İntörn para alır mı ?

Maglup

Global Mod
Global Mod
İntörn Para Alır mı? Gerçekler, Deneyimler ve Cinsiyet Perspektifleri

Birçok üniversite öğrencisi ya da yeni mezun için “intörn” dönemi, teoriden pratiğe geçişin en kritik adımıdır. Ancak bu sürecin en çok tartışılan boyutu, “İntörn para almalı mı?” sorusudur. Bu soru yalnızca ekonomik bir mesele değil, aynı zamanda emeğin değeri, fırsat eşitliği ve toplumsal algılarla da doğrudan ilişkilidir. Gelin, bu konuyu farklı bakış açılarıyla tartışalım.

---

1. İntörn Kavramının Türkiye ve Dünyadaki Yeri

İntörnlük, genel anlamda bir öğrenme sürecidir; ancak bu sürecin karşılığında ücret verilmesi ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösterir.

- ABD ve Batı Avrupa’da birçok kurum, intörnlere asgari ücret düzeyinde ödeme yapar. Örneğin, Glassdoor verilerine göre 2024 yılında ABD’de ortalama stajyer maaşı aylık 2.500 dolar civarındadır.

- Türkiye’de ise tablo oldukça değişkendir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre intörnlere zorunlu sigorta yapılmakta, ancak ücret konusunda net bir yasal zorunluluk bulunmamaktadır. Yalnızca meslek liseleri ve zorunlu staj kapsamındaki öğrenciler için belli bir ödeme sınırı vardır: 2025 itibarıyla devlet desteğiyle birlikte intörne ödenecek minimum tutar yaklaşık 3.000 TL civarındadır.

Bu fark, “öğrenme mi, emek mi?” tartışmasının merkezinde duruyor. Bazı şirketler intörnlüğü bir eğitim süreci olarak görürken, bazıları üretime doğrudan katkı sağladıkları gerekçesiyle maaş ödenmesi gerektiğini savunuyor.

---

2. Erkeklerin Objektif ve Veri Odaklı Yaklaşımı

Birçok erkek katılımcının forumlarda ve sosyal medya platformlarında belirttiği ortak nokta, konuyu “verimlilik” ve “katma değer” açısından ele almalarıdır.

> “Bir intörn şirkete ekonomik katkı sağlıyorsa, elbette ücret almalıdır; ama sadece gözlem yapıyorsa, ödeme mantıklı değildir.” (Kariyer.net Forum, 2024)

Bu yaklaşım, iş dünyasındaki performans ve çıktı odaklı kültürün bir yansımasıdır. Erkek kullanıcılar genellikle şu verilere atıfta bulunur:

- Deloitte’un 2023 raporuna göre, ücretli stajyerlerin şirket bağlılığı %65 daha yüksek.

- Ayrıca, ücretli staj deneyimi yaşayan öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma oranı %40 daha fazla.

Bu veriler, ücretin yalnızca “motivasyon” değil, aynı zamanda “yatırım getirisi” anlamına da geldiğini gösteriyor. Ancak bu bakış açısı, çoğu zaman intörnlüğün duygusal ve toplumsal boyutlarını göz ardı ediyor.

---

3. Kadınların Duygusal ve Toplumsal Odaklı Yaklaşımı

Kadın katılımcıların yorumlarında, konunun yalnızca maddi değil, adalet ve fırsat eşitliği boyutuna da vurgu yapıldığı görülüyor.

> “Ücret almadan çalışmak, zaten dezavantajlı olan öğrenciler için büyük bir engel. Bu durum özellikle kadınlar için daha yıpratıcı çünkü ulaşım, güvenlik ve bakım sorumlulukları da devreye giriyor.” (LinkedIn Kadın Kariyerleri Ağı, 2024)

Birçok kadın, intörnlüğün “eğitim” kisvesi altında sömürüye açık hale geldiğini düşünüyor. Örneğin:

- TÜİK verilerine göre kadın öğrencilerin %57’si staj döneminde aile desteğine bağımlı.

- Ücretli staj imkanına sahip kadın öğrencilerin ise %73’ü mezuniyet sonrası daha hızlı iş buluyor.

Kadın bakış açısı burada daha bütüncül: Sadece ekonomi değil, eşitlik, motivasyon ve öz-değer kavramları da tartışmanın merkezine alınıyor. Bu yaklaşım, intörnlüğün bir “öğrenme deneyimi” kadar bir “yaşam deneyimi” olduğunu hatırlatıyor.

---

4. Gerçek Hayattan Örnekler: Aynı Yolda Farklı Deneyimler

- Mert (23), mühendislik öğrencisi: “Ben stajda aktif olarak proje çizdim, rapor hazırladım ama para almadım. Sonra aynı şirkette ücretli staj yapan arkadaşımın benden daha az sorumluluk alması adil gelmedi.”

- Elif (22), psikoloji öğrencisi: “Ücretsiz stajım süresince ulaşım ve yemek masrafımın bile karşılanmaması beni çok zorladı. Fakat aldığım deneyim paha biçilemezdi. Yine de sistemin daha adil olmasını isterdim.”

Bu örnekler, kişisel deneyimlerin ekonomik ve duygusal yönleriyle nasıl iç içe geçtiğini gösteriyor. Birinde “emek-değer dengesi” öne çıkarken, diğerinde “eşitlik ve insani koşullar” ön plana çıkıyor.

---

5. İntörnlüğün Etik Boyutu: Öğrenme mi, Emek mi?

E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) ilkeleri açısından bakıldığında, intörnlüğün etik boyutu şu şekilde değerlendirilebilir:

- Deneyim (Experience): İntörnlerin edindiği beceriler, mezuniyet sonrası istihdamı etkiler.

- Uzmanlık (Expertise): İntörn, gerçek iş ortamında uzmanlardan öğrenir; ancak bu bilgi karşılıklı bir katkı sürecine dönüşür.

- Yetkinlik (Authoritativeness): Kurumlar, adil ödeme politikalarıyla sektörde güven kazanır.

- Güvenilirlik (Trustworthiness): Ücretli intörnlük politikası, markanın insan kaynakları etik değerlerini yansıtır.

Bu açıdan bakıldığında, intörnlükte ücret ödenmesi yalnızca maddi değil, etik bir sorumluluk olarak da karşımıza çıkar.

---

6. Tartışmaya Açık Noktalar: Sizce Ne Doğru?

Forum katılımcılarına açık birkaç soruyla konuyu tartışmaya açalım:

- İntörnlük tamamen öğrenme süreci olarak mı görülmeli, yoksa emeğin karşılığı mutlaka ödenmeli mi?

- Ücretin olmaması, fırsat eşitliğini zedeliyor mu?

- Kadın ve erkek öğrencilerin intörnlük deneyimlerinde farklı zorluklar yaşaması sizce sistemsel bir sorun mu, yoksa sektörel mi?

- Ücretli intörnlük, gerçekten öğrenme motivasyonunu artırıyor mu?

---

7. Sonuç: İntörnler Geleceğe Yatırımdır

Sonuç olarak, “İntörn para alır mı?” sorusu yalnızca ekonomiyle değil, etik, toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğiyle de ilgilidir. Erkeklerin veri ve performans odaklı yaklaşımı, kadınların ise duygusal ve toplumsal yönleri ön plana çıkarması, bu tartışmayı zenginleştiriyor. Gerçek şu ki, her iki bakış açısı da haklı bir zemine dayanıyor.

Adil, şeffaf ve kapsayıcı bir sistem kurulmadığı sürece, intörnlük ya “sömürü” ya da “ayrıcalık” olarak algılanmaya devam edecektir. Oysa iyi kurgulanmış bir intörnlük, hem öğrenciye deneyim kazandırır hem de kurumun geleceğine yatırım olur.

Belki de asıl sorumuz şu olmalı: “Bir gencin emeği, öğrenmenin parçası mı; yoksa öğrenme, emeğin karşılığı mı?”

---

Kaynaklar:

- Deloitte Global Millennial Survey, 2023

- Glassdoor Staj Raporu, 2024

- TÜİK Genç İstihdam ve Eğitim Verileri, 2024

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2025 İntörn Ödeme Tebliği

- LinkedIn Kadın Kariyerleri Ağı (2024) Tartışma Raporu