikle ve olgunlukta oynayabilmesi fazlaca değerli. Slovenya maçımızda epey fazla scout vardı. Birfazlaca oyuncumuzu İngiltere’den, İtalya’dan, Almanya’dan, İspanya’dan gelen scoutlar izledi. Bilhassa İtalyan kulüpleri bizim futbolcularımızı hayli araştırıyor.” sözlerini kullandı.

Yetiştirenin değeri bilinmiyor

Altyapı oyuncularının A Grup’ya çıkmakta zorlanmadığını, genç futbolculara baht verildeğini tabir eden Soykan Başar, “Bence ligin kalitesi fazlaca fazla yabancı futbolcudan dolayı düştü. Altyapı hocalarının A Ekibe yükselmeleri şu açıdan düzgün; bütün oyunculara hakim. örneğin Emirhan İlkhan’ın Başkan Karaveli devrinde üst düzeylere çıkması buna bir örnek. Avrupa’da bu planlı ilerliyor. 2 milyon Euro alan A Kadro hocasıyla fazlaca daha düşük sayılara çalışan altyapı antrenörleri var. Üzücü gerçek bu. Asıl yetiştirenin değeri bilinmiyor. Bizim oyuncularımız yetenekli, zeki ve cesurlar… Fakat tesis farkları ve plan programlar gelişimlerinde tesirli oluyor.” biçiminde konuştu.

Soyadı üzere yıldız bir oyuncu

Bundesliga devi Bayern Münih’te altyapısında forma giyen ve geleceğin yıldızı olarak kabul edilen 16 yaşındaki ulusal futbolcu Kenan Yıldız’dan da övgüyle bahseden Başar, “Kenan Yıldız soyadı üzere yıldız bir oyuncu. Top marifeti yüksek, fizik kalitesi çok düzgün. Almanya Ulusal Ekibi Kenan’da epeyce ısrarcı oldu. Ben 2 yıldır oyuncunun ailesiyle görüşüyorum. Babasından kelam almıştım. Çift ayaklı bir futbolcu. Matkap üzere delip gidiyor. Adam eksiltme özelliği epeyce uygun. Son pasları dikkat çekiyor. Topu her aldığında daima dikine oynar. Biraz savunması zayıftı tıpkı Arda gibi… Ancak biz ona topu kazanmak için agresif olması gerektiğini öğrettik.” dedi.

“Barcelona fazlaca istiyor”

“Barcelona Kenan için fazlaca istekli. Bayern Münih de bırakmak istemiyor. Ulusal ekibimiz da yeni bir yıldız kazandı. Mesut Özil üzere Almanya’ya kaptırmadık.”