Türk Dil Kurumunun kuruluş amaçları nelerdir ?

KimDemis

Global Mod
Global Mod
Türk Dil Kurumu’nun Kuruluş Amaçları: Erkekler Strateji Kurar, Kadınlar İlişki Kurar, Hepimiz Güleriz!

Sevgili forumdaşlar,

Öncelikle şunu söyleyeyim: Bugün ciddi bir konuyu eğlenceli hale getirmek için geldim. Evet, bahsedeceğimiz kurum Türk Dil Kurumu (TDK). Hani şu “selfie mi özçekim mi olsun?” diye kafaları karıştıran, bazen gündelik hayatımızda dilimize el atıp bizi güldüren ama bir yandan da dilimizi korumak için koca gövdesini ortaya koyan güzide kurum.

Ama konumuz kuru kuruya “TDK ne yapar?” değil. Konumuz, TDK’nın kuruluş amaçlarına hem erkeklerin çözüm odaklı bakış açısıyla hem de kadınların ilişki ve empati yüklü yaklaşımıyla göz atmak. Sonuçta forumun ruhu da biraz sohbet, biraz kahkaha, bolca fikir alışverişi değil mi?

---

1. Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Kardeşim Bu Dili Kaybetmeyiz, Taktik Var!”

TDK’nın kuruluş amaçlarına erkek gözüyle baktığımızda iş tamamen stratejik bir meseleye dönüşüyor. Erkek forumdaşlar hemen plan çıkarıyor:

- “Bak şimdi abi, dil dediğin milletin beynindeki işletim sistemi. Bunu korumazsak ‘format’ atmak zorunda kalırız!”

- “TDK’nın amacı belli: Dilimizi güncelle, optimize et, virüs girmesin. Yabancı kelime mi? Hemen ‘firewall’u çek, karşısına öz Türkçe bir kelime koy.”

Kısacası erkeklerin gözünde TDK bir nevi anti-virüs programı. Misyonu da net: Türkçeyi yabancı saldırılardan korumak. Adamlar ciddi ciddi düşünüyor: “Eğer TDK olmasa yarın öbür gün kahveye gidip ‘kardeşim bana one medium coffee, ekstra sugar please’ diye sipariş vermek zorunda kalırız.”

---

2. Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Dilimize Dokunma, O Bizim Çocuğumuz!”

Şimdi kadın forumdaşlara kulak verelim. Onlar meseleyi stratejiyle değil, empatiyle çözmeye çalışıyor. Kadınların gözünde TDK’nın kuruluş amacı tamamen ilişki yönetimi.

- “Dil sadece kelimeler değil, aynı zamanda bizim kimliğimiz, anılarımız, duygularımız… Bunu korumak demek, kendimizi sevmek demektir.”

- “Bak senin ninenin anlattığı masaldaki kelimeler de Türkçe, senin çocuğuna söylediğin ninniler de… İşte TDK bu bağı koruyor.”

Kadınlar için TDK’nın amacı, dilimizi soğuk bir sistem değil, şefkatle büyütülmesi gereken bir çocuk gibi görmek. Yani yabancı kelime geldiğinde “hadi bakalım, sen bizim evladımıza karışma, burası bizim mutfağımız” diyorlar.

---

3. TDK’nın Kuruluş Amaçlarını Forum Kafasında Çözümleyelim

TDK 1932’de kurulmuş. O dönem Atatürk’ün de kafasında net bir plan var: Türk milletinin dilini kendi özüne kavuşturmak. Çünkü dil sadece iletişim değil, aynı zamanda bağımsızlığın en büyük işareti.

Forum usulüyle sıralayalım:

- Dilimizin yabancı dillerin istilasına uğramasını önlemek. (Stratejik bakış: “Dilimizi kaptırırsak, abi, save file silinir!”)

- Türkçeyi bilim, sanat, edebiyat dili olarak geliştirmek. (Empatik bakış: “Çocuğumuz sadece evde büyümesin, okula gitsin, üniversite okusun, dünyayı görsün.”)

- Kelimelerimizi derlemek, sözlükler hazırlamak. (Forumdaş bakış: “Abi TDK olmasa kim bize ‘yağmursuyu oluğu’ diyecek? Hepimiz boru der geçeriz.”)

- Milletin ortak anlaşma aracını sağlamlaştırmak. (Yani forumda “like” yerine “beğeni” kullanmamızın asıl sebebi!)

---

4. Forumdaşların Katkılarıyla Mizahi Senaryolar

Hayal edin, TDK bir forum üyesi olsa:

- Erkek forumdaş: “TDK kardeşim, şu yabancı kelimeleri temizle, yoksa taktik savaş açarız!”

- Kadın forumdaş: “Aman TDK, şu kelimelere sert davranma, bak onlar da bizim evladımız, empatiyle yaklaş.”

- TDK: “Hepiniz sakin olun, ben bir sözlük çıkarayım da önce tartışmayı oradan yapın.”

Bir diğer senaryo: Eğer TDK olmasaydı, şu an forumda şöyle konular olurdu:

- “Abi ben girlfriend’ime söyledim ama anlamadı, Türkçesi neydi ya?”

- “Arkadaşlar, selfie mi diyelim, özçekim mi, yoksa kendi-kendine-foto-moto mu?”

---

5. Kadın-Erkek Farkının Tatlı Çatışması

Forumda tipik bir tartışma:

- Erkek: “TDK’nın amacı çok net, hedef belirle, strateji kur, uygulamaya geç!”

- Kadın: “Ama sen anlamıyorsun, mesele strateji değil, mesele bizim hislerimiz, dilimizin ruhu!”

- Erkek: “Tamam da dilin ruhunu korumak için önce kural lazım, plan lazım!”

- Kadın: “Senin planın hep soğuk, ben çocuğu büyütüyorum, sen Excel tablosu yapıyorsun.”

Ve biz forumdaşlar ortada kahkahalarla: “Ya işte bu yüzden TDK var, hem stratejik hem empatik olsun diye!”

---

6. Son Söz: TDK’nın Amacı Hepimizi Birleştirmek

TDK’nın kuruluş amaçlarına baktığımızda aslında hem erkeklerin stratejik yaklaşımı hem de kadınların empatik bakışı doğru. Çünkü dil hem bir plan ister hem de bir ruh. Hem korumaya ihtiyaç duyar hem de sevgiye.

Forumdaşlar, işin özü şu: TDK olmasa biz burada bu kadar eğlenemezdik. Çünkü birimiz “post” der, öbürümüz “ileti” der, bir türlü anlaşamazdık. Şimdi ise ortak bir zeminde buluşuyoruz.

Hadi bakalım, sözü size bırakıyorum:

Sizce TDK bir forum üyesi olsaydı, nicki ne olurdu? “Sözlükcü1932” mi, “KelimeAvcısı” mı, yoksa “AntiYabancı_Kelime” mi?

Şimdi top sizde forumdaşlar! Bakalım siz nasıl yaklaşıyorsunuz bu meseleye? Hem gülelim hem öğrenelim!