Trabzonspor-Beşiktaş Maçı yenidenlanacak Mı? İşte MHK sonucu

BOTR

Aktif Üye
AJANSSPOR – HABER

3 Nisan’da oynanan ve 1-1 sona eren Trabzonspor-Beşiktaş maçına dair kural yanlışı itirazı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafınca çabucak hemen karara bağlanmadı. Buna rağmen TFF’nin Beşiktaş’ın kural yanılgısı niçiniyle tekrar talebine ret cevabı vermesi bekleniyor.

Futbol Kulis haber sitesi, maçın hakemi Zorbay Küçük’ün Merkez Hakem Konseyi’ne verdiği ek raporu ele geçirdi. Raporda Küçük, bu biçimde bir konumla birinci sefer karşılaştığını söylemiş oldu. Küçük, taraftarların tezahüratı, oyuncuların itirazları ve telsiz sistemindeki meşakkatler niçiniyle VAR masasındaki hakemleri duyamadığını öne sürdü.

Zorbay Küçük: “Telsizden anlayamıyordum”

Küçük’ün rapordaki sözleri: “Oyun kurallarına göre oyunun yine başlaması gereken yer kale çizgisine paralel en yakın kale alanı ön çizgisi olması gerekirken, ben en yakın kale alanı çizgisi üzerinden oyunu tekrar başlattım. Hakemlik mesleğim boyunca birinci kez bu biçimde bir karar verdiğimden dolayı teorik olarak bildiğim bir kuralı pratikte uygulayamadım.”

“Oyuncuların o anda daima itiraz etmesi, taraftarın yarattığı ses ve telsiz sisteminden sağlıklı bir ses duyamadığımdan ötürü hakem grubunun yardımlarını ve konuşmalarını algılayamadım.”

“Telsiz sisteminden hakem grubunun bana yardım etmek isteğiyle konuşmalarını duyuyordum lakin hiç bir türlü sağlıklı biçimde anlayamıyordum. Bu yüzden oyunu tekrar kendi inisiyatifimde grubumdan bağımsız olarak ben başlattım…”

“Paralel çizgi söylemiş olduğini duydum”

Maçın deneyimli yardımcı hakemlerinden Ekrem Kan ise Küçük’ü uyardığını ve VAR hakeminin “Paralel çizgi” söylemiş olduğini de duyduğunu söylemiş oldu. Ekrem Kan, şu tabirleri kullandı:

“Hakemin baraj açarken bulunduğum yerden barajın kale çizgisi üzerinde olmasının gerektiğini söylemiş oldum. Barajdaki oyuncuların itirazları niçiniyle onlar ile bağlantı ortasında olan hakemimin beni duyduğundan emin olamadım. Bu sırada sanırım VAR hakemi tarafınca bir şeyler söylendiğini ve paralel çizgi söylemiş olduğini duydum. Konuşmaların daha net anlaşılması için konuşmadım…”

“Zorbay Küçük’ü uyardık”

Maçın birinci yardımcı hakemi durumundaki Serkan Olguncan da hem kendisinin hem VAR’ın, Küçük’ü uyardığını fakat seslerin anlaşılamadığını savundu: Olguncan şunları söylemiş oldu:

“bir süre bekledikten daha sonra topun kale alanı ön çizgisine değil yan tarafa konulduğunu gördüm. Telsizden ihlalin kale alanında olup olmadığını sordum lakin ne benim söylemiş olduğim ne de saha ortasında söylenilen hiç bir şey anlaşılmadı.”

“VAR ile bağlantı sağlanabilmesi için sessiz kaldım. Baraj kurulup hakem yerine geçmek üzereyken VAR hakemi Erkan Engin topun paralel çizgiye konması gerektiğiyle ilgili bilgi verdi lakin konuşulanlar sağlıklı bir biçimde anlaşılmadı…”

AVAR: “Yerin yanlış olduğunu söylemiş olduk”

Maçın AVAR’ı Serkan Ok, topun yanlış yere konulduğunu konuştuklarını ve hakemi uyardıklarını söylemiş oldu: “Hatırladığım kadarıyla karşılaşmanın hakemi oyunun kale alanı ortasında mi durduğunu sordu. VAR hakemi kale alanı ortasında olduğunu bildirdi. Ardından özgür vuruş kullanılması için hazırlık başladı.”

“Top kale alanı yan çizgisine konulduğunda, oda içerisinde topun yerinin yanlış olduğunu konuştuk. VAR hakemi bize (AVAR hakemi olan Serkan Ok ve bana) uzatarak ilgili kuralı teyit etmemizi istedi. Bu sırada saha içerisi ile bağlantıya geçti.”

“Kullandığı cümle ve söz tam hatırlamamakla birlikte ‘paralel çizgi’ ibaresi kullanarak yerinin yanlış olduğunu belirttiğini hatırlıyorum. Devamında ‘Evet, yanlışsız söylüyor’ cümlesini duydum. O sırada baraj idaresini yapan karşılaşma hakemi ile sağlıklı bağlantı kurulamadı…”

“Kural kitabını açıp baktık”

AVAR raporunda emin olmak ismine Futbol Oyun Kuralları kitabına bakıldığına da vurgu yapıldı: “Endirekt hür vuruşta top kale alanı yan çizgisine konuldu. VAR odasında nazaranvli olan başka hakemlerle yaptığımız konuşma kararında topun yanlış yere konulduğunu fark ettik.”

“Emin olmak için yanımızda bulunan Futbol Oyun Kuralları kitabını açarak ilgili kuralın sayfasını buldum ve topun paralel çizgiye konulması gerektiğini VAR hakemine teyit ettim. VAR hakemi butona basarak karşılaşma hakemiyle irtibata geçmeye çalıştı. Topun paralel çizgiye konulması gerektiğini belirtti fakat saha ortasındaki gürültüden dolayı sağlıklı bir bağlantıya geçemedi…”

VAR: “Kırmızı butona bastım ve uyardım”

VAR’da bakılırsavli olan Erkan Engin ise kırmızı butona basarak hakemi uyardığını söylemiş oldu: “Operatörden yenidenını istedim ve yeniden izlediğimde kalecinin topu kale alanı ortasında elini aldığını gördüm. Saha hakemleriyle konuşabilmek için kullandığımız kırmızı butona basarak bu bilgiyi saha hakemlerine verdim.”

“Topun kale çizgisine dik olan kale alanı çizgisinden kullanılması gerektiğini söylemiş oldum. Önümdeki kural kitabını yardımcıma vererek 13. kuraldan ilgili metni bulmasını istedim. Bu sarada yine kırmızı butona bastım ve ‘Kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerinden atış kullanılmalı’ dedim.”

“Saha içerisinden ‘Evet’, gerçek söylüyor dediklerini duydum ancak kimin ne için dediğini anlamadım. Atış kullanılmadan evvel baraj prosedürünü uygularken kural yapıtından verdiğimiz bilginin yanlışsız olduğunu teyit ettim ve kırmızı butona basarak, kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerinden kullanılmalı dedim…”

MHK: Skora tesiri olmadı!

Futbol Kulisi sitesine bakılırsa MHK, aldığı bu ek raporlar daha sonrası 17 Nisan’da tavsiye sonucunı oluşturup TFF’ye bildirdi. Kelam konusu tavsiye sonucundaysa şu biçimde denildi: “İtiraza mevzu olan karşılaşmada yanlış yerden yapılan endirekt hür vuruştan daha sonra skora tesir eden bir ögenin (gol, penaltı vb.) olmadığını belirterek, karşılaşma hakeminin uygulamasının kural yanlışı olarak değerlendirilmesinin kelam konusu olmadığı istikametinde tavsiye sonucu verilmiştir.”

Maçta neler olmuştu?

31. haftadaki Trabzonspor-Beşiktaş maçı 0-0 devam ederken 47. dakikada geri pas niçiniyle hakem Zorbay Küçük, Trabzonspor ceza alanı ortasında Beşiktaş lehine endirekt özgür vuruşa hükmetti. Kurala bakılırsa vuruşun kaleyi cepheden bakılırsacek biçimde; yani kale çizgisine paralel olan ceza alanı çizgisi üzerinden kullandırılması lazımdı.

Küçük ise atışı yarım korner üzere; yan taraftan kullandırdı. Beşiktaş da kural yanlışı yapıldığı sebebi öne sürülerek TFF’ye başvurdu. Lakin TFF, çabucak hemen resmi sonucunı açıklamadı.