Ünlü röportajında AIDS’ten bahseden papaz Steve Pieters, 70 yaşında hayatını kaybetti.

anKeRcKO

Yeni Üye
1985’te, korku ve homofobi AIDS hakkındaki tartışmaların çoğuna hâlâ hakimken, bu hastalıktan mustarip eşcinsel bir papaz olan Rahip A. Stephen Pieters çok farklı bir sesti.

Bu yılın Mayıs ayında California, Santa Monica’daki St. Augustine Deniz Piskoposluk Kilisesi’nde yüzlerce kişinin katıldığı AIDS hastaları için düzenlenen bir Ayine başkanlık ederken şunları söyledi: “Tanrı tarafından terk edilmiş hissetmek yerine, Tanrı’nın beni sevdiğinden hiç bu kadar emin olmamıştım.” Tanrı bana bu hastalığı vermedi. Tanrı bu hastalıkta benimle.”

O yılın Eylül ayında, Los Angeles Times’a AIDS ile yaşayan insanların karşılaştığı marjinalleşme hakkında konuştu.

“Bazı insanlar ‘Kanserden farkı nedir?’ diye soruyor” dedi. “Eh, kanserli çoğu insandan bir arkadaşının evindeki tuvaleti kullanmaması ya da akşam yemeğini kağıt tabaklarda servis etmesi istenmez. Geçen yıl hayatım boyunca yediğimden daha fazla yemeği kağıt tabaklarda yedim.”

O yıl yaptığı bir görünüşün özellikle derin bir etkisi oldu: Kasım 1985’te, çoğu muhafazakar olan milyonlarca Hristiyan izleyiciye ulaşan PTL (Rab’be Övgü) televizyon ağında Tammy Faye Bakker ile röportaj yaptı.

Bay Pieters’ın gey olduğu ve hastalığı hakkında açıkça konuştuğu ve (o zamanlar televizyon müjdecisi Jim Bakker ile evli olan) Bayan Bakker’in izleyicilerini hoşgörüsüzlük ve korku yerine şefkatle yönlendirilmeye çağırdığı cana yakın bir röportajdı.

“Ne kadar üzücü,” dedi, “dünyanın tuzu biberi olması gereken ve hepimizin sevmesi gereken Hıristiyanlar olarak, bir AIDS hastasından o kadar korkuyoruz ki, kolumuzu onlara dolayıp onları önemsediğimizi söylemiyoruz.”

PTL kanalının milyonlarca izleyicisi vardı ve takip eden yıllarda, bu röportajın en azından bazı izleyicilerin eşcinsellik, AIDS ve inanç algılarını değiştirmeye yardımcı olduğu kabul edildi. Bazı televizyon yazarları, AIDS’in eşcinselliğin ilahi bir intikamı olduğunu ima etmiş veya açıkça ortaya koymuşlardı. Bayan Bakker (daha sonra boşandıktan ve yeniden evlendikten sonra Tammy Faye Messner olarak tanındı), Hıristiyanları bunun yerine şefkat göstermeye çağırdı.

Yıllar sonra duruşundan etkilenenler arasında, geçen yıl Randy Havens’ın canlandırdığı Bay Pieters ile yaptığı röportajın önemli bir sahne olduğu The Eyes of Tammy Faye’deki Bayan Bakker rolüyle Oscar kazanan aktris Jessica Chastain de vardı. (Prömiyeri geçen yıl Londra’da yapılan sahne müzikali Tammy Faye de 1985 röportajına yer verdi.)

Filmin 2021’deki New York galasında Variety’ye konuşan Bayan Chastain, “Bu röportaj, filmi yapmak zorunda kalmamın nedeniydi” dedi. Bu röportajın aileleri ve hayatları kurtardığına inanıyorum.”

Bayan Bakker bu röportajla beklentileri aştıysa, Bay Pieters uzun süredir AIDS’e meydan okuyordu ve tekrarlanan sağlık sorunlarına rağmen onlarca yıl hayatta kaldı. 8 Temmuz’da Los Angeles yakınlarındaki Glendale, California’daki bir hastanede öldü. 70 yaşındaydı.

Sözcüsü Harlan Boll, sebebin sepsis enfeksiyonu olduğunu söyledi.

1994’ten beri bakanlığına devam eden ve Los Angeles Gay Erkekler Korosu’nda performans sergileyen Bay Pieters, Love Is Greater Than AIDS: A Memoir of Survival, Healing, and Hope adlı kitabının gelecek yıl yayınlanmasını dört gözle bekliyordu. İçinde, pek çok kişi hayatta kalamadığı halde neden kendisinin AIDS’ten kurtulduğunu düşündüğünün kendisine sık sık sorulduğunu söyledi.

“Sebebi ne olursa olsun,” diye yazdı, “hayatta olduğum için derinden minnettarım.” Benim kuşağımdan pek çok gey yaşlanmadı. 70 yaşında hala neşe içinde dans ediyor olmak ne büyük bir ayrıcalık.”

Albert Stephen Pieters, 2 Ağustos 1952’de Lawrence, Massachusetts’te doğdu. Babası Richard, Phillips Academy’de matematik öğretmeni ve güreş koçuydu ve annesi Norma (Kenfield) Pieters, vergi muhasebecisi ve ev hanımıydı.

1985’teki röportajında Bakker’e “Üç yaşımdan beri farklı olduğumu biliyordum,” dedi ve “tam uyum sağlayamıyormuşum gibi hissederek büyüdüm.”

Gençken eşcinsel olduğunu fark ettiğini ve bir Cemaat kilisesinde papazıyla bunun hakkında konuştuğunu söyledi.

“Tamamen çıldırmıştı” dedi. “Bana, ‘Kimseye söyleme; Bundan asla kimseye bahsetme.’”

1974’te Northwestern Üniversitesi’nden topluluk önünde konuşma alanında lisans derecesini aldıktan sonra, Chicago’daki Metropolitan Community Kilisesi’ne katıldığını ve o kilisenin birincil izleyici kitlesi olan gey erkeklere odaklanan bir bakanlığa çağrıldığını hissettiğini söyledi. 1979’da McCormick Theological Seminary’den İlahiyat Yüksek Lisansı kazandı ve ardından 1980’lerin başında Los Angeles’a taşınmadan önce Connecticut, Hartford’daki Metropolitan Community Kilisesi’nin papazı oldu. Orada, Kuzey Hollywood Metropolitan Community Kilisesi’ndeki bir pozisyonu kabul etti ve 1982 gibi erken bir tarihte semptomlar göstermesine rağmen, 1984’te AIDS teşhisi kondu.

Yıllar boyunca çok sayıda sağlık sorunuyla mücadele etti, ancak bunlarla yüzleşmek bir nevi zaferdi: 1984’te o yıl hayatta kalamayacağının söylendiğini söyledi. Ertesi yıl, Belediye Başkanı Tom Bradley ve bir ilçe başkanı olan Ed Edelman tarafından toplanan AIDS konusunda Los Angeles görev gücüne hitap etti ve yetkilileri daha önce teşhis konmuş olanları silmemeye çağırdı.

“AİDS hakkında sürekli duyduğum umutsuzluğa yenik düşmüş olsaydım, pes edebilir ve 1985’i göremeyecek kadar yaşamayabilirdim” dedi.

Bay Pieters, arkasında bir erkek kardeş bırakır.

2021’de The Eyes of Tammy Faye’i açan Bay Pieters, 1985 röportajının etkisi hakkında yorum yaptı.

“Yıllar boyunca pek çok insan bana geldi ve ‘Annem her zaman PTL’de olduğu için röportajını canlı izledim ve aynı anda hem eşcinsel hem de Hristiyan olabileceğimi fark ettiğim için hayatımı değiştirdi’ dedi.” “Ya da ‘Hayatımı değiştirdi çünkü AIDS’in bir gerçek olduğunu anladım ve kendime bakmam gerekiyordu’.”

Kirsten Noyes araştırmaya katkıda bulundu.