Ukraynalı ikili Tvorchi, Eurovision Şarkı Yarışması’nda savaş sırasındaki cesaret hakkında şarkı söyleyecek

anKeRcKO

Yeni Üye
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, rekabet ve siyaset arasındaki karşılıklı bağımlılığı yeni bir düzeye çıkardı. Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği, Ukrayna’yı işgal ettikten hemen sonra Rusya’yı yarışmadan men etti. Ukrayna’nın geçen yılki Eurovision Şarkı Yarışması’nda jüri ve seyirci oylarının bir karışımıyla ödüllendirilen zaferi, yaygın olarak kuşatılmış ulusla bir dayanışma gösterisi olarak görüldü.

2003’teki Eurovision çıkışından bu yana üç kez en yüksek ödülleri kazanan Ukrayna’da, yarışma uzun süredir popüler ve ulusun Avrupa ile kültürel olarak asimile olmasının bir yolu olarak değer görüyor. Şimdi de Avrupa’nın dikkatini savaşa çekmenin bir yolu olarak görülüyor.

Hutsuliak ve Kehinde, Kiev’in merkezindeki Honey adlı havalı bir restoranda bir röportaj için oturduklarında, toplantıyı bir gün ertelemek zorunda kaldıkları için özür dilediler ve acilen yapmaları gereken bir şey olduğunu açıkladılar: dövüş çağındaki erkeklerin ihtiyaç duyduğu evrak işleri. Liverpool’a seyahat edebilmek için ülkeyi terk etmek.

Hutsuliak, “Heart of Steel” adlı şarkısının, Ukrayna’nın güneyindeki şu anda harap durumdaki Mariupol şehrini savunmak için çalışan ve herkesin düşündüğünden daha uzun süre aylarca direnen askerlerden ilham aldığını söyledi. Askerler, genişleyen Azovstal Steelworks’ün önünde son savaşlarını verdiler.

Hutsuliak, askerlerin savunmalarını videoya çektiği çevrimiçi klipleri açıkça hatırladığını söyledi.

Bu videoları gördüğümde en korkunç koşullarda bile direnen güçlü insanlar gördüm” dedi. Kısa bir süre sonra ikisi, sözleri görünüşe göre Rus işgalini amaçlayan şarkıyı yazdı.

Kehinde “Yolumdan çekil” diyor. “Çünkü benim çelik gibi bir kalbim var.”

Rusya geçen yıl Şubat ayında tam ölçekli işgalini başlattığında, sıkıyönetim Hutsuliak’ın ülkeyi terk edememesi anlamına geliyordu, oysa aslen Lagoslu bir Nijerya vatandaşı olan Kehinde ülkeyi terk edebilirdi. Panikleyen annesi, Rusya’nın Ukrayna şehirlerini bombalamaya başladığı sabah onu aradı ve ona dışarı çıkmasını söyledi.